Αθηναϊκή !
( πάει να πει : ψάρι βραστό με μαγιονέζα ! )
photos ερασι τέχνης
πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά που θα βάλουμε στην ψαρόσουπα.
πατάτες, ξερά κρεμμύδια, κολοκυθάκια, καρότα, σέλινο και μιά φρέσκια ντοματούλα.
σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό, ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά, λίγο λάδι, αλατοπίπερο κι αφίνουμε να βράσουν τα λαχανικά περίπου γιά 15 '.
στο μεταξύ, ως να βράσουν τα λαχανικά, βάζουμε να φτιάξουμε την μαγιονέζα
χτυπάμε στο μίξερ ένα αυγό, 1 γεμάτη κουταλιά σούπας μουστάρδα, 1 γεμάτη κουταλιά σούπας ξύδι και αλατοπίπερο.
μόλις χτυπηθούν λίγο, ενώ το μίξερ δουλεύει συνέχεια, ρίχνουμε σιγά - σιγά λάδι (καλύτερα ηλιέλαιο), όσο χρειάζεται, ως να σφίξει η μαγιονέζα.
βάζουμε την μαγιονέζα να περιμένει στο ψυγείο.
ετοιμάζουμε το ψάρι που θα βράσουμε.
* (εγώ, στο ψάρι αγαπώ πιό πολύ το κεφάλι. Έτσι, αν βρώ ωραίο, μεγάλο κεφάλι από φρέσκο ψάρι, το προτιμώ... φυσικά, ο καθείς παίρνει και βράζει το ψάρι που του αρέσει...)
πλένουμε το ψάρι, το αλατίζουμε
αν η κατσαρόλα μας έχει διχτάκι, όπου μπορούμε μέσα να βράσουμε το ψάρι, το βάζουμε να βράσει στο διχτάκι, μέσα στο νερό όπου βράζουν τα λαχανικά.
αν δεν έχουμε τέτοιο διχτάκι, ρίχνουμε το ψάρι κατ' ευθείαν μέσα στο ζωμό με τα λαχανικά.
αφίνουμε το ψάρι να βράσει με τα λαχανικά, γιά 20' περίπου.
σουρώνουμε σε άλλη κατσαρόλα.
κρατάμε χώρια το ζωμό
χώρια τα λαχανικά
χώρια το ψάρι.
τα λαχανικά :
τα κόβουμε σε πιατέλα μικρά κομάτια.
τα ραντίζουμε με λίγο λαδολέμονο
αν θέλουμε, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.
η σούπα :
αν θέλουμε, μπορούμε να αλέσουμε λίγα λαχανικά και να τα ρίξουμε στο ζωμό
ή
να βράσουμε στο ζωμό ρύζι, γιά να φτιάξουμε σούπα
ή
να κάνουμε τη σούπα αυγολέμονο.
το ψάρι :
το καθαρίζουμε και το ξεκοκκαλίζουμε προσεκτικά, ώστε να μην μείνει μέσα κανένα λέπι ή αγκάθι.
τέλος, η Αθηναϊκή :
σε μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε απαλά τα κομμένα λαχανικά, το ψάρι σε κομματάκια, λίγη κάππαρη ή ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί και ελάχιστη μαγιονέζα.
σε πιατέλα βάζουμε όλο αυτό,
με τα χέρια μας του δίνουμε το σχήμα του ψαριού,
το καλύπτουμε με μιά στρώση μαγιονέζας,
το στολίζουμε από πάνω με κάππαρη ή με ψιλοκομμένα βραστά καρότα κ.τ.λ.
voilà !
η Αθηναϊκή μαγιονέζα !
σας εύχομαι
ό, τι καλό !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου