Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ρύζι τηγανητό, το αληθινό Καντονέζικο !

Ρύζι τηγανητό Κινέζικο -  炒飯









Περιοχή της Καντόνα – 

(Guangzhou στην Νότια Κίνα)

 廣州 




* Καντόνα, εκ του Πορτογαλικού : Cantão  - το 1514 πρώτοι Ευρωπαίοι έφθασαν εκεί οι Πορτογάλοι 

παλαιά (214 π. Χ.) και ιστορική , στον δρόμο του μεταξιού, 
τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Κίνας, μετά την Σαγκάη και το Πεκίνο, σε απόσταση 200 χλμ από το Hong Kong 
στο Δέλτα του ,  Ζου Γιάνγκ (You-Yang ).




Το Καντονέζικο ρύζι, 
φαγητό δημοφιλές στην Κίνα, γίνεται με λεπτοκομμένες φέτες χοιρινού - αντί χοιρινού, εξ ίσου χρησιμοποιούν και βοδινό, γαρίδες, κοτόπουλο ή πάπια, όπου προσθέτουν λαχανικά - αρακά, κρεμμύδι, καρότα, αυγά και σόγια.

Αντ' αυτών, εμείς μπορούμε να το μαγειρέψουμε ακόμα και με λεπτοκομμένη πανσέτα, μπέϊκον ή ένα καλό ζαμπόν.
Το κρεατικό να ψηθεί καλά, τα λαχανικά να μείνουν τραγανά.
Προαιρετικά τζίντζερ, σουσάμι και κόλιαντρο.

Στην Κίνα χρησιμοποιούν και Καντονέζικα λουκάνικα, που είναι αρωματισμένα με απόσταγμα τριαντάφυλλου ! (alcool de roses !)

Μιά βασική διαφορά του από άλλα τηγανητά ρύζια, είναι ότι τα αυγά που βάζουν μέσα, δεν τα κάνουν πρώτα ομελέτα κι έπειτα τα ψιλοκόβουν, αλλά τα ρίχνουν ωμά απευθείας μέσα στο ρύζι, ανακατεύοντας διαρκώς, ως να ψηθούν.

Οι Καντονέζοι μάγειρες λεν, ότι μπορούμε να φτιάξουμε το φαγητό με το ρύζι που μας περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα.
Αυτή η ιδέα, εμένα μου θυμίζει (από μακριά) και την Σπανιόλα    


Γιά να φτιάξουμε το Καντονέζικο πιάτο, θα χρειαστούμε :

ρύζι - προτιμείστε μπασμάτι ή πάντως μακρύκοκκο ρύζι
ψιλοκομμένο φιλέτο κοτόπουλο
ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μαζί με το πράσινό τους
καρότα κομμένα καρεδάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο
αρακά
2 αυγά
σόγια
(τζίντζερ
κόλιαντρο και σουσάμι προαιρετικά)

photos
ερασι τέχνης

πρώτα, βάζουμε το ρύζι μέσα σ' ένα σουρωτήρι ή σε ένα σκεύος και το πλένουμε καλά με άφθονο νερό, να φύγει το άμυλο.
κατόπιν το βράζουμε ως να πιεί το νερό του, χωρίς να το παραβράσουμε. πρέπει να "κρατάει" , γιατί θα βράσει λίγο μετά και με τα υπόλοιπα υλικά.
κατόπιν το αφίνουμε στην άκρη.

σε αντικολλητικό βαθύ σκεύος θα βάλουμε μιά στάλα ελαιόλαδο (ή αν έχουμε σουσαμέλαιο) να κάψει καλά και θα ρίξουμε μέσα τα κομματάκια κοτόπουλο.
το γυρίζουμε γιά λίγα λεπτά με ένα ξύλινο κουτάλι, ως να ψηθεί.





μόλις το κοτόπουλο ψηθεί, ρίχνουμε το καρότο κι ανακατεύουμε, πάντα στη δυνατή φωτιά





μετά από 1' ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο




κατόπιν τον αρακά




σπάζω μέσα (ή μέσα στην άκρη του τηγανιού) δυό αυγά κι ανακατεύω συνέχεια με το ξύλινο κουτάλι , ως να ψηθούν.
ρίχνω τη σόγια, αλατοπιπερώνω (προσοχή στο αλάτι γιατί η σόγια είναι κάπως αλμυρή)  




ενώνω όλο το υλικό με το ρύζι, ανακατεύοντας πάντα

ρίχνω τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια,
κλείνω τη φωτιά
και σερβίρω αμέσως




* στην Κίνα, 
κάθε περιοχή έχει την δική της εκδοχή γι αυτό το πιάτο,
τα βασικά πάντως υλικά και η βασική διαδικασία είναι αυτά.


να είναι καλό
ό, τι κάνετε !