Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Κομπόστα με φρέσκα Ροδάκινα

Ετοιμάζουμε το καλοκαίρι μιάν 

ελαφριά Κομπόστα με φρέσκα Ροδάκινα

γιά να την ανοίξουμε τα Χριστούγεννα !





Φυσικά και υπάρχουν στο εμπόριο θαυμάσιες κονσέρβες με ροδάκινα και όλα τα φρούτα, γιά όλον τον χρόνο ! Τα πάντα υπάρχουν στο εμπόριο !

Νομίζω απλά, πως σε εορτές που ακολουθούν μετά το καλοκαίρι, π.χ. στις εορτές των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, ή, σε μιά όποια μάζωξη, σε γενέθλια, σε μιάν ονομαστική γιορτή, κτλ, είναι άλλο πράγμα να ανοίγεις στους ανθρώπους ένα σιδερένιο κουτί με κομπόστα ροδάκινο μέσα, αγορασμένη από το σούπερ μάρκετ (δε λέω, πολλές φορές τυχαίνει να το κάνουμε κι αυτό...), είναι όμως εντελώς άλλο πράγμα να ξεσφραγίζεις μιάν ωραία γυάλα, με τα δικά σου ροδάκινα μέσα! Θαρρώ, έχει άλλην αξία ...

Και δεν είναι φυσικά θέμα ματαιοδοξίας - τα ταπεινά, ωραία μας φρούτα μιλάμε να συντηρήσουμε...
Όταν μπορούμε, έχει αξία και η δημιουργικότητα, και η φροντίδα των μικρών, ωραίων πραγμάτων, έχει την αξία της και η... μη βαριεστημάρα μας και η... μη ισοπέδωση της καθημερινότητάς μας...
Τέλος, ας είμαστε καλά, κι ας κάνουμε, σε κάθε περίπτωση, ό, τι καλύτερο μπορούμε...





Αγόρασα από την λαϊκή 4 κιλά σκληρά ροδάκινα.
Μη σας φανούν πολλά τα κιλά, όταν τα καθάρισα από φλούδια και κουκούτσια έμειναν 2,5 κιλά, κι όταν τα έβρασα χώρεσαν ίσα ίσα σε ένα βάζο του 1,5 κιλού.

Πήρα λοιπόν 4 κιλά σκληρά ροδάκινα, τα καθάρισα, τα έκοψα σε μεγάλες φέτες, έστιψα μέσα 1 λεμόνι, τα άλειψα καλά με τα χέρια μου και τα ζύγισα.





Έβαλα μέσα σε ένα ταψάκι μιά γυάλα χωρητικότητας 1,5 κιλού, ανοιχτή, πάνω σε βαμβακερή πετσέτα και το έβαλα στο φούρνο γιά αποστείρωση, στους 100', ως να γίνει η κομπόστα.


Σε κατσαρόλα, γιά τα 2,5 κιλά ζυγισμένα ροδάκινα έβαλα 2 λίτρα νερό, 1 κιλό ζάχαρη (ελαφριά κομπόστα φτιάχνουμε, όχι γλυκό κουταλιού!), 1 βανίλια κι ένα ξύλο κανέλας.
Έφερα σε βρασμό το σιρόπι, το άφισα αρκετήν ώρα, να πήξει μόνο του, γιατί τα φρούτα όταν μπουν μέσα θα αφίσουν το ζουμί τους και το σιρόπι θα αραιώσει. Μήτε μπορούμε να τα βράσουμε πολύ, γιά να μη λιώσουν τα ροδάκινα.





Αφήστε το σιρόπι να δέσει μόνο του και κατόπιν ρίξτε το φρούτο.
Στίψτε μέσα και μισό ζουμερό λεμόνι γιά συντήρηση και βράστε τα λίγο, τα φρούτα να μείνουν al dente.




Μόλις η κομπόστα είναι έτοιμη, βγάζουμε προσεκτικά τη γυάλα από τον φούρνο, κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά και με κουτάλα μεταφέρουμε όλα τα κομμάτια φρούτου μέσα στη γυάλα.
Αφού μεταφέρουμε το φρούτο, γεμίζουμε τη γυάλα μέχρι απάνω με το σιρόπι της κομπόστας, τα φρούτα να σκεπαστούν εντελώς.
Κλείνουμε ερμητικά.
Γυρίζουμε προσεκτικά τη γυάλα ανάποδα, πάνω σε χοντρό χαρτί κουζίνας και το αφίνουμε ως την άλλη μέρα να κρυώσει.
Μετά, στο ψυγείο.






Η καλοκαιρινή ομορφιά μιάς χειμωνιάτικης νύχτας !





*
Μπορούμε, αν θέλουμε, στο τέλος του βρασμού, να ρίξουμε μέσα λίγο αλκοόλ,
γιά παράδειγμα λικέρ amaretto.

*
Υπάρχουν συνταγές, που λεν να κόψουμε το ροδάκινο μόνο στα δύο ημισφαίρια και να του βγάλουμε το κουκούτσι. Μην το επιχειρήσετε, απλά ΔΕΝ γίνεται !




καλό
σε ό, τι κάνετε !







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου