Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

κολοκυθάκια γεμιστά


κολοκυθάκια γεμιστά, αυγολέμονο
photos
ερασι τέχνης

θα χρειαστούμε :

μεγαλούτσικα κολοκυθάκια, που θα τα κόψουμε στη μέση
κι ακόμα ό,τι άλλο υλικό βάζουμε στους ντολμάδες :

κιμά
ρύζι
τριμμένο ξερό κρεμμύδι
ψιλοκομμένο άνιθο
αρκετό δυόσμο
μιά τριμμένη φρέσκια ντομάτα
λίγη τριμμένη φέτα
λάδι και αλατοπίπερο. 

γιά το αυγολέμονο

2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και
2 λεμόνια


πρώτα πλένουμε τα κολοκύθια
τα κόβουμε στη μέση
και με το ειδικό εργαλείο αδειάζουμε την ψίχα τους, χωρίς να τα τρυπήσουμε και να τα τραυματίσουμε στα πλάγια.


τα αλατίζουμε λίγο εσωτερικά και τ' αφίνουμε στην άκρη.

ετοιμάζουμε την γέμιση.
τρίβουμε στο multi την ψίχα των κολοκυθιών, την ενώνουμε με τον κιμά, το ρύζι, προσθέτουμε λίγο λαδάκι, τρίβουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα και  τη φέτα, προσθέτουμε τον άνιθο, τον δυόσμο κι αλατοπιπερώνουμε.



γεμίζουμε καλά ένα - ένα τα κολοκύθια
και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα όχι ξαπλωτά, γιά να μην χυθεί η γέμιση.



προσθέτουμε λίγη φυτίνη , λίγο λάδι και νεράκι,
αλατοπιπερώνουμε κι ανάβουμε τη φωτιά.
μόλις το φαγητό πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο πολύ σιγανό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφίνουμε να σιγοβράσει γιά μιαν ώρα.

έπειτα από την μία ώρα χτυπάμε καλά τα 2 αυγά σε βαθύ μπωλ και προσθέτουμε σιγά - σιγά το λεμόνι, χτυπώντας διαρκώς.
μετά κλείνουμε τη φωτιά, παίρνουμε λίγο - λίγο από το καυτό ζουμάκι του φαγητού και χτυπώντας συνέχεια το προσθέτουμε στο αυγολέμονο.
συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να μεταφέρουμε αρκετό ζουμί και να το ενσωματώσουμε στο αυγολέμονο.
στη συνέχεια το ρίχνουμε όλο πάνω στα κολοκύθια, κουνάμε την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε πάνω στο ζεστό μάτι, γιά να πάρει μιάν ελάχιστη βράση το αυγολέμονο .
(ΠΡΟΣΟΧΗ ! το αυγολέμονο αν βράσει δυνατά θα κόψει !)





Ελληνικό, παραδοσιακό φαγητό, η παραλλαγή του ντολμά !



καλήν επιτυχία
σε ό, τι φτιάχνετε !








2 σχόλια:

  1. Από τα αγαπημένα μου φαγητά! Μου τρέξανε τα σάλια! Την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να μου φέρεις ένα ταπεράκι!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή