Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

παπαρδέλες με αχιβάδες (alle vongole)


παπαρδέλες με αχιβάδες

- alle vongole -

photos ερασι τέχνης




είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο !

γιά τους λάτρεις των ζυμαρικών !



σε κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι ψιλοκόβουμε ξερό κρεμμύδι ή μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια.
ρίχνουμε λίγο καλό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά.
ρίχνουμε μέσα ένα πακέτο αχιβάδες (υπάρχουν κατεψυγμένες αχιβάδες , αν δεν έχουμε φρέσκες) και γυρίζουμε λίγο.
ψιλοκόβουμε μέσα 2 σκελίδες σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε.
σβύνουμε με μισό ποτηράκι του κρασιού βότκα.

έχουμε πλύνει και ψιλοκόψει 1 πακέτο μανιτάρια.
τα ρίχνουμε μέσα,
ρίχνουμε και 1 τριμμένη φρέσκια ντομάτα,
κλείνουμε καλά το καπάκι της κατσαρόλας κι αφίνουμε να σιγοβράζουν 15' - 20'.

τέλος, προσθέτουμε μιά κρέμα γάλακτος κι αφίνουμε να πάρει μιά βράση και να δέσει η σάλτσα.


σε βαθειά κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό με έναν κόμπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις παπαρδέλες.
αν τα ζυμαρικά είναι σπιτικά ή φρέσκα, προσέχουμε τον χρόνο βρασμού.
τα ζυμαρικά πρέπει να "στέκονται" και όχι να λιώσουν... ίσως χρειάζονται μόνον ελάχιστα λεπτά.
δοκιμάζουμε και τα σουρώνουμε.

τα λούζουμε αμέσως με την σάλτσα αχιβάδες - μανιτάρια και τα σερβίρουμε * με  τριμμένο τυρί.







* υπάρχει και η άποψη ότι με τα θαλασσινά δεν σερβίρουμε τριμμένο τυρί.
δεν συμμερίζομαι την άποψη αυτή... νομίζω ότι με τα ζυμαρικά το τυρί ταιριάζει πάντα... 

* μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε όποιο ζυμαρικό μας αρέσει...







ό, τι φτιάχνετε να είναι καλό !










3 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!
    Αγαπημένο πιάτο η πρόταση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    Αληθώς, Ξανθούλα μου !
    Χρόνια πολλά και καλά !

    basta ! όχι άλλο κρέας, αυτές τις μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @
    γιά να πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν είναι έτσι αυτή η συνταγή...

    μου ήρθαν ξαφνικά φίλοι
    και αυτοσχεδίασα με ό, τι είχα...

    έγινε όμως πεντανόστιμο,
    άρα κατοχυρώθηκε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή