Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

Κοκορέτσι με φύλλο




Κοκορέτσι με φύλλο


επιφυλλάσσομαι γιά φωτογραφίες,
εν ευθέτω χρόνω ...


αντιγράφω όπως τα γράφει το παλιό κιτάπι :

1 κιλό τρυφερή συκωταριά από αρνάκι (ολόκληρη με τα γλυκάδια της κ.τ.λ.)
½ κιλό φύλλο κρούστας
200 - 250 γραμμάρια φυτίνη, σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρά λυωμένη
ρίγανη
πιπέρι
6 αυγά
λίγο μαϊντανό
αλάτι
200 κεφαλοτύρι τριμμένο

Σε βραστό νερό ζεματάμε γιά 3' - 4 ' την συκωταριά
Την στραγγίζουμε και την κόβουμε σε κομματάκια, μεγέθους αμυγδάλου
Το βάζουμε σε γαβάθα
Προσθέτουμε μέσα όλα τα υλικά - κρατάμε φυτίνη γιά το άλειμμα των φύλλων
Ανακατεύουμε καλά και χωρίζουμε σε 4 μέρη
Θα φτιάξουμε 4 μπαστούνια

Μετράμε τα φύλλα κρούστας μας.
Κανονικά θα χρειαστούμε 4 φύλλα γιά να φτιάξουμε κάθε πακέτο, αλλά αν δεν έχουμε τόσα φύλλα, δεν πειράζει, θα στρώσουμε από 3.

Με φυτίνη βουτυρώνουμε 1 - 1 τα 4 φύλλα και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο. 
Στην άκρη, κάτα μήκος απλώνουμε το μίγμα της συκωταριάς
Γυρίζουμε προς τα μέσα τις 2 άκριες και τυλίγουμε σε ρολό.
Φτιάχνουμε έτσι 4 ίδια μπαστούνια.

Αλείφουμε καλά με φυτίνη ένα ταψί.
Τοποθετούμε μέσα τα μπαστούνια, με την ένωση προς τα κάτω

Ψήνουμε στους 200' γιά 1 ώρα, γιατί πρέπει να ψηθούν μέσα.




είναι πολύ παλιά οικογενειακή συνταγή,
 που η μάνα μας
μας έφτιαχνε κάθε Πασχαλιά.
το σπίτι αληθινά μοσχομυρίζει.
Κόβεις με μαχαίρι  και σερβίρεις το κοκορέτσι σε χοντρές φέτες.


Εύχομαι όλοι να έχουμε ΥΓΕΙΑ και
μιά ΚΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΙΑ !







 










Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Μαρμελάδα λεμόνι


Μαρμελάδα Λεμόνι






Τις προάλλες
φτιάξαμε με σπιτικά λεμόνια, ένα υπέροχο, μυρωδάτο 






Καθώς έπρεπε να αξιοποιήσω όλον τον καρπό των καλών λεμονιών και όχι μονάχα την εξωτερική τους φλούδα, σκέφτηκα, με την πούλπα τους να φτιάξουμε μαρμελάδα.
Είναι κάτι που το δοκίμασα γιά πρώτη φορά με λεμόνια, και η αλήθεια είναι, πως αρχικά, η μαρμελάδα αυτή, μου έγινε σαλάτα...
Ξέρετε τι θα πει "τα έκανα σαλάτα !" ; έ, κάπως έτσι !

Όμως, οι παλιές καραβάνες δεν κωλώνουν εύκολα... Κράτησα την "αποτυχημένη" μου μαρμελάδα στα βαζάκια της και σκέφτηκα με ποιόν τρόπο θα την διορθώσω. 

 Όπερ έδει δείξαι !
 Το διορθωμένο τελικό αποτέλεσμα είναι καλό ! Προέκυψε μιά καλή, αγνή, σπιτική μαρμελάδα λεμόνι, που θα σας την περιγράψω με τα λάθη και τις διορθώσεις της.
προς γνώσιν (και συμμόρφωσιν...)



Πήρα πρώτα τα καθαρισμένα λεμονάκια






τα έκοψα σε οριζόντιες λεπτές φέτες, ώστε να βγάλω όλα τα κουκούτσια.
έτσι, έμεινε καθαρή η πούλπα.




ζύγισα και ήταν 1 κιλό.
έβαλα το υλικό σε βαθειά κατσαρόλα με 1 κιλό ζάχαρη και 2 βανίλιες, το ανακάτευα σε μέτρια φωτιά κι αυτό σιγοέβραζε...
κάποια στιγμή αναρωτήθηκα μήπως η μαρμελάδα αυτή ήταν πολύ ξυνή... 
την δοκίμασα. 
μου φάνηκε όντως υπερβολικά ξυνή.
τότε έκανα το λάθος και προσέθεσα άλλα 3/4 του κιλού ζάχαρη.
mea culpa ! ατζαμοσύνη ! το προϊόν έγινε πολύ σκληρό ! 
όσο ήταν καυτό και ήταν ακόμα ρευστό, το έβαλα μέσα στα βαζάκια.
είχε την εκπληκτική διαφάνεια του λεμονιού - σαν λαμπερό ζελέ -, αλλά όταν κρύωσε ήταν πολύ σκληρό... 


η επόμενη φάση 
"διορθώνω την μαρμελάδα λεμόνι", έγινε έπειτα από λίγες μέρες...

έπλυνα 1 κιλό μήλα, τα έκοψα κομμάτια, τα έβαλα στο μπλέντερ με τη φλούδα τους και τα έκανα πολτό.
έστιψα μερικές κλημεντίνες (γλυκά μανταρίνια) και πήρα τον χυμό τους.

σε βαθειά κατσαρόλα έβαλα τον πολτό των μήλων, τον χυμό από τις κλημεντίνες, 1 ποτήρι νερό και την μαρμελάδα λεμόνι, που είχα να διορθώσω.
άναψα τη φωτιά κι ανακάτευα σταθερά.



χρειάστηκε τουλάχιστον 1/2 ώρα γιά να ωριμάσει και νάρθει στα συγκαλά της η μαρμελάδα, που η βάση της τώρα είναι λεμόνι, με μήλο μέσα και με μιά υποψία μανταρινιού.
όπως δηλαδή, έπρεπε να έχω κάνει απ' την αρχή...

η γεύση τώρα είναι υπόξινη, του φρέσκου λεμονιού, καλμαρισμένη από τον "μεστό" πολτό του μήλου, και η μυρωδιά έχει μιά λεμονίσια φρεσκάδα.  




αν σας αρέσουν τα λεμόνια,
σας την προτείνω !
















 

Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Συκωτάκια πουλιών


Συκωτάκια Πουλιών






700 γραμ. συκωτάκια κότας
1 ξερό κρεμμύδι ή 2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα τρυφερά πράσινα φύλλα τους
1 σκελίδα σκόρδο
αλατοπίπερο
λάδι
ξύδι
ψιλοκομμένο μαϊντανό


πλένουμε τα συκωτάκια.
αν έχουν πάνω και τις καρδούλες, εγώ τις αφαιρώ, όμως ξέρω ότι σε κάποιους αρέσουν και τις κρατάνε...
αν κρατήσετε τις καρδούλες, να τις κόψετε στη μέση κάθετα και να τις πλύνετε μέσα.

βάζουμε τα συκωτάκια σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να τα στεγνώσουμε από το πλύσιμο.
ψιλοκόβουμε στο τηγάνι το σκόρδο και το ξερό κρεμμύδι ή τα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους.
σκεπάζουμε το σκεύος και τα αφίνουμε σε μέτρια φωτιά να αχνιστούν καλά.




 κουνάμε συχνά το τηγάνι γιά να γυρίσουν απ' όλες τις μεριές.
όταν τα συκωτάκια και τα κρεμμύδια πιούν τα υγρά τους, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο λάδι, κρατάμε χαμηλά τη φωτιά κι αφίνουμε σκεπασμένα να σιγοψηθούν, κουνώντας το τηγάνι κάθε λίγο.

δεν χρειάζονται πάρα πολλή ώρα.

όταν δούμε ότι ψήθηκαν και πήραν ωραίο χρώμα, τα σβύνουμε με μιά γερή δόση ξύδι.
σκεπάζουμε γιά λίγο ακόμα, ως να πιούν το ξύδι.
ρίχνουμε από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, σβύνουμε τη φωτιά και σερβίρουμε.

είναι ένας καλός μεζές γιά κρασάκι !


* κάποιοι τα σβύνουν με κρασί. 
εγώ προτιμώ το ξύδι, γιατί σπάει τις μυρωδιές.
ακόμα, άλλοι ρίχνουν ρίγανη και τελειώνουν με λεμόνι... 





ό, τι κι αν κάνετε,
ας είναι καλά καμωμένο !









ρολό από κιμά


Ρολό από κιμά






Το ρολό  αυτό
είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των παιδικών μας χρόνων !
Η μαμά, μας το έφτιαχνε στο άψε σβήσε, μα εγώ έχω μιά δυσκολία στην παρασκευή αυτού του φαγητού.

Η δυσκολία μου, συνίσταται στο τύλιγμα σε ρολό.
Κατά τα άλλα είναι ένα φαγάκι απλό, ψητό, στεγνό και φυσικά πεντανόστιμο.


Γιά 2 μπαστούνια  ρολό, χρειαζόμαστε :

περίπου 700 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
ψίχα ψωμιού μουσκεμένη και καλά στιμμένη με τα χέρια μας
1 ολόκληρο αυγό
1 ξερό κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
μιά στάλα ελαιόλαδο
λίγη ρίγανη (και προαιρετικά, αν θέλουμε, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο)
αλατοπίπερο
λίγο τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή γραβιέρα)
αλεύρι

και
6 σφιχτά βρασμένα αυγά



σε ένα μπωλ
ανακατεύουμε τον κιμά με το καλά στιμμένο ψωμί.
με τον τρίφτη τρίβουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο,
ρίχνουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το λάδι, το τυρί,
σπάμε μέσα το ολόκληρο αυγό
κι ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, όπως ζυμώνουμε τα μπιφτέκια.

κατόπιν, βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο να σφίξει, περίπου γιά μιάν ώρα.


όταν βγάλουμε τη ζύμη απ' το ψυγείο, την χωρίζουμε σε δυό ίδιες μπάλες.



ραντίζουμε καλά τον πάγκο μας με αλεύρι, γιά να μην κολλήσει ο κιμάς .
ακουμπάμε πάνω στο αλεύρι τη μία μπάλα κι αρχίζουμε να την πατάμε με τα χέρια μας γιά να ανοίξει.
το σχήμα πρέπει να ανοίξει πλατύ, τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο, όπως είναι ένα φύλλο  γιά πίτα.

στη μέση αυτού του "φύλλου", τοποθετούμε τα 3 σφιχτά αυγά, το ένα κολλητά με το άλλο.

προσεκτικά, αρχίζουμε από την άκρη να τυλίγουμε, όχι χαλαρά, αλλά σφιχτά.
κανονικά, αφού είχαμε ρίξει πάνω στον πάγκο αλεύρι,  ο κιμάς δεν κολλάει, μα τυλίγεται σε ρολό.
προσέχουμε να κλείσουμε καλά τις δυό του άκριες, την πάνω και την κάτω, καθώς και να είναι καλά κλειστό γύρω - γύρω, γιά να μην ανοίξει στο ψήσιμο.

το μεταφέρουμε προσεκτικά σε λαδωμένο ταψί
και κάνουμε ακριβώς το ίδιο και με την δεύτερη μπάλα κιμά.

αφού μεταφέρουμε στο ταψί και τα 2 μπαστούνια,
ψιλοκόβουμε, αν θέλουμε, από πάνω μιά φρέσκια ντομάτα, ρίχνουμε λίγο λαδάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200', περίπου γιά 1,5 ή 2 ώρες.

μόλις το φαγητό αρχίσει να ψήνεται, θα χρειαστεί να βάλουμε λίγο νερό μέσα στο ταψί και κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρίζουμε 1 φορά τα μπαστούνια και αν χρειαστεί προσθέτουμε πάλι νεράκι.

βγάζουμε το ρολό σε πιατέλα προσεκτικά, χωρίς να το σπάσουμε
και το κόβουμε σε φέτες με καλό μαχαίρι ή με ηλεκτρικό μαχαίρι.

συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές ή ψητές ή πουρέ ή ρύζι ή λαχανικά κ.τ.λ.





εύχομαι το καλό
γιά όλον τον κόσμο








Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Λεμόνι γλυκό του κουταλιού


photos
ερασι τέχνης



μου αρέσουν πολύ οι λεμονιές !
μου αρέσουν από την ώρα που τις φυτεύει κανείς, μου αρέσουν όσο μεγαλώνουν κι αναπτύσσονται, όσο ανθίζουν και μοσχοβολά ο ανθός τους, όσο ζουζουνίζουν τα έντομα μες στα κλαδιά τους, όσο δένουν τον καρπό, τέλος, μου αρέσουν όταν είναι έτοιμες, φορτωμένες τον φρέσκο καρπό, βγαίνεις στον κήπο και κόβεις λεμόνι.  

το λεμόνι , μου φαίνεται καρπός πολύτιμος ! ιαματικός !



αυτές τις μέρες, με κέρασαν δυό τσάντες φρέσκα λεμόνια.
ήταν μεγάλος ο πειρασμός, γιά να μην φτιάξω κάτι τι...
έψαξα εδώ κι εκεί, ανάμεσα σε διάφορες χρήσιμες συνταγές. τελικά, κατέληξα ότι θα φτιάξω γλυκό του κουταλιού λεμόνι, ακριβώς με τον τρόπο που είχαμε κάνει το γλυκό  περγαμόντο .

το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό .
πρόκειται γιά μιά γεύση ελαφριά και λεπτή . δεν είναι ξυνό, δεν είναι πικρό, μα αφίνει στο στόμα μιά δροσεράδα, και κάτι από διακριτικό άρωμα λεμονανθού.



πώς έγινε το γλυκό :

πήρα 12 ακέρωτα, φρέσκα λεμόνια και τα έξυσα απ' έξω με τον τρίφτη, ελαφρά






κατόπιν έκοψα την κορφή και τον πάτο τους, όπως κάνουμε με τα πορτοκάλια,
χάραξα τη φλούδα τους σε φέτες, από πάνω ως κάτω
και έβγαλα ένα - ένα κομμάτι φλούδας.

πήρα οδοντογλυφίδες, τύλιξα κάθε φλούδα σε ρολό και με μιά οδοντογλυφίδα στερέωσα κάθε ρολάκι.






γιά να τα ξεπικρίσω,
έβαλα σε τρεις κατσαρόλες νερό και το άφισα να βράσει.

έριξα τα ρολάκια στην πρώτη κατσαρόλα, έβρασαν 5' και τα σούρωσα.
έτσι, από 5' τα έβρασα στην δεύτερη και στην τρίτη κατσαρόλα.

όταν τα σούρωσα την τρίτη φορά, τα άφισα λίγο στο σουρωτήρι, να κρυώσουν.






έβγαλα τις οδοντογλυφίδες και ζύγισα τα ρολά . ήσαν 300 γραμμάρια.
σε βαθειά κατσαρόλα έβαλα 1/2 κιλό ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό και μία βανίλια.
μόλις το σιρόπι άρχισε να βράζει, έριξα μέσα τα ρολά και άφισα το γλυκό να δέσει.
λίγο πριν το τέλος έστιψα μέσα τον χυμό ενός λεμονιού.

στο μεταξύ, είχα αποστειρώσει τα βαζάκια στον φούρνο, στους 100 βαθμούς.

έβαλα με προσοχή το καυτό γλυκό στο καυτό βάζο και γύρισα ανάποδα να κρυώσει, ως το άλλο πρωί. 







έγινε μόνο ενάμιση βάζο γλυκό, μα βγήκε τόσο καλό, που λέω, θα το ξαναφτιάξω...




με την πούλπα από τα λεμόνια, έφτιαξα μαρμελάδα λεμόνι.
στην μαρμελάδα έκανα ένα λάθος και θα προσπαθήσω αυτές τις μέρες να την διορθώσω...
θα σας ενημερώσω σχετικά...





εύχομαι
να είναι καλό
ό, τι κι αν φτιάχνετε...














Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Στρούντελ


Στρούντελ μήλου

Apfelstrudel

  

πρόκειται γιά ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Αυστριακής και Γερμανικής κουζίνας, που γίνεται εύκολα, με υλικά που συνήθως υπάρχουν στα σπίτια.
μπορούμε να το φτιάξουμε και σε εποχή νηστείας. σε αυτήν την περίσταση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ζωϊκό βούτυρο με φυτικό βούτυρο ή με λάδι και να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο φύλλο.


η κανονική συνταγή είναι αυτή :

Ζύμη γιά το φύλλο

250 γραμ. αλεύρι
1 αυγό
2 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά ξύδι
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
περίπου 8 κουταλιές νερό
βούτυρο γιά το άλειμμα 

Ανακατεύω όλα τα υλικά και τελευταίο το αλεύρι. Ζυμώνω καλά. Κάνω μία μπάλα. Την αλείφω με βούτυρο και την αφίνω σκεπασμένη σε ζεστό μέρος γιά 20'. 


Γέμιση

έχω καθαρίσει και ψιλοκόψει 1 κιλό μήλα.
ανακατεύω στα ψιλοκομμένα μήλα, κανέλα, 100 γραμ. ζάχαρη, σταφίδες και ψιλοκομμένα καρύδια  





Ανοίγω την ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο (γίνονται 2 φύλλα)
Βάζω τη γέμιση στη μέση του φύλλου.
Αν θέλω, προσθέτω από πάνω πολύ μικρά κομματάκια βούτυρο.
Τυλίγω σε ρολό.

Βάζω τα μπαστούνια σε ταψί βουτυρωμένο ή, καλύτερα, σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα,
και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200' περίπου γιά 45'.   



Είναι ελαφρύ γλύκισμα και γίνεται εύκολα.
Αν θέλετε, όταν το βγάλετε από τον φούρνο, μπορείτε να ραντίσετε πάνω ζάχαρη άχνη.
Τρώγεται ζεστό ή χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.





καλήν επιτυχία σας εύχομαι
και καλόν, ξανθό μήνα Απρίλη !