Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

τα cookies της κυρίας Πόπης

Τα "Νιώτικα" Cookies της κυρίας Πόπης !

photos
ερασι τέχνης




Στον Γιαλό της αγαπημένης Κυκλαδίτικης Ίου, στο ξενοδοχείο "Γλάρος", 
η κυρία Πόπη, μας προσέφερε πρωϊνό, με λιχουδιές φτιαγμένες από τα χεράκια της.

Τάρτα κυρίας Πόπης, δική της μαρμελάδα βερίκοκο, πεντανόστιμα μπισκοτάκια με καρύδια και σταφίδες, που, η κυρία Πόπη - εξ Αμερικής ορμώμενη -, τα ονομάζει "νηστήσιμα cookies".

Αυτά τα νηστήσιμα cookies της, τα έφτιαξα κι εγώ προχτές, αφού μου χάρισε πρόθυμα την συνταγή της,  κι έγιναν πεντανόστιμα !



Η συνταγή γιά 45 κανονικά μπισκότα :

1 φλυτζάνι ζάχαρη καστανή
1/2 φλυτζάνι μαργαρίνη λυωμένη
1/4 φλυτζ. καλαμποκέλαιο (εγώ καλαμποκέλαιο δεν είχα κι έβαλα ελαιόλαδο)
1/4 φλυτζ. κρασί ή ρακή
1/2 κ.γλ. σόδα
1 κ. γλ. κανέλα
2 βανίλιες
μιά πρέζα αλάτι
1/4 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
φαρινάπ (μου πήρε 1 πακέτο, δηλαδή 1/2 κιλό αλεύρι)

3/4 του φλυτζ. σταφίδες
1 1/2 φλυτζ. σπασμένη καρυδόψιχα



Γιά όλες τις μετρήσεις χρησιμοποίησα το ίδιο, μεγάλο φλυτζάνι του καφέ.







Πρώτα έσπασα στο μπλέντερ τα καρύδια (να μη γίνουν σκόνη, τα καρύδια πρέπει να φαίνονται),
τα ανακάτεψα καλά με τις σταφίδες και με δυό κουταλιές απ' το αλεύρι. 




Κατόπιν ανακάτεψα όλα τα άλλα υλικά.
Επειδή η ζύμη μου έγινε λίγο σφιχτή, έριξα τέλος μέσα δυό κουταλιές της σούπας λικέρ, γιά να την αραιώσω ελάχιστα.




Έριξα το καρύδι με τη σταφίδα μέσα στη ζύμη κι ανακάτεψα καλά.



Έστρωσα δυό λαμαρίνες με αντικολλητική λαδόκολα,
γέμισα ένα ποτήρι με νερό, έβρεχα μέσα ένα κουτάλι της σούπας,
έπαιρνα μιά κουταλιά ζύμη και την τοποθετούσα τακτικά πάνω στην λαδόκολα.

Η ζύμη δεν πρέπει να είναι ρευστή, γιά να σταθούν τα μπισκότα,
ούτε όμως και σκληρή, γιά να μη βγούν τα μπισκότα σκληρά.
Οι αναλογίες στη συνταγή είναι σωστές, μα αν χρειαστεί μπορείτε να διορθώσετε με μιά-δυό κουταλιές λικέρ ή κονιάκ.


Μου βγήκαν 45 κανονικά κομμάτια.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180' ή στους 200'
γιά 15'.




Τα αφίνουμε πρώτα να κρυώσουν εντελώς και ύστερα τα σκεπάζουμε. 








καλό
σε ό, τι κάνετε !







Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

γλυκό καλοκαιρινό με φρέσκα βερίκοκα

Ανάλαφρο, καλοκαιρινό γλύκισμα με βερίκοκα


photos
ερασι τέχνης



Είναι ένα κλασικά ελαφρύ, Γαλλικής προέλευσης γλυκάκι. 
Γίνεται με φρέσκα βερίκοκα, 
μοιάζει κάπως με , με κλαφουτί ή με flan, 
δροσερό, καλοκαιρινό, εύκολο και γρήγορο.

  



Θα χρειαστούμε :

- 12 ως 14 βερίκοκα
- 3 μεγάλα αυγά
- 2 βανίλιες
- 70 γραμ ζάχαρη γιά τον χυλό και λίγη ακόμα γιά τα βερίκοκα
- 2 γεμάτες κ. σ. αλεύρι που φουσκώνει
- 200 ml χλιαρό γάλα


Πρώτα πλένουμε τα βερίκοκα.
Τα κόβουμε κατά μήκος στα 4, τα βάζουμε σε ένα μπωλ, τους ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε καλά.
 




Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι και στρώνουμε όμορφα μέσα τα βερίκοκα με τη ζάχαρή τους.








Σε ένα βαθύ μπωλ, με το σύρμα χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια,
κατόπιν προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το χλιαρό γάλα χτυπώντας, ως να έχουμε έναν λείο χυλό.

Προσεκτικά ρίχνουμε τον χυλό πάνω από τα βερίκοκα.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200', 
περίπου γιά 50' ή, ως να ροδίσει το γλυκό.




Τρώγεται χλιαρό ή, καλύτερα, σε θερμοκρασία δωματίου.






Καλό
σε ό, τι κάνετε !






Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

σωστό κλαφουτί με κεράσια

κλαφουτί παραδοσιακό, Γαλλικό γλύκισμα, με κεράσια

photos
ερασι τέχνης
 


Με τα clafoutis έχω πειραματιστεί πολλές φορές. Κι έχω κι άλλοτε δώσει εδώ  μερικές συνταγές.

Το προσωπικό μου γούστο θέλει το clafoutis με κρέμα. 
Με κρέμα αφράτη και τρεμουλιαστή. Δεν το προτιμώ ψωμένιο, σαν κέϊκ με φρούτα, όπως είναι πολλές, αυθεντικές συνταγές, μήτε θέλω η κρέμα του να είναι σφιχτή και στεγνή.

Η σημερινή συνταγή clafoutis είναι πάντα παραδοσιακή της Γαλλίας, η εκδοχή με αφράτη κρέμα, όπως ακριβώς την θέλω.
Την βρίσκω σωστή και την μοιράζομαι μαζί σας.




Θα χρειαστούμε γι αυτό :

- κεράσια καλά πλυμένα, ολόκληρα, με το κουκούτσι τους *


- 4 αυγά
- 2 βανίλιες
- 100 γραμ. ζάχαρη και λίγη ακόμα γιά το ταψάκι
- 110 γραμ. αλεύρι
- μιά πρέζα αλάτι
- 1/2 κιλό κρέμα γάλακτος, πλήρη
- 150 ml γάλα, όχι ζεστό
- μέχρι 100 ml, λικέρ της αρεσκείας μας ή ρούμι ή κονιάκ
- λίγο μαλακό βούτυρο (όχι ζωϊκό) γιά το ταψί



Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και με το χέρι μας ραντίζουμε σε όλη του την επιφάνεια λίγη ζάχαρη.
Απλώνουμε μέσα τα κεράσια ολόκληρα.






Σε βαθύ μπώλ σπάζουμε τα αυγά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, μιά πρέζα αλάτι και χτυπάμε, ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι χτυπώντας πάντα με το σύρμα, ως να διαλυθούν όλοι οι σβώλοι.





Σιγά σιγά προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα και το αλκοόλ.
Ανακατεύουμε καλά.




Προσεκτικά ρίχνουμε όλο το υλικό πάνω από τα κεράσια.
Το ύψος μέσα στο ταψί, καλό είναι να φτάνει τους 3 - 4 πόντους.




Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο, στους 200', 
περίπου γιά 40',
ως να δούμε να κοκκινίζει το clafoutis.





Τρώγεται καλύτερα ζεστούτσικο, χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.




Εσωτερικά μοιάζει αρκετά με 




Είναι καλή συνταγή, όχι δύσκολη, με φρούτο καλοκαιρινό !






* μετά από πολλές δοκιμές, τελικά καταλήγω, πως το κεράσι πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο, με το κουκούτσι του.
το κουκούτσι, όταν ψηθεί μέσα, προσδίδει κάτι επιπλέον στην γεύση.
ακόμα, όταν το κεράσι είναι ατρύπητο, δεν βγάζει πολλά υγρά στο γλύκισμα και δεν βάφει κόκκινη την κρέμα. 
φυσικά, με κουκούτσι ή χωρίς, το προσαρμόζουμε σύμφωνα με τις συνθήκες και τα γούστα μας...





καλό
σε ό, τι κάνετε !