.
.
tiramisu - "Tirami sù"
.
"pick me up" , "tire - moi en haut !"
. . .
photos
ερασι τέχνης
.
Τέσσερις περιοχές της Ιταλίας το Piemonte, η Friuli Venezia Giulia, η Lombardia και η Toscana ερίζουν και διεκδικούν την πατρότητα του υπέροχου αυτού γλυκού !
Ανάμεσα στις ιστορίες που αφορούν στην προέλευση του Τιραμισού, βρίσκουμε και μία που πάει αρκετά πίσω, στα τέλη του 16ου αι., στην πανέμορφη Τοσκάνη.
Ο δούκας της Τοσκάνης Cosme ο III, της οικογενείας των Μεδίκων, γεύτηκε, λένε, το γλυκό σε μια του επίσκεψη στη Σιέννα. Του άρεσε λοιπόν τόσο πολύ, που ο ίδιος έφερε τη συνταγή στην αυλή της Φλωρεντίας, και από εκεί το γλυκό διαδόθηκε στο Τρεβίζο και τη Βενετία.
Το τυρί mascarpone το προσέθεσαν στη Βενετία.
Μια άλλη ιστορία σχετική με το γλύκισμα, μας διηγείται ότι την εποχή της Αναγέννησης, οι Βενετσιάνες έφτιαχναν το τιραμισού και το έτρωγαν τα βράδια με τους εραστές τους, γιατί πίστευαν πως τους δίνει μεγάλη ενέργεια (!)
Υπάρχει και μια τρίτη ιστορία, που διηγείται ότι οι γυναίκες ελευθερίων ηθών στη Βενετία, όταν τα βράδια “εργάζονταν” στα δωμάτια πάνω από τα cafés, έτρωγαν το γλύκισμα γιατί τους έδινε ενέργεια !
εμείς φυσικά θα αδιαφορήσουμε γιά όλες αυτές τις κουτσομπόλικες, πικάντικες και φανταστικές ιστορίες που λύνουν το ενεργειακό, και θα κοιτάμε μόνο τη δουλειά μας, να δούμε δηλαδή πώς γίνεται αυτό το περίφημο γλυκό.
.
το Tiramisu φτιάχνεται βασικά από :
- μπισκότα σαβουαγιάρ βουτηγμένα σε μίγμα από έναν δυνατό καφέ εσπρέσσο και ένα γλυκό κρασί ή λικέρ ( κάποιοι λέν σε Rhum, οι Ιταλοί λεν σε Marsala ή σε Grappa, η Ιβηρική χερσόνησος λέει σε Porto , άλλοι λεν σε liqueur Kahlua ή Amaretto κ.τ.λ.)
και
- μία κρέμα που γίνεται από αυγά και τυρί mascarpone ( τα αυγά χώρια χτυπημένοι οι κρόκοι και χώρια χτυπημένα τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγγα, που αναμιγνύονται με το τυρί)
δηλαδή, η κανονική συνταγή γίνεται με αυγά.
τήν ἀνομίαν μου ἐγῶ γιγνώσκω,
αλλά
φτιάχνω το Tiramisù senza Uova
( πάει να πει χωρίς αυγά...)
.
από όταν έγιναν οι ιστορίες με τα ωμά αυγά και τις σαλμονέλες, δεν φτιάχνω πιά, τίποτα με ωμά αυγά...
έτσι έψαξα τις διάφορες παραλλαγές του γλυκού, πειραματίστηκα κι έχω καταλήξει να κάνω αυτήν εδώ, που ενώ δεν έχει αυγό, σέβεται και κρατάει τη γεύση της παράδοσης .
.
Tiramisù senza Uova.
.
στην παλιά, κλασσική καφετιέρα του espresso φτιάχνουμε δυνατό καφέ 1 φορά, τον χύνουμε σε ένα βαθύ μπωλ όπου θα βουτάμε τα μπισκότα μας, φτιάχνουμε και 2η δόση καφέ και την αφίνουμε να περιμένει ζεστή, μέσα στην καφετιέρα.
.
.
στο μπωλ που έχουμε τον ζεστό καφέ προσθέτουμε το ποτό μας. εγώ, βάζω και λίγο φρέσκο γάλα.
βουτάμε μέσα ένα - ένα τα σαβουαγιάρ και τα στρώνουμε στο ταψάκι μας.
.
.
έχουμε έτοιμη την κρέμα.
βάζουμε στον κάδο του μίξερ ένα κουτάκι φυτική κρέμα ( αυτήν στο σιδερένιο κουτάκι, που τη χτυπάμε ως σαντιγύ) και 1 φλυτζάνι άχνη. γιά υγρό, ρίχνουμε μέσα λίγο απ' τον έτοιμο καφέ μας. όταν χτυπηθούν καλά, προσθέτουμε 500 γραμ. τυρί mascarpone και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ως να γίνει μιά ομοιογενής, αφράτη κρέμα.
.
.
στρώνουμε περίπου τη μισή κρέμα πάνω στα μπισκότα
.
.
ρίχνουμε στο μπωλ και τη δεύτερη δόση ζεστού καφέ, βουτάμε μέσα τα υπόλοιπα μπισκότα και φτιάχνουμε μιά δεύτερη στρώση.
.
.
απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα
.
.
με το σουρωτηράκι ραντίζουμε στην επιφάνεια μπόλικο κακάο.
.
βάζουμε το τιραμισού στο ψυγείο και το αφίνουμε τουλάχιστον 4 ώρες, πριν το σερβίρουμε, κρύο φυσικά.
.
το σερβίρουμε με μεγάλο κουτάλι
.
σε εστιατόριο Ιταλικής τεχνικής, όταν σου σερβίρουν το γλυκό φέρνουν δίπλα και λίγο ζεστό καφέ επρέσσο, γιά να ρίξεις από πάνω...
.
περί ορέξεως...
.
καλήν επιτυχία
σας εύχομαι !
.
.
.
.
.
Καλησπέρα!!!γύρισα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω γλυκάκι για να ξεκουραστώ, θα σου τηλεφωνήσω αύριο για τα υπόλοιπα.
Φιλιά
@
ΑπάντησηΔιαγραφήτι καλά !
δε γέμισες μπατταρίες στις εξοχές ;