Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

Γλυκό με μπισκότα, δροσερό, καλοκαιρινό !


Δροσερό γλύκισμα με μπισκότα

photos ερασι τέχνης


Γιά να πω την αλήθεια, αυτό το γλύκισμα το είχα γιά χρόνια, ολωσδιόλου ξεχάσει...
Ξέρετε πώς γίνεται αυτό... Θες ολοένα να ανακαλύπτεις καινούργια όμορφα πράγματα, ολοένα ψάχνεσαι, ανακαλύπτεις ξάφνου το περίφημο cheesecake,  ανακαλύπτεις το άλλο περίφημο tiramisù al mascarpone, ε, στον δρόμο κάπου ξεχνιέσαι...

Στην Κέρκυρα φέτος, ανηφόρισα το καντούνι της Γκίλφορντ. Εκεί, πιό πάνω από το Duomo, των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου και αρκετά πριν φτάσει κανείς στην Porta Remounda, ο φίλος μου ο Νίκος έχει από καιρό ανοίξει ένα μαγαζάκι, μιά τρύπα μαγαζάκι δηλαδή, όπου όμως εκεί μέσα μπορείς κάθε πρωί να βρεις εκλεκτά, ολόφρεσκα ζεστά αλμυρά προϊόντα και πολύ καλά γλυκίσματα.
"Εκλεκτά και πολύ καλά" σημαίνει όχι βιομηχανοποιημένα, αλλά καθημερινή, μικρή, σπιτική παραγωγή.

Εκεί μέσα ανακάλυψα το ταψί με το δροσερό μπισκοτογλυκό και δεν χρειάστηκε καν να ρωτησω πώς το φτιάχνουν, γιατί ξύπνησε στο μυαλό μου η παιδική γεύση κι η ανάμνηση. 


Γιά ένα μέτριο pyrex, 
χρειαζόμαστε τετράγωνα μπισκότα petit beurre Παπαδοπούλου (κλασσική αξία αυτή !)
2 φακελλάκια βανίλλια κρέμα πιάτου Γιώτη (άλλη κλασσική αξία κι αυτή !)
ένα μέτριο κομμάτι βούτυρο
και λίγη μαρμελάδα φράουλα ή βερύκοκκο ή κάτι τις να μας αρέσει...

τόσο ταπεινά και τόσο απλά !



φτιάχνουμε, όπως ακριβώς την γράφει η συσκευασία, μιά διπλή δόση κρέμα πιάτου βανίλλια (δύο φακελλάκια δηλαδή, διπλό γάλα, διπλή ζάχαρη κ.τ.λ...)
μόλις κατεβάσουμε την κρέμα απ' τη φωτιά βάζουμε μέσα μιά κουταλιά της σούπας βούτυρο κι ανακατεύουμε καλά.
- προαιρετικά, χτυπάμε μιά morfat και προσθέτουμε στην κρέμα μας  δυό  τρεις μεγάλες κουταλιές morfat.
είναι προαιρετικό, αλλά το συνιστώ... η κρέμα, με το βούτυρο και την morfat γίνεται σαν κρέμα ζαχαροπλαστικής ! -



βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα σε ζεστό γάλα, χωρίς να τα λιώσουμε.
στρώνουμε μιά στρώση μπισκότα σε όλον τον πάτο του pyrex.

από πάνω στρώνουμε λίγη λιγότερη απ' τη μισή κρέμα.
πάνω απ' την κρέμα σκορπάμε εδώ κι εκεί τελίτσες μαρμελάδας.
δεύτερη στρώση βρεγμένα μπισκότα
την υπόλοιπη κρέμα από πάνω
τελειώνω με σταλαγματιές μαρμελάδας, όσες θέλω...


τόσο απλό, γλυκό φτωχικών εποχών, αλλά αξεπέραστο !
δοκιμάστε το μιά φορά...
γίνεται ανάρπαστο από παιδιά και μεγάλους !





εύχομαι το καλό
γιά ό, τι φτιάχνετε !   










Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Φρικασσέ


Φρικασσέ
photos ερασι τέχνης



Υπάρχουν διαφόρων λογιώ*
Φρικασσέ.

 Στην πραγματικότητα, το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει (και γίνεται...) με όλων των ειδών τα κρεατικά, με όλων των ειδών τα θαλασσινά και με αρκετά λαχανικά...

Στην Ελλάδα,  η συνηθέστερη εκδοχή του φρικασσέ, είναι κατσικάκι ή αρνάκι βρασμένο με μαρούλια. Παρ' όλ' αυτά, το φτιάχνουν και με αγκινάρες, με διάφορα χόρτα, με σταμναγκάθι, με μανιτάρια ή ό, τι λαχανικό έχει ή συνηθίζει η κάθε περιοχή...
Ακόμα, η Ελληνική εκδοχή του φρικασσέ απαιτεί αυγολέμονο.
Ξυνούτσικο και στιβαρό αυγολέμονο.

Πάμε λοιπόν γιά την **κλασσική Ελληνική εκδοχή :

Φρικασσέ με κατσικάκι, 
βρασμένο με υπέροχα φρέσκα μαρούλια απ' το περβόλι, που μου τα χάρισε η φίλη μου η Regina
και με ξυνούτσικο αυγολέμονο.



Στην κατσαρόλα βάζουμε  ελαιόλαδο, ανάβουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα αρκετά ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Τα γυρίζουμε ένα δυό λεπτά και προσθέτουμε το κατσικάκι , που το έχουμε καλά πλύνει και κόψει σε μερίδες.

Τα τσιγαρίζουμε γιά λίγο μαζί, ρίχνουμε έπειτα αρκετό ψιλοκομμένο άνιθο, προσθέτουμε νεράκι ως να σκεπαστεί το κρέας, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και το αφίνουμε σκεπασμένο να σιγοβράσει γιά μιάν ώρα περίπου.




Στο μεταξύ, πλένουμε και χοντροκόβουμε τα μαρούλια.

Όταν το κρέας γίνει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μαρούλια κι αφίνουμε να σιγοβράσουν μαζί με το κρέας περίπου γιά μισήν ώρα.



Στίβουμε σε μπωλ δυό λεμόνια.
Μόλις το φαγητό γίνει σβήνουμε τη φωτιά. Χτυπάμε αμέσως σε βαθουλό σκεύος δυό αυγά και προσθέτουμε στάλα - στάλα το στιμμένο λεμόνι. Με κουτάλα της σούπας προσθέτουμε στο αυγολέμονο σιγά - σιγά αρκετό απ' το ζουμάκι του φαγητού, συνεχίζοντας να χτυπάμε.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αυγολέμονο και προσέχουμε να ανακατευτούν καλά τα υλικά.

Έτοιμο το φρικασσέ με κατσικάκι και μαρούλια !







να είναι καλό
ό, τι κι αν φτιάχνετε !



πρόκειται γιά ντοπιολαλιά :)
**πρόκειται γιά την παλαιά γραφή της λέξης (με δύο -σ)












Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

παπαρδέλες με αχιβάδες (alle vongole)


παπαρδέλες με αχιβάδες

- alle vongole -

photos ερασι τέχνης




είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο !

γιά τους λάτρεις των ζυμαρικών !



σε κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι ψιλοκόβουμε ξερό κρεμμύδι ή μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια.
ρίχνουμε λίγο καλό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά.
ρίχνουμε μέσα ένα πακέτο αχιβάδες (υπάρχουν κατεψυγμένες αχιβάδες , αν δεν έχουμε φρέσκες) και γυρίζουμε λίγο.
ψιλοκόβουμε μέσα 2 σκελίδες σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε.
σβύνουμε με μισό ποτηράκι του κρασιού βότκα.

έχουμε πλύνει και ψιλοκόψει 1 πακέτο μανιτάρια.
τα ρίχνουμε μέσα,
ρίχνουμε και 1 τριμμένη φρέσκια ντομάτα,
κλείνουμε καλά το καπάκι της κατσαρόλας κι αφίνουμε να σιγοβράζουν 15' - 20'.

τέλος, προσθέτουμε μιά κρέμα γάλακτος κι αφίνουμε να πάρει μιά βράση και να δέσει η σάλτσα.


σε βαθειά κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό με έναν κόμπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις παπαρδέλες.
αν τα ζυμαρικά είναι σπιτικά ή φρέσκα, προσέχουμε τον χρόνο βρασμού.
τα ζυμαρικά πρέπει να "στέκονται" και όχι να λιώσουν... ίσως χρειάζονται μόνον ελάχιστα λεπτά.
δοκιμάζουμε και τα σουρώνουμε.

τα λούζουμε αμέσως με την σάλτσα αχιβάδες - μανιτάρια και τα σερβίρουμε * με  τριμμένο τυρί.







* υπάρχει και η άποψη ότι με τα θαλασσινά δεν σερβίρουμε τριμμένο τυρί.
δεν συμμερίζομαι την άποψη αυτή... νομίζω ότι με τα ζυμαρικά το τυρί ταιριάζει πάντα... 

* μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε όποιο ζυμαρικό μας αρέσει...







ό, τι φτιάχνετε να είναι καλό !










Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

μαγειρίτσα


η Μαγειρίτσα 
της νύχτας της Ανάστασης !

photos ερασι τέχνης




1 αρνίσια συκωταριά (συκώτι, πνευμόνια, καρδιά, γλυκάδια - όχι τα έντερα)
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνιθο
φυτίνη και ελάχιστο λάδι
ρύζι γιά σούπα

2 αυγά και
2 λεμόνια γιά το αυγολέμονο



σε βαθειά κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό με αλάτι.

πλένουμε καλά τη συκωταριά κάτω απ' τη βρύση και την ρίχνουμε μέσα στο νερό που βράζει.
την ζεματάμε έτσι, γιά 5 ' - 10 '.
την σουρώνουμε, πετάμε τα νερά και την αφίνουμε στο σουρωτήρι να κρυώσει λίγο.

βάζουμε την συκωταριά πάνω στον πάγκο μας και με ένα καλό μαχαίρι ψιλοκόβουμε κάθε κομμάτι.



βάζουμε στην κατσαρόλα φυτίνη κι έναν κόμπο ελαιόλαδο.
ψιλοκόβουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα γυρίζουμε λίγο,




ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της συκωταριάς και τσιγαρίζουμε. τέλος ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο άνιθο.



προσθέτουμε νερό, ανάλογο με τα πιάτα σούπας που θέλουμε.



αφίνουμε γιά 1/2 ώρα να βράσει η συκωταριά και προσθέτουμε ρύζι - 1 κουτάλι ρύζι γιά κάθε πιάτο σούπας.
-μην αφίσετε το ρύζι να παραβράσει και να λασπώσει, γιατί η μαγειρίτσα όσο την αφίνουμε στην κατσαρόλα, θα πήξει κι άλλο...
τέλος, δοκιμάζουμε το αλάτι.

στίβουμε σε ένα μπωλ τα λεμόνια.
μόλις το φαγητό γίνει και κλείσουμε τη φωτιά, χτυπάμε καλά τα αυγά σε ένα βαθύ σκεύος και σταλάζουμε μέσα λίγο - λίγο το λεμόνι, χτυπώντας διαρκώς.
με την κουτάλα της σούπας προσθέτουμε πολύ αργά αρκετό καυτό ζουμάκι, χτυπώντας συνέχεια.   
όταν ανακατευτεί εντελώς το καυτό ζουμί με τα αυγά και δέσει το αυγολέμονο, το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη σούπα, ανακατεύοντας πάντα ζωηρά, επί αρκετά λεπτά.

το φαγητό είναι έτοιμο.




αφίνουμε την κατσαρόλα πάνω στο κλειστό μάτι της κουζίνας, ως να σερβίρουμε.

* συνήθως φτιάχνουμε την μαγειρίτσα το βραδάκι του μεγάλου Σαββάτου, 2 - 3 ώρες πριν την Ανάσταση, γιά να είναι φρέσκια !






ό, τι κι αν φτιάχνετε,
να είναι καλό !


Υγεία
Αγάπη
Δικαιοσύνη
Εργασία
Κοινωνική Προκοπή
και Ειρήνη
σε όλον τον κόσμο !