Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Εκμέκ

Καταϊφι Εκμέκ
photos ερασι τέχνης

χρειαζόμαστε :

γιά το σιρόπι

4 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
3 φλ. τσαγ. ζάχαρη
1/2 λεμόνι
1 ξύλο κανέλα

γιά την κρέμα

2 φακελάκια κρέμα Άνθος Αραβοσίτου Γιώτης, γεύση βανίλια (όχι στιγμής !)
6, 5  φλ. τσαγ. γάλα
12 κουτ. σούπας ζάχαρη
3-4 κόκκους Χιώτικη μαστίχα
2 αυγά 
3 κ.σ. φρέσκο ζωϊκό βούτυρο (τύπου Κερκύρας)

και

1 πακέτο φύλλο καταϊφι (περίπου 1/2 κιλό)
1/2 φλ. τσαγ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
1/2 φλ. τσαγ. λευκά αμύγδαλα
1/2 φλ. τσαγ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
2 κουτάκια φυτική σαντιγύ από το ψυγείο
κανέλα
άχνη


Προετοιμασία του γλυκού

- Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι, γιά να προλάβει να κρυώσει.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό, την ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και την μισή κούπα λεμόνι, βράζουμε γιά 5' - 6', το κατεβάζουμε και όπως είναι το αφίνουμε στην άκρη να κρυώσει.

- Σε μικρό τηγανάκι βάζουμε τα άσπρα μύγδαλα με έναν κόμπο φρέσκο βούτυρο και τ΄αφίνουμε ίσα - ίσα να πάρουν χρώμα.


Τα αφίνουμε κι αυτά να κρυώσουν λίγο.

- Στο multi ρίχνουμε δυό κουταλιές από την ζάχαρη της κρέμας μαζί με τους σπόρους της μαστίχας (όχι παραπάνω σπόρους μαστίχας, για να μην πικρίσει). Ανοίγουμε την ταχύτητα και τα αφίνουμε γιά 1', ως να γίνουν σκόνη. Βάζουμε αυτήν τη σκόνη  σε ένα πιατάκι γιά να την χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

- Στο multi αφού αδειάσουμε την ζάχαρη-μαστίχα, χωρίς να το ξεπλύνουμε βάζουμε μέσα τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης , και τους δίνουμε μόνο ένα γύρισμα, γιά να τα χοντροκόψουμε.

- Χτυπάμε καλά τα δυό κουτάκια με την κρύα σαντιγύ , προσθέτουμε ζάχαρη άχνη και λίγο γάλα, ως να αφρατέψει η κρέμα. Την βάζουμε στο ψυγείο να περιμένει.

- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180' ή 200'.
Βουτυρώνουμε με βιτάμ το μεγάλο ταψί του φούρνου μας. (όταν πρωτοέφτιαξα το εκμέκ, χρησιμοποίησα το μεγάλο μου pyrex, στη συνέχεια όμως είδα ότι τα 450 - 500 γραμ. φύλλο καταϊφι είναι πάρα πολύ και ότι ο πάτος του γλυκού γίνεται χοντρός... έτσι κατέληξα πως αυτή η ποσότητα καταϊφι χρειάζεται να απλωθεί στο μεγάλο μας ταψί του φούρνου).

Ανοίγουμε το πακέτο το φύλλο καταίφι κι αρχίζουμε μα τα χέρια μας να το ξεμπλέκουμε.
Το φύλλο καταϊφι δεν χρειάζεται να το φοβόμαστε ,το ξαίνουμε με τα χέρια, ως να το ξεμπλέξουμε εντελώς . Δεν μας πειράζει που σπάει σε μικρότερα κομμάτια.
Όταν ξεχωρίσουμε το φύλλο τελείως, το στρώνουμε στο ταψί, το ραντίζουμε με την μισή κούπα φρέσκο βούτυρο, ρίχνουμε πάνω λίγη σκόνη κανέλα, μιά ελαφριά στρώση χοντροκομμένα αμύγδαλα - φιστίκια και το βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί.
Ανάλογα με τον φούρνο μας, το καταϊφι γιά να ψηθεί καλά χρειάζεται περίπου 40' ή 50'.




- Στο μεταξύ, όσο ψήνεται το καταϊφι, φτιάχνουμε την κρέμα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα 5 φλ. του τσαγ. γάλα, την σκόνη ζάχαρη - μαστίχα και την υπόλοιπη ζάχαρη  να βράσουν. Σε βαθύ μπωλ ανακατεύουμε και διαλύουμε καλά 1, 5 φλ. του τσαγ. κρύο γάλα, με το περιεχόμενο από τα 2 φακελάκια κρέμα Γιώτη. Έχουμε έτοιμα, χτυπημένα τα 2 αυγά. Στο γάλα που αρχίζει να βράζει ρίχνουμε σιγά - σιγά κι ανακατεύοντας ασταμάτητα το μείγμα της κρέμας και κατόπιν τα χτυπημένα αυγά . Δεν σταματάμε να ανακατεύουμε, ως να πήξει η κρέμα. Την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε μέσα τις 3 κουταλιές μυρωδάτο βούτυρο.
Αφίνουμε την κρέμα στην άκρη, να κρυώσει λίγο.




- Ελέγχουμε αν ψήθηκε το καταϊφι, που πρέπει να το βγάλουμε καλά ροδοκοκκινισμένο.
Μόλις το κατεβάσουμε, καθώς καίει του ρίχνουμε απάνω με την κουτάλα της σούπας το σιρόπι, που έχει ήδη κρυώσει.
Το αφίνουμε λιγάκι, να "τραβήξει".
Κατόπιν, στρώνουμε από πάνω την κρέμα.


Στρώνουμε και την σαντιγύ



Kαι πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φιστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα.



Το καταϊφι στην βάση πρέπει να είναι καλοψημένο και μελωμένο.
Η κρέμα πρέπει να έχει άρωμα βανίλια, μαστίχα και φρέσκο βούτυρο.
Τέλος, η σαντιγύ να είναι ανάλαφρη, με τα φιστίκια Αιγίνης , που είναι από μόνα τους μοναδικός καρπός !


αν το φτιάξετε,
να γίνει καλό !







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου