Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Μάφινς σοκολάτας


Μάφινς Σοκολάτας

photos 
ερασι τέχνης




γιά 12 μάφινς :

1/2 βιτάμ μαλακό
1 γεμάτο φλυτζάνι ζάχαρη
3 αυγά
2 φλυτζάνια farin up
1 φλυτζάνι γάλα
1 κουβερτούρα
3 κουταλ.σ. κακάο




σε αντικολλητικό σκεύος βάζουμε το γάλα, την κουβερτούρα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το κακάο.
τα λυώνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς.
το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφίνουμε στην άκρη να περιμένει.  

σε λεκανίτσα αδειάζουμε το farin up.

χτυπάμε σε μπωλ τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μίγμα σοκολάτας ανακατεύοντας, ως να ενσωματωθούν εντελώς.

στην λεκανίτσα με το αλεύρι προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα σοκολάτας.
ανακατεύουμε απαλά, να ενωθούν τα υλικά.

βουτυρώνουμε μιά φόρμα γιά μάφινς, την αλευρώνουμε, την αναποδογυρίζουμε στον νεροχύτη και τινάζουμε το παραπανίσιο αλεύρι.

με βαθειά κουταλίτσα μοιράζουμε τα 12 μάφινς.

ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200', γιά 20 έως το πολύ 30'. δεν χρειάζεται να παραστεγνώσουν.

γνώμη μου είναι ότι τα μάφινς καλύτερα να τα φτιάχνουμε την ημέρα που θα φαγωθούν.
έστω, να μείνουν και γιά την επόμενη, όχι όμως γιά περισσότερο.




γιά τους εραστές της σοκολάτας !


* προαιτερικά, 
μπορούμε μέσα να σταλάξουμε και λίγο κονιάκ ή αλκοόλ της αρεσκείας μας, με την προϋπόθεση να ταιριάζει με τη σοκολάτα...







να είναι καλό
ό, τι κι αν φτιάχνετε !








Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Χριστόψωμο


Χριστόψωμο !

photo 
ερασι τέχνης


υλικά :

1 κιλό αλεύρι - πήρα αλεύρι γιά τσουρέκια, αλλά νομίζω πως και το αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις ή το  αλεύρι γιά ψωμί, θα είναι το ίδιο κατάλληλο.
2 φακελάκια ξηρή μαγιά 
1/2 φλυτζ του τσαγιού ζωϊκό βούτυρο, μαλακωμένο
1 ή 2 σπυριά μαστίχα Χίου 
1 φακελάκι μαχλέπι
1 κουταλάκι γλυκάνισο
3 κουτ. σ. ζάχαρη
1 φλυτζάνι φρέσκο γάλα - όχι γεμάτο
4 αυγά
μιά πρέζα αλάτι
1 καρύδι
σουσάμι


σε μπρίκι βάζουμε 1 ποτήρι νερό και βράζουμε μέσα το μαχλέπι. κατόπιν το αφίνουμε στην άκρη, ως να γίνει χλιαρό. όταν χλιάνει το σουρώνουμε, πετάμε τους σπόρους μαχλέπι και κρατάμε το χλιαρό νερό γιά το ζύμωμα.

στο multi χτυπάμε τις 3 κουτ. ζάχαρη μαζί με τα 2 σπυράκια μαστίχα, ως να γίνουν σκόνη. μετά, προσθέτουμε μέσα και το γλυκάνισο, να κοπεί κι αυτό.

σε λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι ανακατεμένο με την ξηρή μαγιά.
ανοίγουμε στη μέση μιά λακουβίτσα και ρίχνουμε το χλιαρό νερό με το άρωμα μαχλέπι, το λυωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη με την τριμμένη μαστίχα και το γλυκάνισο, το αλάτι, το γάλα και 3 αυγά .  

ζυμώνουμε γερά, όπως το ψωμί.

όταν η ζύμη είναι έτοιμη και δεν κολλάει πιά στα χέρια μας, την αφίνουμε σκεπασμένη μέσα στη λεκανίτσα (αν μπορούμε και κοντά σε μιά πηγή θερμότητας) ως να φουσκώσει και να γίνει διπλή.

βουτυρώνουμε ένα ταψί, το ραντίζουμε με αλεύρι και τινάζουμε μέσα στον νεροχύτη, να φύγει το αλεύρι που περισσεύει.
κόβουμε 4 μικρά κομμάτια ζυμάρι , γιά να κάνουμε τον σταυρό.
στρώνουμε όμορφα τη ζύμη στο στρογγυλό ταψί, αραιώνουμε το 4ο αυγό με γάλα ή με νερό και αλείφουμε με πινέλο από πάνω το Χριστόψωμο.
στη μέση κάνουμε με το χέρι μας ένα βαθούλωμα και χώνουμε το καρύδι.
με τα 4 κομματάκια ζύμης φτιάχνουμε 4 μπαστούνια και σχηματίζουμε τον σταυρό.
περνάμε και τον σταυρό με το αυγό.
ραντίζουμε με το σουσάμι.

ψήνουμε στους 200', σε προθερμασμένο φούρνο, περίπου γιά 1 ώρα.






* γίνεται ένα εξαιρετικό, μυρωδάτο κι αφράτο Χριστόψωμο.

εύχομαι καλό,
σε ό, τι φτιάχνετε !

 



















Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

κάστανο κρέμα


κάστανο κρέμα  

(ή μαρμελάδα κάστανο)

photos 
ερασι τέχνης
είναι η πρώτη φορά που έφτιαξα κάτι τέτοιο.
το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό ως υφή και γεύση.
θα σας πω τις αναλογίες που έβαλα, και είχα τελικά ένα βαζάκι  
κρέμα κάστανου.

- ένα πιάτο καλοβρασμένα κάστανα με το φλούδι τους.
τα καθάρισα καλά, τα ζύγισα και ήσαν καθαρισμένα 250 γραμμάρια.

- 300 ml νερό

- 200 γραμ. ζάχαρη

- λίγο κονιάκ, μιά βανίλια και 1/2 στιμμένο λεμόνι




έριξα τα καθαρισμένα κάστανα στον κάδο του μίξερ και τα άλεσα.
 










σε κατσαρόλα έβαλα το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τους έδωσα μιά βράση.
έριξα μέσα τα αλεσμένα κάστανα, χαμήλωσα τη φωτιά κι ανακάτευα συνέχεια, γιά να μην πιάσει η κρέμα.
χρειάστηκε περίπου 1/2 ώρα γιά να δέσει, σε πολύ χαμηλή φωτιά.






10' πριν γίνει, έριξα μέσα το κονιάκ
και
5' πριν γίνει, έριξα μέσα το στιμμένο λεμόνι, ανακατεύοντας πάντα.






στο μεταξύ, είχα αποστειρώσει στον φούρνο ένα βαζάκι.
όταν η κρέμα κάστανο έδεσε, την έβαλα καυτή μέσα στο βάζο, σφράγισα σφιχτά και το άφισα ανάποδα γυρισμένο, ως να κρυώσει.




η κρέμα κάστανο - άλλοι την λέν μαρμελάδα - είναι πολύ γευστική.
γίνεται εύκολα, αν έχουμε βρασμένα κάστανα.

την αποθηκεύουμε όπως τις μαρμελάδες στο ψυγείο.
ίσως αργότερα χρησιμέψει, γιά να φτιάξουμε έναν κορμό κάστανου.




εύχομαι να είναι καλό,
ό, τι κάνετε !











Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

τάρτα μελιτζάνας


τάρτα μελιτζάνας

photo ερασι τέχνης



χρειαζόμαστε 4 - 5 μελιτζάνες φλάσκες
3 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
ρίγανη
1 κούπα τριμμένα τυριά (γραβιέρα, φέτα ή, ό, τι έχουμε)
1 κρέμα γάλακτος
1 φύλλο σφολιάτας
μερικές ντομάτες


καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε κομματάκια, τις αλατίζουμε, τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό να ξεπικρίσουν.

τις σουρώνουμε και τις τηγανίζουμε σε λάδι.
μέσα στο τηγάνι με το λάδι ρίχνουμε και τις τρεις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο και λίγη ρίγανη.

μόλις τηγανιστούν πετάμε το σκόρδο και σουρώνουμε τις μελιτζάνες.

τις βάζουμε σε λεκάνη, τις λιώνουμε με το πηρούνι, τις ανακατεύουμε με μιά κούπα τυριά και με την κρέμα γάλακτος.

 σε βουτυρωμένο ταψάκι στρώνουμε 1 φύλλο σφολιάτας, τη γέμιση και από πάνω στρώνουμε παντού λεπτές φέτες ντομάτας. ρίχνουμε ρίγανη.

ψήνουμε στο 200', ως να ροδοψηθεί η τάρτα.





η συνταγή είναι της φίλης μου Μαρίας Θ.
την φτιάχνουμε πολλά χρόνια.
είναι γιορταστική και γιά κάθε περίσταση.



εύχομαι να είστε πάντα καλά !












Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Παντζαροσαλάτα


Παντζαροσαλάτα δροσερή κι απλή

photo
ερασι τέχνης




5 - 6 βρασμένα παντζάρια 
(Χρειαζόμαστε μόνο το κόκκινο, τον βολβό δηλαδή. Γιά ευκολία, στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ πωλούνται βρασμένα, συσκευασμένα σε πακετάκια)
1/2 κιλό στραγγισμένο γιαούρτι
χοντροκομμένο καρύδι
λίγες κουταλιές καλό ελαιόλαδο
ελάχιστο ξύδι
αλατοπίπερο
μερικές ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο (ποσότητα κατά βούληση, αλλά προσοχή, δεν φτιάχνουμε σκορδαλιά !)


ψιλοκόβουμε τα παντζάρια σε τετράγωνα κομματάκια .
τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά - όχι όλο το καρύδι .
δοκιμάζουμε να είναι σωστό στο αλάτι, στο ξύδι και στο σκόρδο .
αυτή η σαλάτα είναι εορταστική, κατάλληλη γιά τραπέζι, μπουφέ κ.τ.λ., άρα, καλύτερα να είμαστε κρατημένοι στο σκόρδο...

τέλος, αφού ανακατέψουμε τα υλικά, την σερβίρουμε σε μπωλ και σκορπάμε από πάνω τα υπόλοιπα σπασμένα καρύδια.




καλήν επιτυχία 
σας εύχομαι !







Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Τάρτα με Πράσο


Τάρτα με Πράσο

photos 
ερασι τέχνης



- storytelling -



Το υπέροχο Πράσο 


ή

το Σπαράγγι του φτωχού !


Το πράσο,
λαχανικό πλούσιο σε συστατικά και ωφέλιμο στην υγεία,
κατάγεται από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και την Μέση Ανατολή.

Στο τέλος του 8ου αι. ή στις αρχές του 9ου αι. στη Δύση,
ο Καρλομάγνος  εξέδωσε ένα διάταγμα
– την εφαρμογή του διατάγματος ήλεγχαν ειδικοί  απεσταλμένοι ! – με το οποίο όριζε την πολιτική του θέληση ως προς την οικονομία αλλά και τον πολιτισμό. 
Αυτό το κείμενο, που αριθμεί γύρω στις 40 σελίδες, αφορά και περιγράφει με σχολαστική λεπτομέρεια πολλά πράγματα και δραστηριότητες : 
τα επαγγέλματα, τα υφάσματα, το κυνήγι, την κτηνοτροφία, την ιατρική, τη βοτανική, τη γεωργία, τη διατροφή κ.τ.λ.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται εκεί, στο άρθρο 70, για πρώτη φορά και με ακριβείς οδηγίες, στα φυτά που υποχρεωτικά πρέπει να καλλιεργούνται στην επικράτεια αλλά και στους βασιλικούς κήπους.
Το διάταγμα αναφέρει 73 λαχανικά, 16 οπωροφόρα δέντρα και 5 φυτά που χρησιμεύουν οι ίνες τους και στην παραγωγή χρωμάτων. 
Τα ονομάζουν βασικά ή κύρια φυτά (capitulæ) – και ανάμεσά τους βρίσκεται το Πράσο !  



μετά απ' αυτό το σύντομο ιστορικό, ας προχωρήσουμε στην τάρτα μας με πράσο...

υλικά :

1 φύλλο σφολιάτας
ή
αν θέλουμε να φτιάξουμε μόνοι μας την βάση για την τάρτα, χρειαζόμαστε :

250 γρ. αλεύρι
125 γρ. βούτυρο μαλακό (είναι μισό πακέτο βιτάμ)
μιά πρέζα αλάτι
1 κρόκο αυγού
ελάχιστο νερό, ως να γίνει ένα ζυμαράκι που θα ξεκολλάει από το σκεύος


γιά την γέμιση :

4 πράσα
ένα κομμάτι βούτυρο
3 αυγά
1 κρέμα γάλακτος
αλατοπίπερο
τριμμένη φέτα


καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα.
τα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι με ενα κομμάτι βούτυρο και τα γυρίζουμε ως να μαλακώσουν καλά και να καραμελώσουν λίγο.
αλατίζουμε ελαφρά.



βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε πάνω τη σφολιάτα ή την ζύμη που φτιάξαμε μόνοι μας.
στρώνουμε όμορφα πάνω τα πράσα.




ρίχνουμε πάνω με το χέρι μας μπόλικη τριμμένη φέτα.

σε ένα μπωλ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και τρίβουμε μέσα πιπέρι.
αν δούμε ότι αυτό το μίγμα έγινε πολύ σφιχτό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γάλα. 
ρίχνουμε το μίγμα πάνω στα πράσα και τη φέτα.



ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο 200', περίπου γιά 50' ή, μέχρι να ροδοψηθεί από πάνω η τάρτα μας.






εύχομαι να έχετε επιτυχία
σε ό, τι κάνετε !












Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

βελουτέ κίτρινης κολοκύθας


κολοκυθόσουπα βελουτέ 

- από κίτρινη κολοκύθα -

  
 μετά το φαγητό των γιορτών, σκέφτομαι πως καλό θα ήταν να γυρίσουμε λίγο στα λαχανικά και στα όσπρια.
ωραία, υγιεινά μα και γευστικά τα λαχανικά, μες την καρδιά του χειμώνα, ας φτιάξουμε μιά πίτα με κίτρινη κολοκύθα και μαζί μιά ζεστή, βελουδένια σούπα.

πίτα με κίτρινη κολοκύθα έχουμε δώσει άλλοτε,
ΕΔΩ : ΣΥΝΤΑΓΕΣ Πίτα με κίτρινη κολοκύθα

όταν καθαρίσουμε την κολοκύθα, κρατάμε λίγη, γιά να φτιάξουμε τη σούπα μας.

σε βαθειά κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας,
ένα ολόκληρο ξερό κρεμμύδι
και μερικές ολόκληρες πατάτες.



 αλατοπιπερώνουμε,
ρίχνουμε λίγο καλό λάδι
και ζωμό από κότα ή από κρέας.


αφίνουμε τα λαχανικά να βράζουν σκεπασμένα, σε χαμηλή φωτιά,
γιά μιάν ώρα.

με τρυπητή κουτάλα φέρνουμε τα λαχανικά στον κάδο του μπλέντερ και τα αλέθουμε εντελώς, να γίνουν πουρές.

ρίχνουμε τον πουρέ λαχανικών πάλι μέσα στον ζωμό τους και τα αφίνουμε να σιγοβράζουν, ώσπου να χυλώσουν καλά.

όταν σερβίρουμε, έχουμε κοντά έναν μύλο με πιπέρι.
αν θέλουμε, στη μέση του πιάτου προσθέτουμε μιά κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι.



είναι μιά σούπα Ελληνική, ζεστή, χειμωνιάτικη, υγιεινή και νόστιμη, με βελουδένια υφή !




σας εύχομαι 
καλήν επιτυχία
σε ό, τι φτιάχνετε !