- σούπα ποδαράκια
(με λεμόνι ή σκορδοστούμπι)
(με λεμόνι ή σκορδοστούμπι)
και
- κοκκινιστό (γιαχνί)
photos ερασι τέχνης
συνταγή
της μαμάς Άννας
που της την έμαθε
η γιαγιά Φωτεινή
παίρνουμε από τον χασάπη ποδαράκια καλά καθαρισμένα και λίγη κοιλιά πολύ καλά καθαρισμένη, να είναι λευκή , κάτασπρη.
βάζουμε ένα βαμβάκι με οινόπνευμα μέσα στον νεροχύτη, το ανάβουμε προσεκτικά και καψαλίζουμε τα ποδαράκια και την κοιλιά απ' όλες τις πλευρές, να μη μείνει πάνω καμιά τριχούλα.
κατόπιν τα πλένουμε πολύ καλά κάτω απ' τη βρύση.
ετοιμάζουμε 2 - 3 κρεμμύδια, δυό σκελίδες σκόρδο, λίγο άνιθο, μιά μικρή φρέσκια ντοματούλα, ένα φύλλο δάφνης, αλατοπίπερο, πελτέ ντομάτας, λίγο ελαιόλαδο και τα αφίνουμε στην άκρη.
σε κατσαρόλα με άφθονο νερό βάζω μαζί τα ποδαράκια και την κοιλιά, την φρέσκια ντομάτα ολόκληρη και ένα κρεμμύδι.
τα βάζω να βράσουν κι αρχίζω σιγά - σιγά να ξαφρίζω, έως ότου το ξαφρίσω εντελώς κι αρχίσει να βράζει κανονικά.
χαμηλώνω τη φωτιά, το αφίνω περίπου μισήν ώρα με τρία τέταρτα να βράσει, κατόπιν παίρνω τρυπητή κουτάλα και βγάζω την κοιλιά από την κατσαρόλα.
χαμηλώνω τη φωτιά, ώστε τα ποδαράκια να συνεχίσουν να βράζουν μόνα τους σιγά - σιγά και σκεπάζω την κατσαρόλα.
τα ποδαράκια θα βράσουν έτσι, γιά δυό ώρες.
.
στο μεταξύ, την κοιλιά που τράβηξα με την τρυπητή κουτάλα, την ακουμπάω πάνω σε σανίδα και την ψιλοκόβω
ή
δίνω ένα ψαλίδι στη μαμά μου και την παρακαλώ να την ψιλοκόψει :)
ή
δίνω ένα ψαλίδι στη μαμά μου και την παρακαλώ να την ψιλοκόψει :)
σε κατσαρόλα κόβω τα δυό ξερά κρεμμύδια όπως κάνω για το γιαχνί, τα γυρίζω με λίγο λάδι και ρίχνω μέσα την ψιλοκομμένη κοιλιά.
με ένα κουτάλι την γυρίζω κι αυτήν .
ετοιμάζω σε ένα μπωλ τον πελτέ ντομάτα, λίγο σκόρδο, τη δάφνη, αλατοπίπερο, αν θέλω και κόκκους μπαχάρι και μαυροπίπερο.
το ρίχνω στην κατσαρόλα, ρίχνω και τον άνιθο, όταν πάρει βράση χαμηλώνω τη φωτιά να βράζει σιγά - σιγά , το σκεπάζω και το αφίνω κι αυτό περίπου ένα δίωρο, ελέγχοντας το νεράκι του, να μην κολλήσει.
όταν η κοιλιά γιαχνί γίνει, τη σερβίρω.
είναι πλήρες φαγητό, αλλά μπορεί να είναι και μεζές στο τραπέζι.
.
η σούπα ποδαράκια τώρα...
αφού τα ποδαράκια βράσουν γιά ενα δίωρο, σουρώνω το ζουμάκι τους σε άλλη καθαρή κατσαρόλα, για να μην μείνει μέσα στο ζωμό κανένα κοκκαλάκι.
βάζω τα ποδαράκια πάνω σε σανίδι και τα ψιλοκόβω.
ρίχνω τα κομματάκια μέσα στο ζωμό, και τ΄αφίνω να βράσει περίπου άλλη μιαν ώρα, ως να χυλώσει η σούπα.
σερβίρω, τρίβω από πάνω πιπέρι και ρίχνω μπόλικο λεμόνι ή σκορδοστούμπι.
εγώ το προτιμώ ξυνό, με λεμόνι, αλλά πολλοί το θέλουν με σκορδοστούμπι *
* για το σκορδοστούμπι, ανακατεύουμε ξύδι με ψιλοκομμένο σκόρδο.
το φαγητό αυτό, δεν είναι μόνο Ελληνικό !
το φτιάχνουν σε πολλές χώρες.
στην Γαλλία το αποκαλούν tripes.
et les tripes, c'est bon !
να είστε πάντα καλά, εύχομαι !
Καλημέρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή τη σούπα την έφτιαχνε ο πατέρας μιας κι ο ίδιος ήταν και χασάπης. Ο Θ. ούτε να το ακούσει σαν λέξη πριν με γνωρίσει, την έμαθε όμως από τον πατέρα και τώρα κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς πάμε το μεσημέρι και την τρώει στην αγορά.
Κι όλο λέω θα τη φτιάξω,μα ήταν απαγορευτική η μυρωδιά της από την κόρη. Τώρα είναι ευκαιρία με την απουσία της.
Πολλά φιλιά.
@
ΑπάντησηΔιαγραφήο πατσάς της κεντρικής αγοράς είναι όλα τα λεφτά !
φοιτητές όταν είμασταν ξημεροβραδιαζόμαστε εκεί
και μετά κατευθείαν στην Ομόνοια γιά τις πρώτες πρωϊνές εφημερίδες...
πώς γίνεται, Ξανθούλα μου, τόσα χρόνια πριν, να ήτανε ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ η Ομόνοια !
στέλνω τα χαιρετίσματα και τη φιλία μου
σε σένα και τον Θ.
Ο πατέρας μου λατρεύει τον πατσά, είναι και από Θεσσαλία οπότε τον έτρωγε πολύ! Εγώ πάλι δεν μπορώ να πω ότι τρελλαίνομαι. Είναι κάτι σε αυτά τα ποδαράκια που με τρομάζει λίγο. Πάντως τοω έχεις περιποιηθεί και καλομαγειρέψει αυτό είναι σίγουρο! Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα! www.culinaryflavors.gr
ΑπάντησηΔιαγραφή@
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι στην Αθήνα τον τρώγανε...
πάντως, χρειάζεται μιά σχετική "μύηση"... δεν είναι εύκολο γιά φαγητό ...
στην αγορά, δεν πολυξέρουμε τι τρώμε, στο σπίτι όμως, χρειάζεται σχολαστική καθαριότητα, γιά να το φτιάξουμε...
όπως και το κοκορέτσι εξάλλου...
σε φιλώ
να είσαι καλά
:)