μαρμελάδα φράουλα
photos
ερασι τέχνης
όσο ακόμα οι φράουλες είναι "κανονικές" - φουλ σεζόν,
ώριμες, απουσάριστες, γλυκές και μυρωδάτες.
τις αγόρασα στο Μοναστηράκι απ' τα μαναβάκια, έξω απ' τον σταθμό του τρένου.
το μυστικό, είπε η μανάβισσα, είναι το καλό ξάφρισμα της μαρμελάδας.
πήρα λοιπόν δυό κιλά, με την προοπτική να ξαναπάρω σύντομα...
η συνταγή είναι πολύ απλή, φράουλες και ζάχαρη !
τώρα που το φρούτο είναι ώριμο και γλυκό, μπορούμε να του λιγοστέψουμε την ζάχαρη.
δηλαδή, στα δυό κιλά φράουλα, έβαλα 1,5 ζάχαρη.
τις πλένουμε, τις ψιλοκόβουμε ή τις λιώνουμε στο μπλέντερ, βάζουμε τη μισή ζάχαρη σε φαρδειά κατσαρόλα, ρίχνουμε τις φράουλες κι από πάνω την υπόλοιπη ζαχαρη.
αν δεν βιαζόμαστε και αν διαθέτουμε υπομονή, βάζουμε την κατσαρόλα, ως έχει, στο ψυγείο και βράζουμε την επόμενη μέρα.
αν υπομονή δεν διαθέτουμε - είναι η περίπτωσή μου, τον τελευταίο καιρό...- τις βάζουμε κατ ευθείαν σε σιγανή- σιγανή φωτιά, μόλις αρχίσουν να βράζουν ξαφρίζουμε καλά, δυναμώνουμε τη φωτιά και τις αφίνουμε να βράσουν ως να δέσει η μαρμελάδα.
δεν παίρνει πολλήν ώρα.
τα τελευταία λεπτά στίβουμε μέσα και φρέσκο λεμονάκι,
έχουμε αποστειρώσει στον φούρνο τα γυάλινα βάζα,
ρίχνουμε προσεκτικά την καυτή μαρμελάδα στα βάζα που καίνε , κλείνουμε ερμητικά, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφίνουμε έτσι να κρυώσουν, ως την άλλη μέρα.
είναι καλή μαρμελάδα,
την τρων μεγάλοι και παιδιά.
να είναι καλό
ό, τι φτιάχνετε !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου