Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Φρικασσέ


Φρικασσέ
photos ερασι τέχνης



Υπάρχουν διαφόρων λογιώ*
Φρικασσέ.

 Στην πραγματικότητα, το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει (και γίνεται...) με όλων των ειδών τα κρεατικά, με όλων των ειδών τα θαλασσινά και με αρκετά λαχανικά...

Στην Ελλάδα,  η συνηθέστερη εκδοχή του φρικασσέ, είναι κατσικάκι ή αρνάκι βρασμένο με μαρούλια. Παρ' όλ' αυτά, το φτιάχνουν και με αγκινάρες, με διάφορα χόρτα, με σταμναγκάθι, με μανιτάρια ή ό, τι λαχανικό έχει ή συνηθίζει η κάθε περιοχή...
Ακόμα, η Ελληνική εκδοχή του φρικασσέ απαιτεί αυγολέμονο.
Ξυνούτσικο και στιβαρό αυγολέμονο.

Πάμε λοιπόν γιά την **κλασσική Ελληνική εκδοχή :

Φρικασσέ με κατσικάκι, 
βρασμένο με υπέροχα φρέσκα μαρούλια απ' το περβόλι, που μου τα χάρισε η φίλη μου η Regina
και με ξυνούτσικο αυγολέμονο.



Στην κατσαρόλα βάζουμε  ελαιόλαδο, ανάβουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα αρκετά ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Τα γυρίζουμε ένα δυό λεπτά και προσθέτουμε το κατσικάκι , που το έχουμε καλά πλύνει και κόψει σε μερίδες.

Τα τσιγαρίζουμε γιά λίγο μαζί, ρίχνουμε έπειτα αρκετό ψιλοκομμένο άνιθο, προσθέτουμε νεράκι ως να σκεπαστεί το κρέας, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και το αφίνουμε σκεπασμένο να σιγοβράσει γιά μιάν ώρα περίπου.




Στο μεταξύ, πλένουμε και χοντροκόβουμε τα μαρούλια.

Όταν το κρέας γίνει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μαρούλια κι αφίνουμε να σιγοβράσουν μαζί με το κρέας περίπου γιά μισήν ώρα.



Στίβουμε σε μπωλ δυό λεμόνια.
Μόλις το φαγητό γίνει σβήνουμε τη φωτιά. Χτυπάμε αμέσως σε βαθουλό σκεύος δυό αυγά και προσθέτουμε στάλα - στάλα το στιμμένο λεμόνι. Με κουτάλα της σούπας προσθέτουμε στο αυγολέμονο σιγά - σιγά αρκετό απ' το ζουμάκι του φαγητού, συνεχίζοντας να χτυπάμε.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αυγολέμονο και προσέχουμε να ανακατευτούν καλά τα υλικά.

Έτοιμο το φρικασσέ με κατσικάκι και μαρούλια !







να είναι καλό
ό, τι κι αν φτιάχνετε !



πρόκειται γιά ντοπιολαλιά :)
**πρόκειται γιά την παλαιά γραφή της λέξης (με δύο -σ)












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου