Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013



 ΑΝΑ ΚΑΛΕΣΤΕ !

 
Καταργείται αιφνιδιαστικά ο Ιστορικός, Δημόσιος Φορέας


Ενημέρωσης του Ελληνικού Λαού




Σιγεί αιφνιδιαστικά ο Ελληνικός Εθνικός Οργανισμός


Παραγωγής Πολιτισμού.

Σε Δημοκρατικά πολιτεύματα
η Αδέσμευτη Ενημέρωση
και
η Παραγωγή Πολιτισμού - σε όφελος του Δημοσίου Συμφέροντος
αποτελούν ύψιστα κοινωνικά αγαθά
Η πραξικοπηματική κατάργησή τους
είναι πρόβλημα πολιτικό - δηλώνει μέγα Έλλειμμα Δημοκρατίας
.
.
.

Η ανιστόρητη απόφαση ανοίγει μέσα στην κοινωνία Ασκούς του Αιόλου.
Θα έπρεπε, οι πολίτες να απαιτήσουμε από τους άλλους 2 εταίρους που συμμετέχουν στην κυβέρνηση

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ, μέχρι η κυβέρνηση

να πάρει πίσω την απόφαση

για το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Πού βρίσκονται και πώς θα παρέμβουν ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ
Οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου ;
Οι πανεπιστημιακοί ;
Οι δικαστικοί ;
Οι καλλιτέχνες ;
Τα σωματεία όλων των εργαζομένων ;
Η αυτοδιοίκηση ;
Οι επιστήμονες ;
 Εμείς, ο κόσμος ;
…………………………………………
.
.
.

Ως ένδειξη ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
εμού, του απλού, ανώνυμου πολίτη,
προς την Ελληνική, Δημόσια Ραδιοτηλεόραση
και για όσο θα σιγεί η λαλιά του λαού
ετούτο εδώ το blog , που λειτουργεί από το 2006
θα σιγήσει. 

Θα σιγήσει επίσης και το νεώτερο blog μου,
το σχετικό με την διατροφή.
Και ΑΝ – ό μη γένοιτο !- τα μεσάνυχτα απόψε τολμήσουν να σιγήσουν τον πομπό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης
τότε
από την ώρα μηδέν
- 0 -
εγώ θα μουρμουράω
διαρκώς

Τσομπανάκος ήμουνα

Προβατάκια φύλαγα

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Εντράδες - φασολάκια με κρέας


Εντράδα ! Κρέας με φασολάκια 

photos ερασι τέχνης


- storytelling -

"θα φτιάξουμε μιάν εντράδα !" θυμάμαι τη γιαγιά μου να λέει.
κι εγώ στο νου μου έφερνα τότε αυτόματα, ένα κρέας μαγειρεμένο ελαφρά στην κατσαρόλα, με φρέσκια ντοματούλα κι ολόφρεσκα, ελαφριά λαχανικά.

είναι φανερό ότι ο όρος "εντράδα"  προέρχεται από τα λατινικά και δηλώνει την εισαγωγή.
"εισαγωγικό" δηλ. φαγητό...

ο, κατά Παύλον Παλαιολόγον, "εκπολιτιστής του Ελληνικού ουρανίσκου", Νικόλαος Τσελεμεντές, περιγράφει τις εντράδες :
"αυτός ο τρόπος παρασκευής είναι μάλλον γαλλικός, .... το φαγητό δεν γίνεται πολύ λιπαρόν, ούτε καβουρδίζεται πολύ το κρέας, συνεπώς είναι και πολύ εύπεπτον"  

σημειώνω και μιά λεπτομέρεια :  η λέξη στα Ελληνικά δεν προφέρεται απαλά, με - ντρ, αλλά προφέρεται με d ανάμεσα →  ενdράδα
αυτά τα ολίγα περί εντράδας και πάμε τώρα να φτιάξουμε το φαγάκι μας...



θα χρειαστούμε :

- κρέας κομμένο (απ' τον χασάπη) σε μικρά κομματάκια . (εδώ χρησιμοποιούμε μοσχάρι, αλλά μπορεί να γίνει και με αρνί)
- φασολάκια
- κολοκυθάκια
- πατατούλες
- φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
- 1 ξερό κρεμμύδι
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- λίγο δυόσμο



στην κατσαρόλα κόβουμε ένα ξερό κρεμμύδι , ρίχνουμε μαζί και τα κομματάκια κρέας και τα γυρίζουμε λίγο, να πιούν τα υγρά τους.


προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τριμμένη ντομάτα, λίγο νερό, μιά πρέζα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι,
αφίνουμε να πάρει βράση το φαγητό
μόλις αρχίσει να βράζει το σκεπάζουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στον ελάχιστο βρασμό.
αφίνουμε έτσι το κρέας να σιγοβράζει περίπου γιά μιαν ώρα.




στα 50' ή στα 60' το ανοίγουμε, προσθέτουμε λίγο νερό
προσθέτουμε τα φασολάκια
τις πατάτες
τα κολοκυθάκια
τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον δυόσμο
και αλατοπίπερο.
- αν θέλουμε, μπορούμε στο φαγητό να βάλουμε μόνο κολοκυθάκια ή μόνο φασολάκια, αλλά με τα δυό μαζί γίνεται καλύτερο... ακόμα, αν θέλουμε μπορούμε να ψιλοκόψουμε και μιά σκελίδα σκόρδο ή να παίξουμε με τον μαϊντανό και τον δυόσμο... -

αφίνουμε έτσι το κρέας με τα λαχανικά να σιγοβράζουν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, γιά μιαν ώρα.



γίνεται έτσι ένα πιάτο ελαφρύ, φρέσκο, με τα χρώματα και τ' αρώματα του ελληνικού καλοκαιριού μέσα !




να είναι καλό
ό, τι κάνετε !














Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Αθηναϊκή !


Αθηναϊκή !

( πάει να πει : ψάρι βραστό με μαγιονέζα ! )

photos ερασι τέχνης



πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά που θα βάλουμε στην ψαρόσουπα.
πατάτες, ξερά κρεμμύδια, κολοκυθάκια, καρότα, σέλινο και μιά φρέσκια ντοματούλα.
 
σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό, ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά, λίγο λάδι, αλατοπίπερο κι αφίνουμε να βράσουν τα λαχανικά περίπου γιά 15 '. 







στο μεταξύ, ως να βράσουν τα λαχανικά, βάζουμε να φτιάξουμε την  μαγιονέζα



χτυπάμε στο μίξερ ένα αυγό, 1 γεμάτη κουταλιά σούπας μουστάρδα, 1 γεμάτη κουταλιά σούπας ξύδι και αλατοπίπερο.
μόλις χτυπηθούν λίγο, ενώ το μίξερ δουλεύει συνέχεια, ρίχνουμε σιγά - σιγά λάδι (καλύτερα ηλιέλαιο), όσο χρειάζεται, ως να σφίξει η μαγιονέζα.
βάζουμε την μαγιονέζα να περιμένει στο ψυγείο.







ετοιμάζουμε το ψάρι που θα βράσουμε.

* (εγώ, στο ψάρι αγαπώ πιό πολύ το κεφάλι. Έτσι, αν βρώ ωραίο, μεγάλο κεφάλι από φρέσκο ψάρι, το προτιμώ... φυσικά, ο καθείς παίρνει και βράζει το ψάρι που του αρέσει...)

πλένουμε το ψάρι, το αλατίζουμε





αν η κατσαρόλα μας έχει διχτάκι, όπου μπορούμε μέσα να βράσουμε το ψάρι, το βάζουμε να βράσει στο διχτάκι, μέσα στο νερό όπου βράζουν τα λαχανικά.
αν δεν έχουμε τέτοιο διχτάκι, ρίχνουμε το ψάρι κατ' ευθείαν μέσα στο ζωμό με τα λαχανικά.
αφίνουμε το ψάρι να βράσει με τα λαχανικά, γιά 20' περίπου.





σουρώνουμε σε άλλη κατσαρόλα.

κρατάμε χώρια το ζωμό
χώρια τα λαχανικά
χώρια το ψάρι.


τα λαχανικά :
τα κόβουμε σε πιατέλα μικρά κομάτια.
τα ραντίζουμε με λίγο λαδολέμονο
αν θέλουμε, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.





η σούπα :
αν θέλουμε, μπορούμε να αλέσουμε λίγα λαχανικά και να τα ρίξουμε στο ζωμό
ή
να βράσουμε στο ζωμό ρύζι, γιά να φτιάξουμε σούπα
ή
να κάνουμε τη σούπα αυγολέμονο.


το ψάρι :
το καθαρίζουμε και το ξεκοκκαλίζουμε προσεκτικά, ώστε να μην μείνει μέσα κανένα λέπι ή αγκάθι.


τέλος, η Αθηναϊκή :

σε μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε απαλά τα κομμένα λαχανικά, το ψάρι σε κομματάκια, λίγη κάππαρη ή ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί και ελάχιστη μαγιονέζα.

σε πιατέλα βάζουμε όλο αυτό,
με τα χέρια μας του δίνουμε το σχήμα του ψαριού,
το καλύπτουμε με μιά στρώση μαγιονέζας,
το στολίζουμε από πάνω με κάππαρη ή με ψιλοκομμένα βραστά καρότα κ.τ.λ.
 



voilà !
η Αθηναϊκή μαγιονέζα !




σας εύχομαι
ό, τι καλό !