Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

τάρτα λεμόνι

τάρτα λεμόνι


photos
ερασι τέχνης


γιά την ζύμη :

250 γραμ φαρινάπ
125 γραμ βούτυρο
1 αυγό
μιά πρέζα αλάτι
και ίσως χρειαστεί ελάχιστο νεράκι


βάζουμε τα υλικά σε μιά λεκανίτσα, εκτός απ' το νερό.
δουλεύουμε καλά με το χέρι μας, να γίνει η ζύμη.
αν δούμε ότι είναι σφιχτή και δεν ενώνει, θα βρέχουμε σιγά σιγά τα χέρια μας με λίγο νεράκι, ως να γίνει μιά ωραία, εύπλαστη ζύμη.

βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, στρώνουμε μέσα τη ζύμη, τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα πηρούνι και φουρνίζουμε γιά 1/2 ώρα στους 200 βαθμούς.
όταν το βγάλουμε απ' τον φούρνο το αφίνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.





στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα.

χρειαζόμαστε γιά την κρέμα :

1 φακελάκι κρέμα βανίλια Γιώτης

6 κ.σ. ζάχαρη
2 φλυτζάνια τσαγιού κρύο γάλα
1/2 φλυτζάνι τσαγιού χυμό λεμόνι (μετράμε όλα με το ίδιο φλυτζάνι)
ξύσμα από 3 μεγάλα λεμόνια
2-3 κ.σ. βούτυρο
2 αυγά χτυπημένα


σε κατσαρόλι βάζουμε να βράσει το 1 φλυτζάνι γάλα.

σε ένα μπωλ βάζουμε το άλλο φλυτζάνι κρύο γάλα, τη σκόνη κρέμα, τις 6 κουταλιές ζάχαρη κι ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, να διαλυθούν οι σβώλοι.

μόλις το γάλα που έχουμε στο κατσαρόλι βράσει, το κατεβάζουμε απ' τη φωτιά (δεν χρειάζεται να σβήσουμε τη φωτιά) και ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά το διάλυμα της κρέμας, ανακατεύοντας ζωηρά.

προσθέτουμε 2-3 κουταλιές κρύο βούτυρο, τα αυγά χτυπημένα, το μισό φλυτζάνι λεμόνι και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας συνέχεια ζωηρά.

ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, ως να πήξει η κρέμα.
θα χρειαστούν λίγα λεπτά.
μόλις η κρέμα πήξει την ρίχνουμε πάνω στην ψημένη μας βάση και την φουρνίζουμε στο 200', γιά 45-50 λεπτά ή ως να δούμε ότι ψήνεται από πάνω.

βγάζουμε το γλυκό απ' τον φούρνο και το αφίνουμε όπωσδήποτε να κρυώσει, γιά να "σταθεί" η κρέμα.
είναι καλό σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά αν μείνει το βάζουμε στο ψυγείο. είναι καλό και κρύο.


γίνεται δροσερό γλυκό, υπόξινο, ελαφρύ.
αν σας αρέσει η γεύση του λεμονιού, δοκιμάστε το.