Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

Πουτίγκα εορταστική !

Παλαιά συνταγή Ωραίας Πουτίγκας !


photos
ερασι τέχνης


Εδώ δεν πρόκειται γιά ένα Ελληνικό έδεσμα. Η πουτίγκα παραδοσιακά δεν ανήκει στην δική μας γαστρονομική κληρονομιά.
 Αυστραλιανή ή Αμερικανίδα, ίσως τροφή του Μεσαίωνα, που εξελίχθηκε μες στα χρόνια σε ωραίο γλύκισμα, έτσι κι αλλιώς είναι σπουδαία... !


Αυτή η συνταγή είναι η εορταστική πουτίγκα που φτιάχναμε στο πατρικό μας, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου...
Τα τελευταία αρκετά χρόνια - που θέλησα να την φτιάξω κι εγώ - δεν την έβρισκα στις σημειώσεις μου... Πουθενά ! Την έψαχνα απεγνωσμένα και δεν την έβρισκα...
Ώσπου μιά μέρα η Μαιρούλα, μου είπε "χρόνια τώρα, είχα ζητήσει απ' τη μαμά σου τη συνταγή αυτής της πουτίγκας, την έχω φυλάξει εγώ και την φτιάχνω στις γιορτές!"
 Έκανα μεγάλη χαρά! Η συνταγή της πουτίγκας ανευρέθη ! Μετά Βαϊων και κλάδων επέστρεψε στη βάση της... 
Έτσι, την έφτιαξα κι εγώ κι έγινε καλότατη ! Και τώρα με χαρά σας την παραδίδω.

Θα χρειαστούμε :

2 φλυτζάνια του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα και μερικά μισά, γιά το στόλισμα στο τέλος
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά
1 φλυτζ. του τσαγιού φαρινάπ
1/2 φλυτζ. του τσαγ. τριμμένη φρυγανιά
1/2 φλυτζ. του τσαγ. μαλακή ή λυωμένη μαργαρίνη (αν θέλουμε, να αναμείξουμε και φρέσκο βούτυρο)
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1 κουτ. της σούπας μπέϊκιν
1 βαζάκι μαρμελάδα φράουλα ή βερίκοκο


Εκτέλεση :

Βάζω σε λεκανίτσα τα καρύδια, τη ζάχαρη, τ' αυγά χτυπημένα λίγο και το κονιάκ.
Τα δουλεύω με το χέρι.
Προσθέτω το βούτυρο, τη γαλέτα και το αλεύρι με το μπέϊκιν. Συνεχίζω να τα δουλεύω με το χέρι.  

Βουτυρώνω και αλευρώνω τη στρογγυλή φόρμα του κέϊκ. Ρίχνω μέσα το μείγμα. Η φόρμα να μην είναι γεμάτη, γιατί η πουτίγκα φουσκώνει.

Βάζω νερό σε κατσαρόλα μέχρι τη μέση. Τοποθετώ από πάνω τη φόρμα με τη γέμιση.
Η φόρμα πρέπει να θηλυκώνει και να στερεώνεται στα χείλη της κατσαρόλας.





Σκεπάζω τη φόρμα με καπάκι.




Το νερό βράζει στην κατσαρόλα (μόλις πάρει βράση να χαμηλώσετε λίγο τη φωτιά)
και η πουτίγκα ψήνεται έτσι σκεπασμένη γιά μιάν ώρα. 

Μετά από μιάν ώρα την ξεσκεπάζω και την ξεφορμάρω σε πιατέλα , όχι τελείως επίπεδη.

Σε κατσαρολάκι αραιώνω όλη τη μαρμελάδα με το κονιάκ. Παίρνει μιά βράση.

Μόλις ξεφορμάρω την πουτίγκα, την λούζω με την καυτή σάλτσα. Και τα δύο να είναι καυτά.






Στολίζω από πάνω με τα μισά καρύδια. 

Αν είστε παιδιά της περιπέτειας, την ώρα που θα σερβίρετε την πουτίγκα , μπορείτε να ζεστάνετε στο μπρίκι λίγο κονιάκ, να το ρίξετε γύρω γύρω στην πιατέλα και να το ανάψετε !

Προσοχή στις φωτιές !






Καλό
σε ό, τι κάνετε !









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου