Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

Γλυκό με μπισκότα, δροσερό, καλοκαιρινό !


Δροσερό γλύκισμα με μπισκότα

photos ερασι τέχνης


Γιά να πω την αλήθεια, αυτό το γλύκισμα το είχα γιά χρόνια, ολωσδιόλου ξεχάσει...
Ξέρετε πώς γίνεται αυτό... Θες ολοένα να ανακαλύπτεις καινούργια όμορφα πράγματα, ολοένα ψάχνεσαι, ανακαλύπτεις ξάφνου το περίφημο cheesecake,  ανακαλύπτεις το άλλο περίφημο tiramisù al mascarpone, ε, στον δρόμο κάπου ξεχνιέσαι...

Στην Κέρκυρα φέτος, ανηφόρισα το καντούνι της Γκίλφορντ. Εκεί, πιό πάνω από το Duomo, των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου και αρκετά πριν φτάσει κανείς στην Porta Remounda, ο φίλος μου ο Νίκος έχει από καιρό ανοίξει ένα μαγαζάκι, μιά τρύπα μαγαζάκι δηλαδή, όπου όμως εκεί μέσα μπορείς κάθε πρωί να βρεις εκλεκτά, ολόφρεσκα ζεστά αλμυρά προϊόντα και πολύ καλά γλυκίσματα.
"Εκλεκτά και πολύ καλά" σημαίνει όχι βιομηχανοποιημένα, αλλά καθημερινή, μικρή, σπιτική παραγωγή.

Εκεί μέσα ανακάλυψα το ταψί με το δροσερό μπισκοτογλυκό και δεν χρειάστηκε καν να ρωτησω πώς το φτιάχνουν, γιατί ξύπνησε στο μυαλό μου η παιδική γεύση κι η ανάμνηση. 


Γιά ένα μέτριο pyrex, 
χρειαζόμαστε τετράγωνα μπισκότα petit beurre Παπαδοπούλου (κλασσική αξία αυτή !)
2 φακελλάκια βανίλλια κρέμα πιάτου Γιώτη (άλλη κλασσική αξία κι αυτή !)
ένα μέτριο κομμάτι βούτυρο
και λίγη μαρμελάδα φράουλα ή βερύκοκκο ή κάτι τις να μας αρέσει...

τόσο ταπεινά και τόσο απλά !



φτιάχνουμε, όπως ακριβώς την γράφει η συσκευασία, μιά διπλή δόση κρέμα πιάτου βανίλλια (δύο φακελλάκια δηλαδή, διπλό γάλα, διπλή ζάχαρη κ.τ.λ...)
μόλις κατεβάσουμε την κρέμα απ' τη φωτιά βάζουμε μέσα μιά κουταλιά της σούπας βούτυρο κι ανακατεύουμε καλά.
- προαιρετικά, χτυπάμε μιά morfat και προσθέτουμε στην κρέμα μας  δυό  τρεις μεγάλες κουταλιές morfat.
είναι προαιρετικό, αλλά το συνιστώ... η κρέμα, με το βούτυρο και την morfat γίνεται σαν κρέμα ζαχαροπλαστικής ! -



βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα σε ζεστό γάλα, χωρίς να τα λιώσουμε.
στρώνουμε μιά στρώση μπισκότα σε όλον τον πάτο του pyrex.

από πάνω στρώνουμε λίγη λιγότερη απ' τη μισή κρέμα.
πάνω απ' την κρέμα σκορπάμε εδώ κι εκεί τελίτσες μαρμελάδας.
δεύτερη στρώση βρεγμένα μπισκότα
την υπόλοιπη κρέμα από πάνω
τελειώνω με σταλαγματιές μαρμελάδας, όσες θέλω...


τόσο απλό, γλυκό φτωχικών εποχών, αλλά αξεπέραστο !
δοκιμάστε το μιά φορά...
γίνεται ανάρπαστο από παιδιά και μεγάλους !





εύχομαι το καλό
γιά ό, τι φτιάχνετε !   










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου