Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

μελιτζάνες με αρνάκι


μελιτζάνες με αρνάκι

photo
ερασι τέχνης


οι μελιτζάνες,  όπως κι αν τις φτιάξει κανείς,
γιά μεζέ ή γιά κύριο πιάτο, στην κατσαρόλα ή στον φούρνο, με συνοδεία ή χωρίς, είναι ένα σπουδαίο φαγητό !

με αρνάκι στην κατσαρόλα τις φτιάχνουμε σήμερα.


παίρνουμε πρώτα το αρνάκι και το τσιγαρίζουμε στην κατσαρόλα με ξερό κρεμμύδι και ελαιόλαδο.
το γυρίζουμε να κάνει κρούστα κι από τις 2 πλευρές,
ψιλοκόβουμε μέσα δυό σκελίδες σκόρδο,
το σβήνουμε με κρασάκι ,
ρίχνουμε ντομάτα (αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο πελτέ)
ρίχνουμε ρίγανη, αλατοπίπερο και μιά πρέζα ζάχαρη
και το αφίνουμε γιά μιάν ώρα να σιγοβράζει σκεπασμένο, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό.


στο μεταξύ, όσο το αρνάκι ψήνεται, ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες.
τις πλένουμε, καθαρίζουμε λίγη από την μαύρη πετσούλα τους , τις κόβουμε σε χοντρουλές φέτες ή σε κομμάτια και τις βάζουμε μέσα σε μιά λεκανίτσα με νερό και αλάτι, να ξεπικρίσουν γιά λίγην ώρα.

κατόπιν τις σουρώνουμε να φύγουν τα νερά τους και τις τηγανίζουμε λίγες - λίγες, σε καυτό λάδι.
τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί, γιά να στραγγίξουν τα πολλά λάδια.

όταν το κρέας είναι έτοιμο, βάζουμε από πάνω τις μελιτζάνες και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού η σάλτσα.
δεν ανακατεύουμε με κουτάλι, παρά μόνο κινώντας την κατσαρόλα, γιά να μην διαλυθούν οι μελιτζάνες.
αφίνουμε όλο μαζί το φαγητό να σιγοβράσει γιά ένα εικοσάλεπτο, σε σιγανή φωτιά, σκεπασμένο.

είναι έτοιμο !


εύχομαι
να είναι καλό
ό, τι φτιάχνετε !













Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

τούρτα μόκα


τούρτα μόκα
photo
ερασι τέχνης




γιά το παντεσπάνι χρειαζόμαστε :

  • 4 αυγα
  • 1 1/2 φλιτζανι τσαγιου ζαχαρη
  • 1 1/2 φλιτζανι τσαγιου αλευρι που φουσκώνει
  • 1/2 πακέτο βούτυρο(125 γραμ)

γιά το σιρόπι :


  • 10 κουταλιες σουπας ζαχαρη
  • 6 κουταλιες σουπας κακαο
  • 2 - 3 κουταλιες σουπας στιγμιαίο καφε
  • 1 γεμάτο μεγάλο φλυτζάνι νερο
  • κονιάκ (προαιρετικά)

γιά την κρέμα :
  • 2 ermol φυτική σαντιγύ (ή άλλη μάρκα)
  • ελάχιστες κουταλιές γάλα
  • 10 κουταλιες ζαχαρη
  •  2 - 3 κουταλιές σούπας στιγμιαίο καφέ
  • καραμελωμένα και κοπανισμένα αμυγδαλα


- Πρώτα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά και σιγά - σιγά το αλεύρι.
Μπορούμε να τα χτυπήσουμε στο μίξερ ή απλά να τα δουλέψουμε με το χέρι μας μέσα σε μιά λεκανίτσα. 
Γιά να φτιάξουμε 2 βάσεις παντεσπάνι, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 μικρά στρογγυλά ταψάκια ή τα στρώνουμε μόνο με λαδόκολλα ή ετοιμάζουμε 1 στρογγυλό ταψί, πιό βαθύ (σε αυτήν την περίπτωση, μετά θα χρειαστεί να κόψουμε το παντεσπάνι με μαχαίρι, στα δύο)  .
Ψήνουμε το παντεσπάνι στους 200'.

- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, το κακάο και το φέρνουμε σε βρασμό, ανακατεύοντας.
Όταν το κακάο διαλυθεί, το κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και προσθέτουμε τον στιγμιαίο καφέ και προαιρετικά λίγο κονιάκ. Το αφίνουμε στην άκρη , να κρυώσει.

- Χτυπάμε στο μίξερ τις 2 ermol, με ελάχιστο γάλα, τη ζάχαρη και τον καφέ, ως να γίνει άφθονη, αφράτη σαντιγύ.


Στρώνουμε την τούρτα :

Σε πιατέλα βάζουμε το 1 παντεσπάνι και το βρέχουμε καλά με το μισό σιρόπι.
(το τελικό αποτέλεσμα, πρέπει να είναι όχι με στεγνό παντεσπάνι !)
Στρώνουμε πάνω το 1/3 της κρέμας , βρέχουμε και το 2ο παντεσπάνι με το υπόλοιπο σιρόπι, το βάζουμε από πάνω και το στρώνουμε με την υπόλοιπη σαντιγύ.
Στο τέλος προσθέτουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και βάζουμε στο ψυγείο.
(το γλυκό θα τραβήξει και θα σταθεί καλύτερα, αν το φτιάξουμε από την προηγούμενη)






εύχομαι,
γλυκός να είναι γιά όλους μας ο καιρός !








Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

χταπόδι ψητό

ψητό χταποδάκι, ξυδάτο
photos 
ερασι τέχνης

το ξυδάτο χταποδάκι το φτιάχνω με τρεις τρόπους .

- το βράζω σε κατσαρόλα , χωρίς νερό , μόνο με λευκό κρασί και αρκετό ξύδι.
το βγάζω στεγνό από την κατσαρόλα και το κόβω κομμάτια, με λαδόξυδο και ρίγανη πάνω

ή

- το βράζω σε κατσαρόλα , χωρίς νερό , μόνο με λευκό κρασί και αρκετό ξύδι.
κατόπιν, το λαδώνω λίγο και το ρίχνω πάνω σε καυτή σχάρα, γιά να τσικνίσει ψητό

ή

- το φτιάχνω ψητό, καθώς παρακάτω :

αλείφω με τα χέρια μου το χταπόδι με λάδι, ρίχνω ρίγανη και αρκετό πιπέρι.
(ίσως ένα απ' τα ατού αυτής της συνταγής να είναι το πιπέρι...)
το τυλίγω αεροστεγώς σε λαδόκολλα, με προσοχή ώστε να μην βγει το ζουμάκι του και κατόπιν το τυλίγω καλά με αλουμινόχαρτο





σε ταψάκι,
το ψήνω 2 - 3 ώρες (εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το χταπόδι) σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200'.





 γίνεται θαυμάσιο, μαλακό και ψητό συγχρόνως,
το βάζουμε στην πιατελίτσα κομματάκια κι αν θέλουμε προσθέτουμε λαδόξυδο.



Καλή Σαρακοστή 
και υγεία σε όλους μας !