Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Choucroute

Choucroute
- προσαρμοσμένο -

photos
ερασι τέχνης

- storytelling -

ετούτο εδώ
το αφιερώνω στη φίλη μου τη Χρυσούλα,
που μου διηγήθηκε
την παρακάτω θαυμαστή ιστορία 
γιά τα λάχανα των παιδικών της χρόνων !



"Κάθε Πρωτοχρονιά, το παραδοσιακό μας φαγητό ήταν το  
λάχανο τουρσί με χοιρινό.
Είχαμε στο σπίτι μας ένα μεγάλο βαρέλι, όπου η μάνα μας, κάθε Σεπτέμβρη έβαζε να φτιάξει τα λάχανα τουρσί.
Πρώτα, έφτιαχνε αλατόνερο και γέμιζε το βαρέλι.
Έπειτα έπαιρνε λάχανα, τους χάραζε από πάνω δυό χαρακιές σαν σταυρό και τα έχωνε ολόκληρα μέσα στην άρμη. Έκαμνε μετά ένα γερό στεφάνι από αμπελόβεργες και το έβαζε πάνω απ' τα λάχανα, γιά να τα κρατήσει μέσα στην άρμη. 
Το βαρέλι με τα λάχανα είχε κάτω μιά βρυσούλα. Επειδή το αλάτι κάθεται κάτω, η μάνα μας άδειαζε απ' τη βρυσούλα το νερό, το ανακάτευε και το έριχνε ξανά μέσα. Όταν τα λάχανα κιτρίνιζαν ήσαν έτοιμα.
Ξύνιζαν κι έτσι είχαμε γιά όλον τον χειμώνα.
Εμείς είμαστε στον Έβρο, αλλά ξέρω ότι λάχανο τουρσί φτιάχνανε σ' όλην τη Θράκη και τη Μακεδονία."
  


Το choucroute 
που συνηθίζεται στις κρύες χώρες της δυτικής αλλά και της ανατολικής Ευρώπης,
είναι επίσης ένα φαγητό, που φτιάχνεται από λάχανο τουρσί και κρέας χοιρινό ή λουκάνικα ή λαρδί ή και με όλα αυτά.
Γιά να πω την αλήθεια μου, δεν το έχω φάει στον Έβρο, αλλά το γεύτηκα πριν χρόνια, αρχικά στην Γαλλική Αλσατία και στη Γερμανία, κι από τότε το φτιάχνω τουλάχιστον μιά φορά κάθε χρόνο, συνήθως την παραμονή των Χριστουγέννων.
Φυσικά, το έχω προσαρμόσει. Δεν φτιάχνω από πριν το λάχανο τουρσί - όπως είναι το κανονικό -, αλλά βάζω μέσα στο φαγητό μπόλικο λεμόνι κι έτσι δεν είναι μακριά από την αυθεντική του γεύση. Ίσως μάλιστα έτσι γίνεται και πιό ελαφρύ...
Αν σας αρέσουν λοιπόν τα ξινά λάχανα, μιά χειμωνιάτικη γιορτινή μέρα να φτιάξετε choucroute.

Χρειαζόμαστε γι αυτό :

- ένα ολόκληρο λάχανο, που θα το πλύνουμε και θα το ψιλοκόψουμε
- λουκάνικα ό, τι είδος σας αρέσει - προτιμήστε χωρίς βαρειά καρυκεύματα
- καπνιστό χοιρινό (όπου ψωνίζουμε αλλαντικά, θα ζητήσουμε να μας κόψουν π.χ. καπνιστό μπούτι χοιρινό, φέτες όχι λεπτές, αλλά αρκετούς πόντους χοντρές )
- λευκό κρασί
- λεμόνια


πλένουμε το φρέσκο λάχανο και το ψιλοκόβουμε.



αν έχουμε χωριάτικα λουκάνικα, τα κόβουμε κομμάτια.
αν έχουμε τύπου Φρανκφούρτης ή κρέας καπνιστό, τα κρατάμε ολόκληρα.




βάζουμε σε κατσαρόλα ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το χωριάτικο λουκάνικο.



μόλις ψηθεί λίγο, το σβύνουμε με λευκό κρασί, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάχανο και ανακατεύουμε.



αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα,
σκεπάζουμε και το αφίνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαραθεί το λάχανο και να μαλακώσει.

τότε προσθέτουμε τις καπνιστές φέτες κρέας ή τα λεπτά λουκάνικα,
στίβουμε μέσα δυό λεμόνια, δοκιμάζουμε να έχει αλάτι και το αφίνουμε σκεπασμένο να γίνει λίγο ακόμα.




σερβίρουμε ζεστό σε πιατέλα, απ' όπου ο καθένας βάζει στο πιάτο του ό, τι του αρέσει.





σας χαιρετώ
και αν το φτιάξετε
σας εύχομαι
ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου