Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Mont Blanc με κάστανα !


 Mont Blanc !

το χιονισμένο βουνό, γλυκό της Πρώτης του Έτους !



παραδοσιακά χειμωνιάτικο, γιορτινό γλυκό, που έχει μιά κάποια σχετική ομοιότητα με την  Παύλοβα 

γιά το γλυκό αυτό χρειαζόμαστε :

- λευκές μαρέγκες  (να μην είναι ξερές μέσα, αλλά κάπως μαστιχωτές...)
τις αγοράζουμε έτοιμες από ένα ζαχαροπλαστείο ή ακόμα καλύτερα, τις φτιάχνουμε μόνοι μας
- ζαχαρωμένα κάστανα (marrons glacés)
- καραμελωμένα αμύγδαλα (αν δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε, υπάρχουν κι έτοιμα, σε ζαχαροπλαστεία...) , που τα χοντροσπάμε στο multi.
και
- κρέμα σαντιγύ 
χτυπάμε 1 ή 2 κουτάκια φυτική κρέμα (ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε) με * μιά κουταλιά ζάχαρη άχνη και μερικές κουταλιές γάλα - εάν θέλουμε στο χτύπημα της προσθέτουμε μιά στάλα  κονιάκ ή ρούμι


υπάρχουν διάφοροι τρόποι γιά να στρώσουμε αυτό το γλυκό, 
εγώ προτιμώ τον "άναρχο" τρόπο, που δείχνει ένα χιονισμένο βουνό !


παίρνουμε μιά βαθουλή ή βαθειά γαβάθα, γυάλινη ώστε να φαίνεται το γλυκό μέσα, και βάζουμε  εναλλάξ στρώσεις:

- πρώτα μιά στρώση σαντιγύ (δεν στρώνουμε και δεν ισιώνουμε τα υλικά, αλλά τα αφίνουμε όπως πέσουν στην πιατέλλα, λίγο άναρχα...)
- έπειτα από πάνω μαρέγκες ( αν είναι μεγάλες τις σπάμε λίγο με τα χέρια μας σε χοντρά θρύψαλα, αν είναι πολύ  μικρούλες τις βάζουμε ολόκληρες)
- έπειτα σπάμε από πάνω με τα χέρια μας marrons glacés σε μικρότερα κομμάτια 

πάλι ρίχνουμε από πάνω εναλλάξ 
σαντιγύ
μαρέγκες 
marrons glacés, στρώση - στρώση, ώσπου να τελειώσουν όλα τα υλικά μας 

ανάμεσα στις στρώσεις, σκορπίζουμε εδώ κι εκεί, τα καραμελωμένα αμύγδαλα 

πάνω πάνω τελειώνουμε με κορφούλα σαντιγύ, στολίζουμε με κάστανα σπασμένα ή ολόκληρα και σπάμε με τα χέρια μας μαρέγκες θρύψαλα.

όλο μαζί αυτό, μέσα στο μπωλ, είναι ένα χιονισμένο βουναλάκι
από λευκές, μαστιχωτές μαρέγκες, λευκή κρέμα αρωματισμένη με ρούμι (αν δεν τρων παιδιά...) και υπέροχα γλυκά κάστανα !



* η πρόταση της Άσπας (που, την συνυπογράφω...) : 
η κρέμα σαντιγύ, δεν πρέπει να είναι γλυκειά, αλλά να ισορροπεί την γλυκύτητα του κάστανου... 
γι αυτό, όταν χτυπήσουμε την κρέμα και είναι σχεδόν έτοιμη, ρίχνουμε μέσα στο μίξερ μιά κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ σε σκόνη .
σπάει την πολύ γλύκα και δίνει στο όλο, μιά ανάλαφρη, πικρούτσικη, ωραία γεύση καφέ. 
το συνιστώ!

* φυσικά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι γιά να φτιάξουμε αυτό το γλυκό...
συνήθως χρησιμοποιούν πουρέ από κάστανο.
 εγώ προτιμώ τα ολόκληρα καστανάκια κι όχι τον πουρέ.
επίσης, προτιμώ αυτό το "αφρόντιστο στήσιμο" του γλυκού σε γυάλινη γαβάθα, που θυμίζει το χιονισμένο βουνό. 

* το γλυκό το στήνουμε την ίδια μέρα που θα το προσφέρουμε, γιά να μη μαλακώσουν οι μαρέγκες.





καλήν επιτυχία σας εύχομαι
σε ό, τι κι αν κάνετε !
η χρονιά που θά ρθει
ας είναι καλύτερη γιά όλους μας !













4 σχόλια:

  1. ζαλίστηκα και να το διαβάσω... :) :)

    Με το καλό να μας έρθει ψυχούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    καλή Πρωτοχρονιά
    και
    Καλή Χρονιά Ξανθή μου !

    καλωσύνη να έχει ο καιρός
    γιά όλον τον κόσμο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @
    με το καλό
    να πορεύεται ο καιρός 30φυλλιά μας,
    γιά όλον τον κόσμο !

    υγεία να υπάρχει,
    ψωμάκι και
    κοινωνική δικαιοσύνη...

    σε φιλώ πολύ :)

    (κρυωμένη...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή