Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

μουστοκούλουρα τραγανά



 τα υπέροχα τραγανά μουστοκούλουρα 
της κυρίας Μαρίας !

 photos 
ερασι τέχνης



Χρειαζόμαστε :


3 ποτήρια λάδι 
2 ποτήρια μούστο
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι κονιάκ *
2 κουτάλια του γλυκού σόδα
2 κουτάλια του γλυκού αμμωνία
κανελλογαρύφαλλα
3 βανίλιες
αλεύρι αλλατίνη (περίπου 2 κιλά, αναλόγως πόσα κουλούρια θέλουμε - μπορούμε να κάνουμε και τη μισή δόση)
1 μπέικιν πάουντερ            



Αφού τα ενώσουμε όλα μαζί, φτιάχνουμε μια ζύμη μαλακή. Μόλις αρχίσει να μην κολλάει η ζύμη στο χέρι, τότε αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια. 





* Το κονιάκ συνήθως δεν το βάζουμε σκέτο, το αναμειγνύουμε με ούζο, λικέρ (ό, τι έχουμε) και ουσιαστικά το 1/3 να είναι κονιάκ. Αν όμως μας αρέσει , τότε το αφίνουμε σκέτο.









Τα μουστοκούλουρα, με αυτήν τη συνταγή γίνονται νόστιμα και τραγανά !
Τα τελευταία χρόνια, μου τα φίλεψε η μητέρα της road art ist  
που την ευχαριστώ ιδιαίτερα, 
και βέβαια την ευχαριστώ πάρα πολύ και γιά την παραδοσιακή συνταγή της.










αχλάδι μαρμελάδα

αχλάδι μαρμελάδα
photos ερασι τέχνης



Με φίλεψαν αχλάδια. Μιά τσάντα αχλάδια φρεσκοκομμένα από κήπο, γλυκά και ζουμερά.
Αποφάσισα πως άξιζε τον κόπο να συντηρηθούν κι έτσι τα έκανα μαρμελάδα.

Πολύ εύκολα έγινε. Έχει ωραία γεύση, ζωηρό χρώμα και ευωδιάζει καλό φρούτο. Η υφή αυτής της μαρμελάδας είναι κάπως πιό ντωτή, λίγο πιό ρευστή, μα θαρρώ έτσι κι αλλιώς είναι πραγματικά καλή.


Έπλυνα πρώτα καλά τα αχλάδια γιατί σκέφτηκα να μην τους βγάλω τη φλούδα.
Τα έκοψα στα 4, καθάρισα εσωτερικά τους σπόρους και τα έριξα στο μπλέντερ. Είχα κι ένα μήλο, το έβαλα κι αυτό μέσα.
Ζύγισα τον πολτό, ήταν 2 κιλά.
Τον έβαλα σε βαθειά κατσαρόλα, πρόσθεσα μέσα 1 ξύλο κανέλλα, 2 ποτήρια νερό και 2 κιλά ζάχαρη.
Πρώτα άναψα δυνατή φωτιά (3) και μετά χαμήλωσα λίγο, το άφισα να βράζει στο 2,5 ανακατεύοντας συχνά.



Πήρε περίπου 45 λεπτά.
Στο μεταξύ, όσην ώρα έβραζε η μαρμελάδα έβαλα να αποστειρώσω βαζάκια στον φούρνο, στους 100 βαθμούς.

Μόλις την κατέβασα απ' τη φωτιά, γέμισα τα βαζάκια, τα έκλεισα, τα γύρισα ανάποδα και τα άφισα να κρυώσουν έτσι, ως το πρωί.




Να είναι καλό, ό, τι φτιάχνετε !











Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

κρεατόπιτα

κρεατόπιτα με φύλλα σπιτικά


photos ερασι τέχνης



Πρώτα θα φτιάξουμε το φύλλο.

Σε μιά λεκανίτσα θα βάλουμε 1 μεγάλο φλυτζάνι νερό, 1 μικρό φλυτζάνι (του Ελληνικού καφέ) ελαιόλαδο, λίγο ξύδι (το ξύδι είναι προαιρετικό, κάνει όμως τραγανό το φύλλο) κι έπειτα σιγά - σιγά θα ρίχνουμε μέσα αλεύρι και θα ζυμώνουμε, ως να γίνει μιά καλή ζύμη, να ξεκολλάει απ' τη λεκανίτσα κι απ' τα χέρια μας.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη ραντίζουμε με λίγο αλεύρι και την αφίνουμε γιά λίγο στην άκρη να  ετοιμάσουμε τη γέμιση γιά την πίτα.



Γιά την γέμιση, θα χρειαστούμε :

1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 ή 2 ψιλοκομμένα ξηρά κρεμμύδια
ελαιόλαδο
λίγο κρασί
φρέσκια ντομάτα τριμμένη
ψιλοκομμένο άνιθο και μαϊντανό
μιά χούφτα τραχανά
2 αυγά  
1 ξύλο κανέλλα
τριμμένη φέτα
αλατοπίπερο


Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το γυρίζουμε με ελαιόλαδο.
Σε λίγο σβύνουμε με το κρασί, ρίχνουμε μέσα την τριμμένη φρέσκια ντομάτα, τον άνιθο, τον μαϊντανό, το ξύλο κανέλλα, τη χούφτα τραχανά και αλατοπιπερώνουμε.



Σβύνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα την τριμμένη φέτα κι ανακατεύουμε καλά.

Τέλος, σε ένα μπωλ χτυπάμε τα 2 αυγά και τα ανακατεύουμε κι αυτά καλά, μέσα στον κιμά.




Την ζύμη που κρατάμε στην άκρη την χωρίζουμε σε 6 μπαλλίτσες.

Ρίχνουμε πάνω στον πάγκο μας αλεύρι κι ανοίγουμε το πρώτο φύλλο. Το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, οι άκριές του να προεξέχουν έξω απ' το ταψί.

Ραντίζουμε αυτό το πρώτο φύλλο με ελαιόλαδο, ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού, πάνω στο πρώτο.


Με κουτάλι ή με το χέρι μας παίρνουμε  λίγο απ' την γέμιση και τη σκορπάμε πάνω στο φύλλο.


Ανοίγουμε τρίτο φύλλο, το στρώνουμε κι απάνω ραντίζουμε πάλι γέμιση.


Ανοίγουμε τέταρτο φύλλο, το στρώνουμε και ραντίζουμε πάνω την υπόλοιπη γέμιση.


Κατόπιν, ανοίγουμε το 5ο φύλλο, το στρώνουμε πάνω, κλείνουμε όλην την πίτα με τα φύλλα που προεξέχουν και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Τέλος, ανοίγουμε το 6ο φύλλο, το στρώνουμε τελευταίο, με τα δάχτυλά μας στριφογυρίζουμε τον κόθρο, την άκρια δηλαδή της ζύμης, να κλείνει ωραία γύρω - γύρω μέσα στο ταψί.

Λαδώνουμε, το χαράζουμε (όχι ως τον πάτο), το βρέχουμε με νεράκι, αν μας αρέσει το ραντίζουμε με λίγο σουσάμι και το φουρνίζουμε σε ζεσταμένο φούρνο, στους 200', γιά μιά τουλάχιστον ώρα.


Γίνεται ανάρπαστη...



Καλοφάγωτη να είναι η πίτα σας !








Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015

ντολμάδες με κληματόφυλλα

ντολμαδάκια με κληματόφυλλα

- η παλιά Μεσσηνιακή συνταγή της γιαγιάς μου της Αλεξάνδρας -

photos ερασι τέχνης 




Γιά 6 - 7 άτομα, θα χρειατούμε :

κληματόφυλλα
700 περίπου γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
άνιθο ψιλοκομμένο
δυόσμο
μιά τριμμένη φρέσκια ντομάτα
λίγο ρύζι
λίγο τριμμένο τυρί φέτα
λάδι
αλατοπίπερο



Πρώτα ξεπλένουμε καλά τα κληματόφυλλα, κατόπιν τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα ζεματάμε γιά λίγα λεπτά.
Σουρώνουμε και τ' αφίνουμε στο σουρωτήρι να κρυώνουν.





Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την γέμιση:

Αναμειγνύουμε τον κιμά με το ρύζι, ρίχνουμε λίγο λαδάκι, προσθέτουμε τα ξυσμένα κρεμμύδια, τον άνιθο, τον δυόσμο, την τριμμένη ντομάτα και τη φέτα.
Αλατοπιπερώνουμε.
Με το χέρι μας ζυμώνουμε καλά, ν' ανακατευτούν τα υλικά.





Παίρνουμε στο χέρι μας ένα - ένα φύλλο, το απλώνουμε στην παλάμη μας ώστε να βλέπουμε την θαμπή του μεριά, βάζουμε στην μιά πλευρά λίγο απ' το μείγμα του κιμά, το κλείνουμε σαν πακετάκι, το σφίγγουμε πολύ απαλά και το βάζουμε στην κατσαρόλα.

Πρώτα, έχουμε στρώσει στον πάτο της κατσαρόλας μιά σειρά από κληματόφυλλα, κι αρχίζουμε ν' ακουμπάμε πάνω ένα - ένα με τη σειρά τα ντολμαδάκια μας.

Όταν καλύψουμε με μιά στρώση όλον τον πάτο της κατσαρόλας, ξεκινάμε να τοποθετούμε από πάνω και δεύτερη στρώση, πάλι ένα - ένα με τη σειρά.

Όταν τελειώσει ο κιμάς, ακουμπάμε πάνω στους ντολμάδες ένα πιάτο κουζίνας, να τους σκεπάζει καλά, γιά να μην ανοίξουν.

Πάνω απ' το πιάτο ρίχνουμε ελαιόλαδο, αν θέλουμε κι ένα κομμάτι φυτίνη (δίνει άρωμα) και προσθέτουμε νερό, να φτάνει μέχρι το πιάτο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βάζουμε το φαγητό στη φωτιά, πρώτα στο 2-2,5 ως να πάρει βράση κι αμέσως μετά (γιά να μη μας κολλήσει) χαμηλώνουμε στο 1, να σιγοβράζει σκεπασμένο γιά μιάν ολόκληρη ώρα.



Στη μιαν ώρα κλείνουμε τη φωτιά, βγάζουμε προσεκτικά από μέσα το πιάτο και φτιάχνουμε αμέσως αυγολέμονο.

Σε ένα μπωλ χτυπάμε καλά δυό αυγά, έχουμε στίψει δυό λεμόνια (τα ντολμαδάκια είναι ωραία ξυνούτσικα) και τα προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά κόμπο - κόμπο, χτυπώντας συνέχεια, ως να ενωθούν.

Κατόπιν, παίρνουμε με μιά κουτάλα λίγο - λίγο ζουμί από τους ντολμάδες και το ρίχνουμε στο αυγολέμονο χτυπώντας συνέχεια.

Όταν ανακατέψουμε αρκετό ζουμάκι με το αυγολέμονο, το χύνουμε όλο αυτό μέσα στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες.
Κουνάμε καλά την κατσαρόλα, να πάει παντού το αυγολέμονο, την σκεπάζουμε με το καπάκι της κι αφίνουμε πάνω στο κλειστό μάτι, ως να σερβίρουμε το φαγητό.





Να είναι καλό ό, τι φτιάχνετε !









Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

στραγάλια σπιτικά

Καλό φθινόπωρο σας εύχομαι
ή,
καλή συνέχεια του καλοκαιριού ! - όπως ο καθείς αγαπάει...


Ας ξεκινήσουμε το φθινόπωρο με ξηρούς καρπούς !
Θέλετε να φτιάξουμε μόνοι μας στραγάλια ;

photos ερασι τέχνης


είναι σαν παιχνίδι εύκολο !

Τώρα, γιά να πούμε το σωστό, τα στραγάλια τα έχουμε μεν τοποθετημένα στο μυαλό μας ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς, μα δεν είναι ακριβώς ξηροί καρποί...
Το στραγάλι (όσπριο),  δεν είναι άλλο απ' το αγαπητό μας ρεβύθι !

Ρεβύθια     , ρεβύθια   χούμους , ρεβύθια     , ρεβύθια     , ρεβύθια Κοντορεβυθούλης, ρεβύθια η βασιλοπούλα και το ρεβυθάκι κάτω απ' τα τόσα στρώματα, ρεβύθια θα σου πω ένα παραμύθι το κουκί και το ρεβύθι, ρεβύθια ... σπιτικά στραγάλια !



Παίρνουμε λοιπόν 1/2 κιλό βραστερά ρεβύθια, τα βάζουμε από βραδύς να μουλιάσουν σε μιά λεκανίτσα με νερό και το πρωί αφού τα σουρώσουμε τα βράζουμε σε μπόλικο νερό, περίπου γιά μιάν ώρα.*
Προσέχουμε να μη λιώσουνε .
Κατόπιν τα στραγγίζουμε, τα απλώνουμε σε μιά λαμαρίνα ή σε φαρδύ ταψί,



 τα αλείφουμε καλά - καλά με τα χέρια μας με μιά χουφτίτσα χοντρούτσικο αλάτι ** (ανάλογα, πόσο αλμυρά τα θέλουμε...), προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε τουλάχιστον γιά μίαν ώρα, ανακατεύοντας κάθε λίγο.



στη μιά ώρα βγάζουμε ένα και το δοκιμάζουμε.
δεν χρειάζεται να τα ξεροκακανιάσουμε, να λάβουμε υπ' όψιν μας πως όταν κρυώσουν θα στεγνώσουν, θα ξεραθούν κι άλλο και θα σκληρύνουν...



όταν κατεβάσουμε το ταψί,


τα αφίνουμε μερικές ώρες ως να κρυώσουν εντελώς
κι έπειτα τα στοκάρουμε σ' ένα βαζάκι.

ωραία γίνονται ! μην τα φοβόσαστε, φτιάξτε τα.


et voila !




*την πρώτη φορά που τα έφτιαξα, επειδή τα ρεβύθια ήσαν βιολογικά κι αρκετά τρυφερά, θεώρησα πως δεν χρειάζονται βράσιμο και δεν τα έβρασα.
ήταν λάθος.
χρειάζονται οπωσδήποτε βράσιμο, ως να μαλακώσουν λίγο.

**σε κάποιους αρέσουν κι άλλες γεύσεις. έτσι, μπορείτε να τα κάνετε πιό πικάντικα και να τα αρτύσετε με τα μπαχαρικά που προτιμάτε.
προσωπικά, τα θέλω σκέτα, μόνο με λίγο αλάτι.


να είναι καλό ό, τι φτιάχνετε !