Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Clafoutis Limousin - Τάρτα Κεράσι


Τάρτα Κεράσι !

Clafoutis (Limousin)

- παλιά, κλασική επαρχιώτικη συνταγή της Νοτιοδυτικής Γαλλίας -




γιά τα κεράσια, πατάμε πρώτα εδώ : Yves Montand - Le temps des cerises

 

την συνταγή είχα δημοσιεύσει τον Ιούνιο του 2011

εδώ :  ΣΥΝΤΑΓΕΣ Clafoutis Limousin - τάρτα κεράσι  

σε αυτήν την παραπάνω συνταγή, το γλυκό βγαίνει περίπου σαν κέϊκ με φρούτα.

αν το προτιμάμε εσωτερικά να είναι σαν ψημένη κρέμα, θα ακολουθήσουμε σήμερα μιάν συνταγή, κάπως διαφορετική :

* προσθέτουμε φρέσκια κρέμα και γάλα, ώστε εσωτερικά να γίνει πιό κρεμώδες κι όχι στεγνό σαν κέϊκ, καθώς επίσης, αν θέλουμε,  προσθέτουμε και πούδρα αμυγδάλου (αλέθουμε λευκά αμύγδαλα, ως να γίνουν πούδρα)

  

χρειαζόμαστε : 

περίπου 600 γραμ κεράσια ολόκληρα (με το κουκούτσι) * 

(προαιρετικά  λίγο kirsh  ή brandy)

4 αυγά

115 γραμ. ζάχαρη

(προαιρετικά περίπου ίδια ποσότητα αμυγδαλόσκονη) 

2 βανίλλιες

115 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει * εάν αμυγδαλόσκονη δεν βάλετε, θα προσθέσετε ακόμα 50 περίπου γραμ αλεύρι, ως να γίνει δηλαδή ένας χυλός όχι πολύ νερουλός

250 γραμ. φρέσκια κρέμα

λίγο γάλα

λίγη άχνη γιά το σερβίρισμα

και μιά πρέζα βούτυρο γιά την ταρτιέρα


χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, τις βανίλλιες, (την αμυγδαλόσκονη), το αλεύρι, την κρέμα, το kirsh και το γάλα. 

η ζύμη μας (να είναι ένας χυλός όχι πολύ νερουλός) είναι έτοιμη.

βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα τάρτας.

στρώνουμε μέσα τα κεράσια, * ρίχνουμε πάνω τον χυλό και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200', τουλάχιστον γιά 35'. κατεβάζουμε το γλυκό όταν ψηθεί καλά από πάνω και το μαχαιράκι που μπήγουμε μέσα θα βγει στεγνό.

 

 

ραντίζουμε την επιφάνεια με άχνη.

 

 

αν θέλουμε το αφίνουμε στην ταρτιέρα

 

 

ή αν θέλουμε το τουμπάρουμε σε πιατέλα.

 

το γλυκό τρώγεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.


 

 

* οι Γάλλοι βάζουν συνήθως τα κεράσια με το κουκούτσι. συνιστώ να τα βγάλετε, προς αποφυγήν ... ατυχήματος... 

* τα κεράσια μπορούμε να τα στρώσουμε στον πάτο της ταρτιέρας ή μπορούμε να τα ανακατέψουμε με τον χυλό.

 

καλήν επιτυχία

σας εύχομαι !

 

 


 

 


 

 

2 σχόλια:

  1. Τέλειο που φαίνεται το κεκάκι. Εχω κ εγώ μια αλμυρή version την άλλη εβδομάδα.
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    σε φιλώ, Eri μου :)

    να είσαι καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή