Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

σοκολατένιο γλύκισμα

ωραίο γλυκό σοκολάτας
photos
ερασι τέχνης

αυτό το γλύκισμα, έτυχε να δω να το φτιάχνουν στην τηλεόραση.
είναι από μία συνταγή , που παρουσίασαν στην εκπομπή  chef on air.
μου άρεσε η ιδέα , το βρήκα εύκολο κι ένα βράδυ που με έπιασε στερητικό σύνδρομο ή μάλλον με έπιασε λύσσα γιά σοκολάτα, το έφτιαξα. 
την πείραξα όμως τη συνταγή.
έχω φυσικά κρατήσει την βασική ιδέα, αλλά την πείραξα λίγο . 

πρόκειται γιά ένα γλύκισμα, που γίνεται χωρίς καθόλου αλεύρι !
αυγά μόνο, ζάχαρη, βούτυρο και σοκολάτα.
ονομάζεται κέϊκ, όμως ξεφορμάρεται σαν τούρτα κι εσωτερικά μοιάζει κάπως με μους.

εδώ θα περιγράψω, πώς δοκίμασα και το έφτιαξα (την πειραγμένη μου εκτέλεση):

- πρώτα έβαλα σε ένα κατσαρολάκι 100 γραμ. βούτυρο, 100 γραμ. λάδι, 6 κ.σ.κακάο σκόνη και 3 κουβερτούρες κομμένες σε κομματάκια (περίπου 375 γραμ.) να λιώσουν, ανακατεύοντας διαρκώς, σε σιγανή φωτιά.
(στη συνταγή γλυκό πικρής σοκολάτας έχουμε λιώσει ξανά κουβερτούρα με βούτυρο, μέσα σε κατσαρόλι, κατευθείαν πάνω στην ηλεκτρική εστία.)

- όταν η σοκολάτα έλιωσε (προσέχουμε να μη μας πιάσει), έριξα μέσα 4 κ.σ. λικέρ  amaretto και  έξυσα τη φλούδα από 1 πορτοκάλι.
κατόπιν, το άφισα στην άκρη να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

- στον κάδο του μίξερ έβαλα 5 αυγά, 2 βανίλιες  και 150 γραμ. ζάχαρη.
άνοιξα στην μεσαία ταχύτητα και το άφισα να χτυπηθεί συνέχεια, επί 15 ' (αυτήν την οδηγία έδινε η συνταγή γιά τον χρόνο και είναι σωστή. χρειάζεται χτύπημα 15', στο μίξερ). φουσκώνει, ασπρίζει και γίνεται έτσι μία αφράτη κρέμα.

- προσεκτικά, ενσωμάτωσα την σοκολάτα με την κρέμα των αυγών, σιγά - σιγά, με πολύ μαλακές κινήσεις, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, βαθειά από κάτω προς τα πάνω, όπως κάνουμε με την μαρέγκα .
αυτό κράτησε λίγα λεπτά...

- άλειψα με βούτυρο και αλεύρωσα ένα μικρό, στρογγυλό ταψάκι, λίγο βαθουλό . έχυσα μέσα το μίγμα.
(είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε, αν έχετε, φόρμα με αποσπώμενο πάτο, που πάλι θα βουτυρώσετε, γιά να μην κολλήσει το γλυκό)

- ψήνουμε στους 180', γιά 40'.








- όταν το βγάλουμε απ' τον φούρνο, αφίνουμε 10' να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε, το ραντίζουμε με άχνη ζάχαρη.




καλήν επιτυχία !




Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Αγγλική Πουτίγκα με σάλτσα καραμέλας και καρύδια pecan.




Little Sticky Toffee Pudding with Pecan Toffee Sauce

 η συνταγή  είναι από την φίλη μου  
ή αλλιώς


πουτίγκα



75 γρ βουτυρο μαλακο, σε θερμοκρασια δωματιου

150 γρ ζαχαρη

2 αυγα χτυπημενα

175 γρ αλευρι που φουσκώνει μόνο του

175 γρ ξερα δαμασκηνα ψιλοκομμενα

175 γρ βραστο νερο

μισο κουταλακι βανιλια εσανς

2 κουταλακια καφε εσανς

3/4 του κουταλιου σοδα




για την sauce



175 γρ ζαχαρη

110 γρ βουτυρο 

6 κουταλιες της σουπας κρεμα γαλακτος

25 γρ pecan nuts



Βαζουμε τα κομμενα δαμασκηνα σε μια λεκανη και ριχνουμε το βραστο νερο απο πανω. 
Ριχνουμε την βανιλια, τον καφε και την σοδα  και τα αφηνουμε στην ακρη. 

Σε μιαν αλλη λεκανη χτυπαμε το βουτυρο και την ζαχαρη (με ηλεκτρικο μιξερ), ωσπου να ξανθυνει το μειγμα και να γινει αφρατο. Προσθετουμε τα χτυπημενα αυγα λιγο-λιγο. Μετα, προσθετουμε το αλευρι προσεκτικα, διπλωνοντας το μείγμα με μεταλικο κουταλι. 
Προσθετουμε τα δαμασκηνα με το υγρο. 
Το μείγμα θα ειναι νερουλο αλλα ετσι πρεπει να ειναι. 

Το χωριζουμε σε 8 μικρες φορμες, τις  βαζουμε σε ενα ταψι και μετα στο φουρνο, 180 Κελσιου για 25' λεπτα.

Οταν ψηθουν τις βγαζουμε απο το φουρνο και τις αφηνουμε 5' λεπτα να κρυωσουν σε ενα ρηχο ταψι. 




Βαζουμε ολα τα υλικα  για την sauce σε μια κατσαρολιτσα και την ζεσταίνουμε σιγα - σιγα, ωσπου να λυωσει η ζαχαρη. 

Αναβουμε το γκριλ σε πολυ δυνατη φωτια, ριχνουμε το σιροπι πανω απο τις πουτιγκες και τις βαζουμε κατω απο το γκριλ. 
Παραμεριζουμε τους ξηρους καρπους και τα αφηνουμε να ζεσταθουν για 8' λεπτα. 
Σερβιρουμε με κρεμα γαλακτος.  



 ευχαριστώ γιά την συνταγή την
και εύχομαι να το φτιάξετε και να έχετε επιτυχία !









Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

πορτοκάλι, γλυκό κουταλιού


γλυκό κουταλιού ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ !

photos ερασι τέχνης

υπάρχει δημοσιευμένο και εδώ, το 2011.

είναι όμως διαφορετική συνταγή...
συχνά, είναι η μορφή και η ποιότητα του ίδιου του φρούτου, που σε καθοδηγεί γιά το πώς θα το φτιάξεις...

όταν τα πορτοκάλια είναι μεγάλα και ζουμερά, φυσικά φτιάχνουμε 
σε ολόκληρες φέτες , με όλο το ζουμάκι τους.

τα πορτοκάλια που μάζεψα τώρα, ήταν από παρθένο δέντρο, πρώτη φορά αυτή η πορτοκαλιά έβγαλε καρπό, μα εσωτερικά δεν είχαν καθόλου τροφή.
εσωτερικά τα πορτοκάλια αυτά ήσαν μιά άσπρη ψίχα πικρή και γεμάτη κουκούτσια, χωρίς διόλου χυμό. 
άρα, το εσωτερικό δεν χρησιμοποιείται, και γλυκό έγινε μονάχα η φλούδα.



αφού κόψουμε την κορφούλα και τον πάτο του φρούτου, χωρίζουμε γύρω - γύρω τη φλούδα σε λωρίδες.



οι λωρίδες αυτές είχαν βάρος 1,5 κιλό.



με υπομονή, κάνουμε ρολάκι κάθε φετούλα και την καρφώνουμε με μιά γερή οδοντογλυφίδα.


σε άφθονο νερό που βράζει ρίχνουμε τα ρολάκια και τ' αφίνουμε να βράσουν 10'.
κατόπιν χύνουμε το νερό.
αυτήν την διαδικασία επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον 3 φορές, γιά να φύγει η πικρίλα από τις φλούδες.
-αν θέλουμε να συντομεύσουμε την διαδικασία, έχουμε έτοιμες 3 κατσαρόλες, με νερό να βράζει-
με τους 3 βρασμούς, ξενερίζουμε 3 φορές την πικρίλα κι οι φλούδες έχουν συνολικά βράσει 30'. 
 

αφού τελειώσουμε με το ξεπίκρισμα, βγάζουμε προσεκτικά τις οδοντογλυφίδες απ' τα ρολά.

σε βαθειά κατσαρόλα βάζουμε ζάχαρη όση και το φρούτο, ρίχνουμε μέσα το φρούτο και νερό.
το πόσο νερό θα βάλουμε, χρειάζεται προσοχή.
εγώ, στο 1,5 κιλό φρούτο και 1,5 κιλό ζάχαρη έβαλα 6 ποτήρια νερό.
το σιρόπι όμως, τελικά δεν μου έφτασε.
τα βαζάκια μου, έχουν μέσα λίγο σιρόπι. 


παρ' όλ' αυτά, έγινε ένα "δυνατό" σε γεύση και σε ευωδιά  γλυκό,
που είναι κι ένα αληθινό φάρμακο γιά το στομάχι !


τελειώνουμε το βράσιμο του γλυκού πάντα με τον χυμό ενός λεμονιού
και
το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.




σας εύχομαι
να πετυχαίνει ό, τι φτιάχνετε !








Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

καραμελωμένα αμύγδαλα


καραμελώνουμε ξηρούς καρπούς !

photos ερασι τέχνης


πρώτα έβαλα σε ένα ταψάκι τα αμύγδαλα, όπως είναι με το φλούδι τους, και τα έψησα στον φούρνο  (χωρίς να τα κάψω...)

σε τηγανάκι, έβαλα μιάμιση κούπα ζάχαρη
και τα μύγδαλα ολόκληρα, με το φλούδι.

ανακάτεψα με την ξύλινη κουτάλα, ως να λιώσει η ζάχαρη, να σκουρήνει και να γίνει καραμέλα (να μην μαυρίσει πολύ και καεί !)



έστρωσα στον πάγκο μιά λαδόκολλα
κι έριξα πάνω την καραμέλα με τα μύγδαλα.

όταν στερεοποιήθηκε το υλικό και κρύωσε,
έστρωσα από πάνω άλλη μιά λαδόκολλα
και με το γουδοχέρι χτύπησα κι έσπασα τα μύγδαλα σε κομματάκια.


εύκολο είναι !
να μην διστάσετε !







Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ψαροκροκέτες

κροκέτες ψαριού

.

τις προάλλες , με φίλεψαν δυό μεγαλούτσικα ψάρια . 
τα έψησα στη σχάρα . ήταν ψάρια διαφορετικά μεταξύ τους, δεν ξέρω τι λογιώ ήσαν, δεν έχω καμιά ειδικότητα στα ψάρια, ήσαν όμως φρεσκότατα και νόστιμα . 
το ζήτημα είναι ότι μου περίσσεψε φαγητό...
ε, το έχουμε πει, στις μέρες μας τίποτα δεν πάει χαμένο ! δεν πάει το χέρι να πετάς τροφή, μήτε η καρδιά το επιτρέπει, μήτε φυσικά η τσέπη μας !

"πενία τέχνας κατεργάζεται", λέει ο σοφός λαός, κι εγώ κοντά στη λέξη πενία, θα συμπληρώσω την λέξη φαντασία ή την λέξη ευρηματικότητα...

 έτσι, με το ψάρι που είχε μείνει στο ψυγείο, σκέφτηκα σήμερα να φτιάξω τραγανές κροκέτες ψαριού.

 η διαδικασία είναι εύκολη :

- πρώτα, σε αλατισμένο νερό βάζουμε να βράσουν 3 - 4 πατάτες.

- όσο οι πατάτες βράζουν, ψιλοκόβουμε * ένα πράσο και βάζουμε να το γλασάρουμε με μιά κουταλιά βούτυρο. όταν το πράσο μαλακώσει, προσθέτουμε δυό σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο και το αποσύρουμε απ' τη φωτιά.

 
 - παίρνουμε ** το ψάρι που μας περίσσεψε και με τα χέρια μας το κάνουμε ψίχουλα, προσέχοντας μην τυχόν μείνει μέσα κανένα αγκάθι.











 - στο μεταξύ έχουν βράσει οι πατάτες.
τις λιώνουμε καλά με το πηρούνι και τις ανακατεύουμε με το πράσο. 




 - αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα, προσθέτουμε μέσα και τα ψίχουλα ψαριού.

- ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι μας . γίνεται μιά καλή, ελαστική ζύμη.


 

 - παίρνουμε ένα - ένα κομματάκι απ' τη ζύμη, το μαλάζουμε στη χούφτα μας και φτιάχνουμε μικρές ή μεγάλες στρογγυλές κροκέτες ή ρολλάκια μακρόστενα.






- βάζουμε το πιάτο με τις κροκέτες γιά μιαν ώρα στο ψυγείο ή γιά μισήν ώρα στην κατάψυξη.

- ετοιμάζουμε ένα πιάτο με αλεύρι, δίπλα ένα μπωλ με 2 - 3 χτυπημένα αυγά και δίπλα ένα πιάτο με τριμμένη φρυγανιά ή λεπτό σιμιγδάλι




- όταν θέλουμε να τηγανίσουμε, βάζουμε σε τηγάνι να κάψει ηλιέλαιο,
βγάζουμε τις κροκέτες απ' το ψυγείο, 
βουτάμε μία - μία πρώτα στο αλεύρι, 
κατόπιν στο αυγό,
τέλος στη φρυγανιά (ή το σιμιγδάλι)
και τις τηγανίζουμε στη δυνατή φωτιά γιά μερικά λεπτά πρώτα απ' τη μιά μεριά,
κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά (γιά να ψηθούν και μέσα) και τις ροδίζουμε και απ' την άλλη.   

 



 - ακουμπάμε τις ψαροκροκέτες σε απορροφητικό χαρτί,
βάζουμε κοντά μαϊντανό και λεμόνια 
και τις σερβίρουμε.

- θεωρώ ότι χρειάζεται στη γεύση, να έχουμε κοντά και μιά δροσερή σάλτσα.
φτιάξτε μιά από γιαούρτι ή από μαγιονέζα ή και τα δυό μαζί.






* αντί γιά πράσο, μπορούμε να βάλουμε ωμό ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
ή, να τσιγαρίσουμε ξερό κρεμμύδι.

** φυσικά, αν δεν έχουμε περισσευούμενο ψάρι, μπορούμε να βράσουμε μπακαλιάρο ή γλώσσες κ.τ.λ.

*** μπορούμε ακόμα να βάλουμε μέσα μυρωδικά που μας αρέσουν, ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό κ.τ.λ.

**** θαρρώ ότι οι οι "σχολές" γιά τις ψαροκροκέτες είναι δύο βασικές.
η μία χρησιμοποιεί ως συνδετικό υλικό την βραστή πατάτα (όπως αυτή η συνταγή)
και η άλλη χρησιμοποιεί μιά σφιχτή μπεσαμέλ.

όπως και νάχει,

 εύχομαι να πετυχαίνει
ό, τι φτιάχνετε !












Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

ζεστό κρασί

ζεστό κρασάκι
- γιορτινό και χειμωνιάτικο ! -


θα χρειαστούμε :

75 ml κόκκινο κρασί (ένα κανονικό σε μέγεθος μπουκάλι)
180 γραμ. καστανή ζάχαρη
2 ζουμερά πορτοκάλια ακέρωτα, κομμένα σε στρογγυλές φέτες
1 ξυλάκι κανέλλα
έναν αστεροειδή γλυκάνισο
2 - 3 γαρύφαλλα
10 κόκκους μαύρο πιπέρι


η εκτέλεση είναι εύκολη :

λίγο πριν σερβίρουμε το κρασί, βάζουμε όλα τα υλικά σε μιά μέτρια κατσαρόλα,
ανάβουμε φωτιά
και τ' αφίνουμε να βράσουν γιά μερικά λεπτά.  
σβήνουμε τη φωτιά και τ' αφίνουμε ακόμα λίγα λεπτά, πάνω στην εστία.

σουρώνουμε το κρασί μέσα στο * σκεύος με το οποίο θα το σερβίρουμε
και τοποθετούμε αυτό το σκεύος στο τραπέζι, πάνω σε ένα αναμμένο rechaud  (μιά εστία, που θερμαίνει και κρατάει ζεστό το ποτό μας).

το σερβίρουμε με κουταλίτσα μέσα σε ποτήρια με χοντρό πάτο, γιατί το κρασί καίει.

πλάϊ, έχουμε τυρί και κριτσίνια ή ένα ντιπ με λεπτοκομμένα λαχανικά ή κάτι τις, γιά να τσιμπολογάν οι άνθρωποι, με το ζεστό κρασάκι τους.  



η συνταγή αυτή είναι καλή, απλή, γιορτινή και χειμωνιάτικη...


 * το σκεύος σερβιρίσματος, δεν μπορεί να είναι απλή γυάλινη κανάτα... πρέπει να είναι ένα σκεύος που αντέχει στη φωτιά... φυσικά μπορούμε να σερβίρουμε στο τραπέζι πολύ απλά, με το κατσαρόλι, όπου βράσαμε το κρασί...



 εύχομαι πάντοτε
στην υγειά σας !