Σαμόσα Samosas
Σαμπούσα(k) Sambossas
Σαμπούσα(k) Sambossas
Σαμούσα Samoussa
ή και ... Briouates (briwates)
photos
ερασι τέχνης
Ορεκτικό καλωσορίσματος !
Η προέλευσή του είναι από την Μέση Ανατολή, και το βρίσκουμε ήδη, σε συνταγές μεσαιωνικές Αραβικές.
Τριγωνικό πιτάκι, τυλιγμένο σε λεπτή, τραγανή ζύμη (μοιάζει με το κινέζικο wonton), με πικάντικη γέμιση, συνήθως τηγανίζεται (σε ορισμένες περιοχές μόνο ψήνεται).
Στις τοπικές κουζίνες, της Νότιας Ασίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Κεντρικής Ασίας, της Νοτιοδυτικής Ασίας, της Αραβικής χερσονήσου, της Μεσογείου, στο Κέρας της Αφρικής και της Βόρειας Αφρικής.
Ο Ibn Battuta ταξιδιώτης κι εξερευνητής του 14ου αι., περιγράφει ένα γεύμα σε δικαστήριο, όπου η σαμούσακ ή σαμπούσακ (samushak ή sambusak), "μιά μικρή πίτα με γέμιση από κιμά, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, καρύδια και μπαχαρικά, σερβιρίστηκε πριν από το τρίτο πιάτο με το πιλάφι".
Αυτή εδώ η συνταγή είναι γιά κλασικά πιτάκια Σαμπούσα, με μοσχαρίσιο κιμά και κουρκουμά, όμως εσείς μπορείτε να προσαρμόσετε την συνταγή. Έχει ενδιαφέρον να ψάξετε με τι άλλα υλικά μπορούμε να φτιάξουμε την γέμιση,
- είδα ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία από τόπο σε τόπο -, καθώς και τι άλλα μπαχαρικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε πρώτα τα υλικά :
κιμά μοσχαρίσιο
κρεμμύδια (έβαλα φρέσκα κρεμμυδάκια, με το πράσινό τους)
1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο
ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.γ. κουρκουμά
αλατοπίπερο
λίγο ελαιόλαδο
προσέθεσα (από μόνη μου, εκτός συνταγής) άνιθο ψιλοκομμένο και μισή ντομάτα
Τριγωνικό πιτάκι, τυλιγμένο σε λεπτή, τραγανή ζύμη (μοιάζει με το κινέζικο wonton), με πικάντικη γέμιση, συνήθως τηγανίζεται (σε ορισμένες περιοχές μόνο ψήνεται).
Στις τοπικές κουζίνες, της Νότιας Ασίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Κεντρικής Ασίας, της Νοτιοδυτικής Ασίας, της Αραβικής χερσονήσου, της Μεσογείου, στο Κέρας της Αφρικής και της Βόρειας Αφρικής.
Ο Ibn Battuta ταξιδιώτης κι εξερευνητής του 14ου αι., περιγράφει ένα γεύμα σε δικαστήριο, όπου η σαμούσακ ή σαμπούσακ (samushak ή sambusak), "μιά μικρή πίτα με γέμιση από κιμά, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, καρύδια και μπαχαρικά, σερβιρίστηκε πριν από το τρίτο πιάτο με το πιλάφι".
Αυτή εδώ η συνταγή είναι γιά κλασικά πιτάκια Σαμπούσα, με μοσχαρίσιο κιμά και κουρκουμά, όμως εσείς μπορείτε να προσαρμόσετε την συνταγή. Έχει ενδιαφέρον να ψάξετε με τι άλλα υλικά μπορούμε να φτιάξουμε την γέμιση,
- είδα ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία από τόπο σε τόπο -, καθώς και τι άλλα μπαχαρικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε πρώτα τα υλικά :
κιμά μοσχαρίσιο
κρεμμύδια (έβαλα φρέσκα κρεμμυδάκια, με το πράσινό τους)
1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο
ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.γ. κουρκουμά
αλατοπίπερο
λίγο ελαιόλαδο
προσέθεσα (από μόνη μου, εκτός συνταγής) άνιθο ψιλοκομμένο και μισή ντομάτα
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι, ξεσβωλιάζουμε μέσα τον κιμά, τσιγαρίζουμε μαζί και τα κρεμμυδάκια, την ψιλοκομμένη ντομάτα, το σκόρδο, τον άνιθο, τον μαϊντανό.
Ψήνουμε μερικά λεπτά.
Προσθέτουμε τον κουρκουμά.
Ανακατεύουμε καλά.
Ψάχνοντας, είδα ότι σε κάποιους τόπους φτιάχνουν και Σαμπούσα με τυρί.
Χώρισα λοιπόν σε ένα πιάτο λίγο από το μείγμα του κιμά κι έτριψα μέσα φέτα.
Είχα έτσι μία γέμιση με τυρί και μία χωρίς.
Το φύλλο τώρα !
Δώστε προσοχή στο φύλλο !
Πρέπει να είναι πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο.
Έτυχε και μου έφεραν Αραβικά φυλλαράκια γιά σαμπούσα, έτοιμα κομμένα, διάφανα, όπως φαίνονται στη φωτογραφία.
Αν όμως δεν είχα, θα έπαιρνα από τα μαγαζιά με Ασιατικά τρόφιμα, το λεπτό φύλλο που φτιάχνουν τα spring rolls ή, στην ανάγκη θα χρησιμοποιούσα τα λεπτά φύλλα μπακλαβά...
Με ένα κουταλάκι βάζουμε γέμιση και τα διπλώνουμε τριγωνικά.
Τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο, σε χαμηλή φωτιά, γιά να μην μας καούν απ' έξω.
Ακουμπήστε τα πρώτα σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν καλά.
Τρώγονται ζεστά και χλιαρά.
Είναι απίθανα γιά ορεκτικό, γιά κέρασμα, γιά παιδιά, γιορτές κ.τ.λ.
Νομίζω, πως όσα είχαν μέσα και φέτα έγιναν ακόμα πιό νόστιμα !
* Αρκετές πληροφορίες σχετικά, πήρα από την Wikipedia
καλό
γιά ό, τι κάνετε !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου