Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Quiche Lorraine


πρώτα πατάμε ΕΔΩ !


Quiche Lorraine *
photos ερασι τέχνης




- η "τάρτα" της απόλυτης συνταγής ! -

που πάει να πει, 
σκεφτείτε, ότι έχει δημιουργηθεί μέχρι και 
Εθνικό Συνδικάτο Υπεράσπισης και Προώθησης 
της αυθεντικής Quiche Lorraine !

Le Syndicat National de Défense et de Promotion de l'Authentique Quiche Lorraine

 

 

τι άλλο να πούμε εμείς ; !
πάμε κατευθείαν στην αυθεντική συνταγή :


χρειαζόμαστε γιά να φτιάξουμε την ζύμη ( pâte brisée ) :

150 γραμ. αλεύρι
50 γραμ. βούτυρο
μιά πρέζα αλάτι
λίγο νερό


υλικά γιά την τάρτα :

200 γραμ. λαρδί (εμείς μπορούμε να βάλουμε καπνιστό αλλαντικό, μπέϊκον κ.τ.λ.)
μία μικρή κρέμα γάλακτος
3 αυγά
πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο





τσιγαρίζουμε λίγο σε τηγάνι το καπνιστό σκέτο, χωρίς άλλο λάδι ή βούτυρο.
το αφίνουμε στην άκρη να περιμένει.


σε μπωλ, χτυπάμε τα αυγά, όπως γιά την ομελέττα, προσθέτουμε την κρέμα και συνεχίζουμε το χτύπημα. 
προσθέτουμε πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.





ανοίγουμε τη ζύμη μας και την απλώνουμε σε σκεύος γιά τάρτα.
με ένα πηρούνι την τρυπάμε εδώ κι εκεί.




στρώνουμε στην ζύμη το τσιγαρισμένο καπνιστό
και
ρίχνουμε πάνω το μίγμα κρέμας - αυγών




φουρνίζουμε στους 200', γιά 45' περίπου ή ως να ροδοψηθεί από πάνω η τάρτα .





τρώγεται ζεστή ή χλιαρή, σαν ορεκτικό ή φυσικά με μιά σαλάτα, ως κύριο πιάτο.




* η Lorraine βρίσκεται στην βορειο ανατολική Γαλλία,
είναι περιοχή εξαιρετικά δασώδης, με ανεπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία.

κατά την διάρκεια των ετών, η Lorraine μαζί με την Αλσατία, πέρασαν άλλες φορές στο Γαλλικό και άλλες φορές στο Γερμανικό κράτος...


* υπάρχουν δύο παραλλαγές "αποδεκτές", όσον αφορά στην τάρτα.
- προσθήκη τσιγαρισμένου κρεμμυδιού (έτσι την φτιάχνουν στην Αλσατία)
και
- προσθήκη τριμμένου τυριού (ορεινή συνταγή)


* αν παρατηρήσατε στις φωτογραφίες, εμείς κάναμε και τις δύο αυτές προσθήκες,
και φυσικά, επειδή (από χαρακτήρος...) κάπως δυσκολευόμαστε με παρόμοιους κανόνες, προσθέσαμε επιπλέον και μανιτάρια...

τσιγαρίσαμε δηλαδή το καπνιστό, προσθέσαμε κρεμμύδι, μανιτάρια κι αφίσαμε να πιεί εντελώς τα υγρά του (γιά να μη βραχεί και μουλιάσει η ζύμη).
όταν στρώσαμε το υλικό πάνω στη ζύμη, ρίξαμε και το τριμμένο τυράκι,
κι από πάνω τα αυγά με την κρέμα.



σας συνιστώ την τάρτα,
είναι εύκολη, χρειάζεται λίγο υλικό, είναι πρωτότυπη και αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.




καλήν επιτυχία
σας εύχομαι !








2 σχόλια:

  1. Υπέροχο φαίνεται! Πότε θα μου το φτιάξεις αυτό;;; Δίχως μανιτάρια :) Αν και θα μου άρεσε να την έτρωγα σε αυτά τα βουνά... οκ ας πούμε πως θα αρκεστώ στη τάρτα... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    μάστα ! στις διαταγές σας !

    θα τη φτιάξουμε :)
    άκου χωρίς μανιτάρια ! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή