Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018

Γαρίδες σαγανάκι

Σαγανάκι Γαρίδες

photos
ερασι τέχνης


Θα χρειαστούμε :

Γαρίδες μεγάλες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, με το κέλυφός τους
Φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους
Ντομάτα φρέσκια τριμμένη ή κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
Πιπεριές πράσινες, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και μιά κόκκινη ή και ελάχιστη καυτερή πιπερίτσα
Μιά σκελίδα σκόρδο
Μιά πρέζα ούζο
Ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ένα κομμάτι τυρί φέτα



Πρώτα θα ασχοληθούμε με τις γαρίδες.
Τις πλένουμε.
Παίρνουμε μία μία στο χέρι μας και ξεκινώντας από την κοιλίτσα και τα ποδαράκια καθαρίζουμε γύρω γύρω το κέλυφός τους.
Αφίνουμε πάνω την ουρά και το κεφάλι. Το κεφάλι βγάζει γεύση μέσα στο φαγητό, γι αυτό καλό είναι να το κρατήσουμε. 




Όταν τελειώσουμε με τις γαρίδες, ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα ευρύχωρο σκεύος,
ψιλοκόβουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους,
τις πιπεριές σε ροδέλες,
τη σκελίδα σκόρδο
κι ανακατεύουμε γιά ελάχιστα λεπτά.
Μόλις τα λαχανικά μαραθούν κάπως, σβήνουμε με μιά πρέζα ούζο.
 
 

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες ή τα ψιλοκομμένα ντοματάκια
κι αφίνουμε να βράσουν λίγα λεπτά, ως να φύγουν τα πολλά υγρά τους.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μιά στάλα ζάχαρη.

Τοποθετούμε τις γαρίδες μέσα στη σάλτσα και τις αφίνουμε να βράσουν γιά 2' από τη μία πλευρά,
τις γυρίζουμε με ένα πηρούνι και τις βράζουμε γιά άλλα 2' και από την άλλη πλευρά.
Οι γαρίδες δεν σηκώνουν πολύ βράσιμο, γιατί σφίγγουν.



Έχουμε έτοιμα τα ταψάκια που θέλουμε,
ατομικά πήλινα ή ένα μεγάλο σιδερένιο ταψί ή πήλινο ή pyrex.

Βάζουμε μέσα στο καθένα τον ίδιο αριθμό γαρίδων (αν χρησιμοποιήσουμε ατομικά),
σάλτσα να τις σκεπάζει,
χοντροκόβουμε από πάνω κομμάτια φέτα,
ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό
και φουρνίζουμε, σε ήδη ζεσταμένο φούρνο, στους 200', περίπου γιά 15' - 20'
ή, ως να ροδοψηθεί λίγο και να μαλακώσει η φέτα.

Το φαγάκι αυτό (που γίνεται ανάρπαστο !),σερβίρεται ζεστό,
χρειάζεται κοντά του χωριάτικο ψωμάκι γιά βούτες
και μαζί ένα δροσερό ποτό. 





Μπορούμε επίσης να μην το βάλουμε στο φούρνο, αλλά να αποτελειώσουμε το ψήσιμό του με τη φέτα, μέσα στο ίδιο, το αρχικό σκεύος, όπου έγιναν η σάλτσα με τις γαρίδες.




εύχομαι το καλό
γιά ό, τι κάνετε !








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου