Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Pancakes

- κατά την Αμερικανική παράδοση -
photos
ερασι τέχνης


κάπως πιο αφράτα από τις Ελληνικές τηγανίτες



Η δόση για 12 έως 15 pancakes


210 γραμ ή (1,5 φλυτζ. ) αλεύρι
15 γραμ ή (1 κ.σ.) ζάχαρη
½ κ.γλ. αλάτι
13 γραμ ή ( 2 και ¾ κ. γλ. ) μαγιά σε σκόνη
1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
300 γραμ ή ( 1 και ¼ φλυτζ. ) γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
40 γραμ λιωμένο βούτυρο
Και λίγο βούτυρο για το τηγάνι.


Αυτές οι τηγανίτες γίνονται εύκολα και σωστά στο χέρι˙ η συμβουλή είναι, καλύτερα να μη  χρησιμοποιήσουμε μίξερ.


Πρώτα θα λιώσουμε το βούτυρο και θα το αφήσουμε στην άκρη, ως να κρυώσει λίγο.

Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλάτι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε στο αλεύρι μια μικρή λακκουβίτσα στη μέση.
Χτυπάμε το γάλα με το αυγό, που πρέπει και τα δυό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και τα ρίχνουμε στη λακκουβίτσα.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά με τον αυγοδάρτη, χωρίς να επιμείνουμε και χωρίς να χτυπήσουμε πολύ ! Ίσως αυτό είναι το μυστικό, για να γίνουν τα pancakes ανάλαφρα και να φουσκώσουν. Ακόμα κι αν έμειναν στον χυλό λίγα σβωλάκια, δεν πειράζει.


Αφίνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 15’. Θα δούμε να εμφανίζονται μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια.




Ζεσταίνουμε καλά για λίγα λεπτά ένα σκεύος (καλύτερα να είναι αντικολλητικό), δεν χρειάζεται όμως να καίει υπερβολικά ή σε πολύ δυνατή φωτιά, ώστε να μη μας κάψει τα πρώτα κομμάτια.

Βάζουμε έναν κόμπο βούτυρο στο τηγάνι μας και το βουτυρώνουμε ελαφρά.
Με μιά κουτάλα παίρνουμε κουταλιές απ’ τον χυλό και τις ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι, μιά, δυό, τρείς μέτριες κουταλιές, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τις τηγανίτες.



Τις ρίχνουμε στο τηγάνι και δεν τις αγγίζουμε ξανά ! Η τηγανίτα έχει μέσα της αέρα, δεν την απλώνουμε! 
Μόλις δούμε ότι φούσκωσε και ψήθηκε απ’ την κάτω μεριά, γυρίζουμε να ψηθεί κι από την άλλη.

Το ιδανικό είναι, να σερβίρουμε τα pancakes αμέσως μόλις γίνουν.








Στον Καναδά και στις ΗΠΑ ρίχνουν από πάνω το περίφημο sirop drable (σιρόπι από σφένδαμο) , εμείς στην Ελλάδα έχουμε την ευλογία να διαθέτουμε περίφημο μέλι


τις τηγανίτες αυτές πάντως, επειδή δεν είναι πολύ γλυκές, μπορούμε να τις συνοδέψουμε και με κάτι αλμυρό
ή ακόμα, με μαρμελάδα, με βούτυρο, με λιωμένη σοκολάτα, φρούτα, με ό, τι μας αρέσει…




Γιά ένα Κυριακάτικο ή γιορτινό πρωϊνό,
γιά καφέ ή τσάϊ,
δοκιμάστε να τις φτιάξετε.
Είναι καλές και γίνονται εύκολα !

να είναι καλό 
ό, τι κάνετε !