Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Εντράδες - φασολάκια με κρέας


Εντράδα ! Κρέας με φασολάκια 

photos ερασι τέχνης


- storytelling -

"θα φτιάξουμε μιάν εντράδα !" θυμάμαι τη γιαγιά μου να λέει.
κι εγώ στο νου μου έφερνα τότε αυτόματα, ένα κρέας μαγειρεμένο ελαφρά στην κατσαρόλα, με φρέσκια ντοματούλα κι ολόφρεσκα, ελαφριά λαχανικά.

είναι φανερό ότι ο όρος "εντράδα"  προέρχεται από τα λατινικά και δηλώνει την εισαγωγή.
"εισαγωγικό" δηλ. φαγητό...

ο, κατά Παύλον Παλαιολόγον, "εκπολιτιστής του Ελληνικού ουρανίσκου", Νικόλαος Τσελεμεντές, περιγράφει τις εντράδες :
"αυτός ο τρόπος παρασκευής είναι μάλλον γαλλικός, .... το φαγητό δεν γίνεται πολύ λιπαρόν, ούτε καβουρδίζεται πολύ το κρέας, συνεπώς είναι και πολύ εύπεπτον"  

σημειώνω και μιά λεπτομέρεια :  η λέξη στα Ελληνικά δεν προφέρεται απαλά, με - ντρ, αλλά προφέρεται με d ανάμεσα →  ενdράδα
αυτά τα ολίγα περί εντράδας και πάμε τώρα να φτιάξουμε το φαγάκι μας...



θα χρειαστούμε :

- κρέας κομμένο (απ' τον χασάπη) σε μικρά κομματάκια . (εδώ χρησιμοποιούμε μοσχάρι, αλλά μπορεί να γίνει και με αρνί)
- φασολάκια
- κολοκυθάκια
- πατατούλες
- φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
- 1 ξερό κρεμμύδι
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- λίγο δυόσμο



στην κατσαρόλα κόβουμε ένα ξερό κρεμμύδι , ρίχνουμε μαζί και τα κομματάκια κρέας και τα γυρίζουμε λίγο, να πιούν τα υγρά τους.


προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τριμμένη ντομάτα, λίγο νερό, μιά πρέζα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι,
αφίνουμε να πάρει βράση το φαγητό
μόλις αρχίσει να βράζει το σκεπάζουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στον ελάχιστο βρασμό.
αφίνουμε έτσι το κρέας να σιγοβράζει περίπου γιά μιαν ώρα.




στα 50' ή στα 60' το ανοίγουμε, προσθέτουμε λίγο νερό
προσθέτουμε τα φασολάκια
τις πατάτες
τα κολοκυθάκια
τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον δυόσμο
και αλατοπίπερο.
- αν θέλουμε, μπορούμε στο φαγητό να βάλουμε μόνο κολοκυθάκια ή μόνο φασολάκια, αλλά με τα δυό μαζί γίνεται καλύτερο... ακόμα, αν θέλουμε μπορούμε να ψιλοκόψουμε και μιά σκελίδα σκόρδο ή να παίξουμε με τον μαϊντανό και τον δυόσμο... -

αφίνουμε έτσι το κρέας με τα λαχανικά να σιγοβράζουν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, γιά μιαν ώρα.



γίνεται έτσι ένα πιάτο ελαφρύ, φρέσκο, με τα χρώματα και τ' αρώματα του ελληνικού καλοκαιριού μέσα !




να είναι καλό
ό, τι κάνετε !














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου