Quiche !
photos ερασι τέχνης
θα μπορούσαμε φυσικά, να την ονομάσουμε τάρτα !
ας διατηρήσουμε όμως την ονομασία την originale, αυτή της quiche,
που όμως δεν είναι μία quiche Lorraine !
η quiche Lorraine , παλιά παραδοσιακή συνταγή, γίνεται όχι όπως - όπως, όχι δηλαδή με υλικά διάφορα, αλλά έχει έναν αυστηρό τρόπο παρασκευής, ζύμη αυτή, υλικά αυτά, τάρτα με πρωτόκολλο δίχως παρασπονδίες και προσμίξεις...
οι quiches - τάρτες γενικότερα, μας επιτρέπουν να αυτοσχεδιάσουμε και να τις φτιάχνουμε με διάφορα υλικά, που μας έχουν περισσέψει στο σπίτι (τίποτα πιά δεν πετάμε !)
ανάλογα με τη ζύμη - βάση τους , καθώς και τα υλικά που βάζουμε πάνω, οι quiches - τάρτες μπορούν να είναι αλμυρές ή γλυκειές
αυτή εδώ είναι αλμυρή , με φρέσκα κολοκυθάκια, ξερό κρεμμύδι και τριμμένα τυριά.
γιά να την φτιάξουμε, είναι εύκολο να πλάσουμε μιά βάση - pâte brisée, καθώς επίσης, ακόμα πιό εύκολο είναι να χρησιμοποιήσουμε γιά βάση ένα έτοιμο φύλλο σφολιάτας.
πρώτα κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες του ιδίου πάχους.
αν έχουμε το εργαλείο που ονομάζεται "μαντολίνο", αυτό γίνεται πανεύκολα, αρκεί να προσέξουμε μην ξύσουμε μαζί και το χέρι μας (στο τσάκ τα γλύτωσα τα ράμματα...)
σε βαθύ τηγάνι βάζω ελάχιστο ελαιόλαδο, ψιλοκόβω ένα ξερό κρεμμύδι και το τσιγαρίζω.
κατόπιν ρίχνω μέσα και τα κολοκυθάκια, αλατόπιπερώνω, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, κι αρχίζω σιγά σιγά να τ' ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα, περίπου γιά 10' , ως να ψηθούν λίγο.
παίρνω ένα σκεύος γιά τάρτα, το βουτυρώνω με το χέρι μου καλά
και στρώνω μέσα ένα έτοιμο φύλλο φρέσκιας σφολιάτας.
προσέχω να υπάρχει φύλλο και γύρω, στα τοιχώματα του σκεύους.
σε μπωλ χτυπάω 3 ή 4 αυγά, λίγο αλάτι, πιπέρι και μιά κούπα κρέμα γάλακτος.
ρίχνω τα κολοκύθια πάνω στη βάση και τα στρώνω με ένα κουτάλι.
από πάνω ψιλοκόβω ένα μικρό κομμάτι φέτα και την μοιράζω εδώ κι εκεί.
γυρίζω προς τα μέσα τις άκριες του φύλλου, ώστε γύρω - γύρω να κλείσω μέσα το υλικό.
ρίχνω πάνω στα κολοκύθια τον χυλό που έχω ετοιμάσει .
ραντίζω από πάνω με το χέρι μου, λίγο τριμμένο τυρί, όποιο μου αρέσει.
ψήνω στους 200', σε προθερμασμένο φούρνο, 40' - 45' περίπου.
το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό !
μιά νόστιμη quiche, φρέσκια, πανάλαφρη και εύκολη να γίνει.
η φίλη μου Κ.,
μου προσέφερε τα φρέσκα κολοκυθάκια
από τον κήπο τους στον Μαραθώνα.
καλήν επιτυχία
σας εύχομαι.
να είστε καλά !
να είστε καλά !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου