Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Γίγαντες στο φούρνο με χόρτα

Γίγαντες στο φούρνο με χόρτα


photos
ερασι τέχνης


Αυτό το φαγητό το γνώριζα εδώ και πολλά χρόνια, δεν είχα όμως ποτέ αποφασίσει να το φτιάξω...
Μου το παίνευε ως παραδοσιακά Ελληνικό, μιά παλαιά φίλη αρχαιολόγος, η Θ. Ξ., που έχω επίσης πολλά χρόνια να την συναντήσω. 

Το κάθε τι, ακόμα και το πιό απλό πράγμα, ίσως χρειάζεται τον χρόνο του...
Τις προάλλες, ζήλεψα στην λαϊκή αγορά τα δροσερά ματσάκια από σέσκουλα, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια, παπαρούνες και σπανάκια, και σκέφτηκα πως ήρθε ο χρόνος γιά το φαγητό 
"" - στην Ήπειρο  νομίζω το λεν "γίγαντες με λάχανα".  

Έτσι, το έφτιαξα την Καθαρά Δευτέρα.




Το δοκίμασα και λέω πολύ καλό είναι. Από την ομήγυρη έγινε ανάρπαστο. 
Σας το περιγράφω λοιπόν.

Από βραδύς βάζουμε 1/2 κιλό γίγαντες σε μπόλικο νερό, να φουσκώσουν.
(Είναι καλό να ξέρουμε ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί) 

Το πρωί, τους βάζουμε να βράσουν γιά ένα εικοσάλεπτο σε κατσαρόλα με αρκετό νερό, τους σουρώνουμε και πετάμε αυτό το πρώτο νερό. 
Ξαναζεσταίνουμε νερό, βάζουμε μέσα τους γίγαντες και τους σιγοβράζουμε περίπου γιά μιάν ώρα, να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Υπολογίστε ότι κατόπιν θα ψηθούν περίπου γιά μιάν ώρα και στον φούρνο.
Τους σουρώνουμε μέσα σε ένα βαθύ σκεύος γιά να κρατήσουμε το ζουμί τους.








Στο μεταξύ, όλην την ώρα που οι γίγαντες βράζουν, εμείς ασχολούμαστε με τα χόρτα. 

Εγώ είχα από ένα ματσάκι μυρώνια, παπαρούνα, καυκαλήθρες, σέσκουλο, λάπατο, φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ξερό κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο και μιά χούφτα σπανάκι.
Εννοείται, ότι μπορούμε να βάλουμε στο φαγητό όσα και ό,τι από αυτά θέλουμε...
Ακόμα και σκέτο σπανάκι ή σκέτα μυρωδικά...

Πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά και τα χοντροκόβουμε, εκτός από το σπανάκι.
Το σπανάκι το τρίβουμε πρώτα ανάμεσα στα χέρια μας με αλάτι και το στίβουμε, να φύγουν τα πολλά του υγρά. Κατόπιν το χοντροκόβουμε. 

Σε βαθύ σκεύος βάζουμε ελαιόλαδο. Χοντροκόβουμε μέσα ένα ξερό κρεμμύδι και γυρίζουμε.
Κόβουμε μέσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις 2 σκελίδες σκόρδο και γυρίζουμε.





Προσθέτουμε τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε καλά, χοντροκόβουμε μέσα μιά φρέσκια ντομάτα, προσθέτουμε και πελτέ ή ντοματάκια και λίγο από το ζουμί, που κρατήσαμε από τους γίγαντες.
Δεν βράζουμε. Ίσα ίσα να μαραθούν τα χόρτα.




Στο μεγάλο ταψί του φούρνου βάζουμε τους βρασμένους γίγαντες και όλο το υλικό με τα χόρτα.
Αλατοπιπερώνουμε πάλι - όσο χρειάζεται - και ανακατεύουμε ελαφρά.
Το φαγητό βασικά είναι νηστήσιμο. Όμως, αν θέλουμε, μπήγουμε μέσα και κομματάκια από κεφαλοτύρι.





Σε ζεσταμένο φούρνο, ψήνουμε στους 200' γιά 3/4 περίπου.
Εγώ το άφησα μιάν ώρα. Ήπιε τα υγρά του, μέλωσε και ξεροψήθηκε.



Μπορούμε να στήσουμε το φαγητό έτοιμο στο ταψί από την προηγούμενη μέρα,
να το σκεπάσουμε, να το κρατήσουμε ολονυχτίς στο ψυγείο και να το ψήσουμε την επομένη, που πρέπει να το σερβίρουμε, γιά να είναι φρεσκοψημένο και ζεστό. 
Εμένα αυτό με διευκόλυνε...


Αν έχετε κέφι μιά μέρα, φτιάξτε το φαγητό. Γλυκαίνει όλο μαζί... Θα σας αρέσει! 






καλό
σε ό, τι κάνετε !






Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

red velvet muffins με κόκκινες μάντολες Κεφαλονιάς

red velvet muffins

με τις κόκκινες μάντολες
της Κεφαλονιάς


photos
ερασι τέχνης

Ημέρα που είναι σήμερα 
- ας είναι η εορτή Δυτικόφερτη -, 
αξίζει τον κόπο ο μέγας Έρως, ο ευλογημένος, η κινητήρια της ζωής δύναμη,
τουλάχιστον ένα γλύκισμα - μέλι γλυκύτατο! - να του αφιερώσουμε !...

Αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο και να φτιάξετε το κλασικό red velvet cake, να κάνετε red velvet muffins !
Τα εφηύρα απόψε, δεν τα έχω ακόμα δοκιμάσει, αλλά τα βλέπω καλά, λέω πως σωστά  γίνανε... 
Τα έφτιαξα με κόκκινες μάντολες Κεφαλονιάς, που μου είχαν φέρει το καλοκαίρι, χωρίς άλλο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής...
Αν τύχει να έχετε Κεφαλονίτικες μάντολες, δοκιμάστε το !
Αν δεν έχετε, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε, να τα αλλάξετε, να χρησιμοποιήσετε χρώμα ή ό, τι άλλο σκεφτείτε...


Γιά τα red velvet muffins λοιπόν, με κόκκινες μάντολες Κεφαλονιάς, χρειάστηκα :

2 κούπες φαρινάπ
1 κ. γ. μπέϊκιν
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κ. γ. κακάο
1 κούπα γάλα
2-3 κ. σ. ξύδι
1/4 της κούπας λιωμένο βούτυρο
2 αυγά
μιά πρέζα αλάτι
2 χούφτες κόκκινες μάντολες
1 κούπα άχνη ζάχαρη
2 κ. σ. γάλα


Πρώτα να πάρετε την κούπα το γάλα, να ρίξετε μέσα το ξύδι και να το αφήσετε στην άκρη, να πήξει το γάλα. 

Βάλτε στο multi τις κόκκινες μάντολες (είναι αρκετά σκληρές) και κάντε τες σκόνη.

Λιώστε το βούτυρο.

Με πινέλο βουτυρώστε τα φορμάκια γιά τα muffins.

Ανάψτε τον φούρνο να ζεσταίνεται.

Σε μιά λεκανίτσα χτυπήστε με το σύρμα τα 2 αυγά με τη 1/2 κούπα ζάχαρη και το 1/2 κ. γ. κακάο.
Χτυπώντας συνέχεια προσθέστε το πηγμένο γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, το μπέϊκιν, το αλεύρι, και την περισσότερη σκόνη απ' τις μάντολες.





Ανακατέψτε καλά και με μικρή κουτάλα ρίξτε το μείγμα στις θήκες.

Ψήστε γιά 25' στους 200'.

Όσο τα muffins ψήνονται, ετοιμάστε το γλάσο, που βάζουμε από πάνω.
Σε ένα μπωλάκι βάλτε την 1 κούπα άχνη με μιάμιση ή 2 κ. σ. γάλα κι ανακατέψτε καλά, να γίνει ένα πηχτό γλάσο. 

Όταν τα muffins ψηθούν, τα αφήνουμε 5' να σταθούν μέσα στις φόρμες τους και κατόπιν τα βγάζουμε προσεκτικά, σε πιατέλλα.
Με κουταλάκι ρίχνουμε από πάνω το γλάσο και ραντίζουμε πάνω όλη την υπόλοιπη σκόνη απ' τις μάντολες.

voilà !
πρωτοτυπήστε, μέρα που είναι, με red velvet muffins !








να μου είστε καλά !