Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

τούρτα μόκα


τούρτα μόκα
photo
ερασι τέχνης




γιά το παντεσπάνι χρειαζόμαστε :

  • 4 αυγα
  • 1 1/2 φλιτζανι τσαγιου ζαχαρη
  • 1 1/2 φλιτζανι τσαγιου αλευρι που φουσκώνει
  • 1/2 πακέτο βούτυρο(125 γραμ)

γιά το σιρόπι :


  • 10 κουταλιες σουπας ζαχαρη
  • 6 κουταλιες σουπας κακαο
  • 2 - 3 κουταλιες σουπας στιγμιαίο καφε
  • 1 γεμάτο μεγάλο φλυτζάνι νερο
  • κονιάκ (προαιρετικά)

γιά την κρέμα :
  • 2 ermol φυτική σαντιγύ (ή άλλη μάρκα)
  • ελάχιστες κουταλιές γάλα
  • 10 κουταλιες ζαχαρη
  •  2 - 3 κουταλιές σούπας στιγμιαίο καφέ
  • καραμελωμένα και κοπανισμένα αμυγδαλα


- Πρώτα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά και σιγά - σιγά το αλεύρι.
Μπορούμε να τα χτυπήσουμε στο μίξερ ή απλά να τα δουλέψουμε με το χέρι μας μέσα σε μιά λεκανίτσα. 
Γιά να φτιάξουμε 2 βάσεις παντεσπάνι, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 μικρά στρογγυλά ταψάκια ή τα στρώνουμε μόνο με λαδόκολλα ή ετοιμάζουμε 1 στρογγυλό ταψί, πιό βαθύ (σε αυτήν την περίπτωση, μετά θα χρειαστεί να κόψουμε το παντεσπάνι με μαχαίρι, στα δύο)  .
Ψήνουμε το παντεσπάνι στους 200'.

- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, το κακάο και το φέρνουμε σε βρασμό, ανακατεύοντας.
Όταν το κακάο διαλυθεί, το κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και προσθέτουμε τον στιγμιαίο καφέ και προαιρετικά λίγο κονιάκ. Το αφίνουμε στην άκρη , να κρυώσει.

- Χτυπάμε στο μίξερ τις 2 ermol, με ελάχιστο γάλα, τη ζάχαρη και τον καφέ, ως να γίνει άφθονη, αφράτη σαντιγύ.


Στρώνουμε την τούρτα :

Σε πιατέλα βάζουμε το 1 παντεσπάνι και το βρέχουμε καλά με το μισό σιρόπι.
(το τελικό αποτέλεσμα, πρέπει να είναι όχι με στεγνό παντεσπάνι !)
Στρώνουμε πάνω το 1/3 της κρέμας , βρέχουμε και το 2ο παντεσπάνι με το υπόλοιπο σιρόπι, το βάζουμε από πάνω και το στρώνουμε με την υπόλοιπη σαντιγύ.
Στο τέλος προσθέτουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και βάζουμε στο ψυγείο.
(το γλυκό θα τραβήξει και θα σταθεί καλύτερα, αν το φτιάξουμε από την προηγούμενη)






εύχομαι,
γλυκός να είναι γιά όλους μας ο καιρός !








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου