Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Βολβοί


φτιάχνουμε βολβούς τουρσί !





η συνταγή της φίλης μου Μαρίας

οι φίλοι μου, η Μαρία και ο Κωστάκης, αγαπάν πολύ τους βολβούς, τους φτιάχνουν ολοχρονίς επί πολλά χρόνια κι αυτό μου επιτρέπει να ισχυρίζομαι ότι οι δυό τους γνωρίζουν τα μυστικά αυτού του καλού μεζέ. 
η συνταγή που θα δώσουμε παρακάτω είναι γιά βολβούς αγοραστούς, δηλαδή τους καλλιεργημένους βολβούς, που βρίσκουμε στο super market ή σε μανάβηδες. αυτό έχει τη σημασία του, γιατί άλλη μεταχείρηση θέλουν οι αγοραστοί - καλλιεργημένοι βολβοί, κι άλλη οι άγριοι, που μαζεύονται στο ύπαιθρο.
οι άγριοι χρειάζονται πρώτα ξεπίκρισμα, ενώ γιά τους καλλιεργημένους, που βρίσκουμε συνήθως στα μανάβικα, δεν είναι απαραίτητο.  








παίρνουμε τους βολβούς και καθαρίζουμε την εξωτερική φλούδα τους, όπως στα ξερά κρεμμύδια.
αν οι βολβοί δεν είναι πολύ μικροί σαν μπίλιες, αλλά είναι μεγαλύτεροι, χαράζουμε ελαφρά στη βάση τους με το μαχαίρι ένα μικρό σταυρό, γιά να απορροφήσουν αργότερα το ξύδι.




τους βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό κι αλατάκι να βράσουν, περίπου γιά 15' - 20', ως να τσιμπιώνται με το πηρούνι, χωρίς να λιώσουν.
τους κατεβάζουμε και τους σουρώνουμε.

φτιάχνουμε ένα μείγμα με νερό και ξύδι, 1 προς 1, δηλαδή γιά κάθε 1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι ξύδι.
βάζουμε μέσα τους βολβούς να σκεπαστούν και τους αφίνουμε 3 - 4 ώρες, να πιούν ξύδι.

όταν τους βγάλουμε απ' το ξύδι, τους βάζουμε σε γυάλινο βαζάκι με καλό ελαιόλαδο να τους σκεπάζει.




καλή Σαρακοστή
εύχομαι σε όλους !
















5 σχόλια:

  1. Καλή Σαρακοστή!!
    Μια φορά έφτιαξα αλλά δεν μας πολυάρεσαν, ίσως οι βολβοί που πήραμε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    Καλή Σαρακοστή
    και
    Καλό γιά όλον τον κόσμο, Ξανθούλα μου !

    κι εμένα δεν είναι ο μεζές μου,
    αλλά ας ξέρουμε να το φτιάχνουμε...
    είναι παραδοσιακό και αρέσει σε πολλούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φέτος για πρώτη φορά αγόρασα από τη λαϊκή, από κάτι γνωστούς Αλβανούς και τους έκανα όπως περιγράφεις.
    Ήταν ένας τέλειος σαρακοστιανός μεζές και όχι μόνο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @
    ναι,
    τελικά καλοί γίνανε !

    σε φιλώ Habilis.

    Καλή Σαρακοστή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστός Ανέστη χρόνια πολλά !! Όι Βροβγοι είναι ένα εξαιρετικό μεζεκλικι !! Εγώ δεν τούς βράζω καθόλου !! Απλώς τούς γλυκαινω όπως τις ελιές για 3-4 μέρες αλλάζω τό νερό 2-3 φορές την ημέρα !! Την τρίτη μέρα δοκιμάζω ! Τούς σουρωνω τούς βάζω στα βάζα και τούς βάζω ανάλογα τη ποσότητα περίπου 10%αλατι καί συμπληρώνω δυνατό ξύδι και βάζω περίπου 2 κουταλιές ελαιόλαδο !! Καλή όρεξη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή