Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

μαγειρίτσα


η Μαγειρίτσα 
της νύχτας της Ανάστασης !

photos ερασι τέχνης




1 αρνίσια συκωταριά (συκώτι, πνευμόνια, καρδιά, γλυκάδια - όχι τα έντερα)
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνιθο
φυτίνη και ελάχιστο λάδι
ρύζι γιά σούπα

2 αυγά και
2 λεμόνια γιά το αυγολέμονο



σε βαθειά κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό με αλάτι.

πλένουμε καλά τη συκωταριά κάτω απ' τη βρύση και την ρίχνουμε μέσα στο νερό που βράζει.
την ζεματάμε έτσι, γιά 5 ' - 10 '.
την σουρώνουμε, πετάμε τα νερά και την αφίνουμε στο σουρωτήρι να κρυώσει λίγο.

βάζουμε την συκωταριά πάνω στον πάγκο μας και με ένα καλό μαχαίρι ψιλοκόβουμε κάθε κομμάτι.



βάζουμε στην κατσαρόλα φυτίνη κι έναν κόμπο ελαιόλαδο.
ψιλοκόβουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα γυρίζουμε λίγο,




ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της συκωταριάς και τσιγαρίζουμε. τέλος ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο άνιθο.



προσθέτουμε νερό, ανάλογο με τα πιάτα σούπας που θέλουμε.



αφίνουμε γιά 1/2 ώρα να βράσει η συκωταριά και προσθέτουμε ρύζι - 1 κουτάλι ρύζι γιά κάθε πιάτο σούπας.
-μην αφίσετε το ρύζι να παραβράσει και να λασπώσει, γιατί η μαγειρίτσα όσο την αφίνουμε στην κατσαρόλα, θα πήξει κι άλλο...
τέλος, δοκιμάζουμε το αλάτι.

στίβουμε σε ένα μπωλ τα λεμόνια.
μόλις το φαγητό γίνει και κλείσουμε τη φωτιά, χτυπάμε καλά τα αυγά σε ένα βαθύ σκεύος και σταλάζουμε μέσα λίγο - λίγο το λεμόνι, χτυπώντας διαρκώς.
με την κουτάλα της σούπας προσθέτουμε πολύ αργά αρκετό καυτό ζουμάκι, χτυπώντας συνέχεια.   
όταν ανακατευτεί εντελώς το καυτό ζουμί με τα αυγά και δέσει το αυγολέμονο, το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη σούπα, ανακατεύοντας πάντα ζωηρά, επί αρκετά λεπτά.

το φαγητό είναι έτοιμο.




αφίνουμε την κατσαρόλα πάνω στο κλειστό μάτι της κουζίνας, ως να σερβίρουμε.

* συνήθως φτιάχνουμε την μαγειρίτσα το βραδάκι του μεγάλου Σαββάτου, 2 - 3 ώρες πριν την Ανάσταση, γιά να είναι φρέσκια !






ό, τι κι αν φτιάχνετε,
να είναι καλό !


Υγεία
Αγάπη
Δικαιοσύνη
Εργασία
Κοινωνική Προκοπή
και Ειρήνη
σε όλον τον κόσμο !


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου