Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

παστέλι το παραδοσιακόν !



Σησαμούς - ούντος :
πλακούς εκ μέλιτος και σησάμου κατεσκευασμένου
photos
ερασι τέχνης



Σήσαμον : 
ο καρπός της σησάμης, σησάμιον, κατά πρώτον παρ' Ηροδότω.
Ο Ησύχιος έχει "Σησάμη, σησαμίς και πλακούς εκ σησάμης"
Ο δε Φώτιος "... εν δε τοις γάμοις εδίδοσαν σησάμην επεί πολυγον τατονα" (?) (δεν διακρίνω τι γράφει...)

ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΤΡΙΤΟΜΟΝ
Εκδοθέν μεν το πρώτον υπό Αρχιμανδρίτου Ανθίμου Γαζή...



Γιά το απλό μας, Ελληνικό παστελάκι πρόκειται !





Μας το είχε φτιάξει μιά φορά με τα χεράκια της , όταν είμαστε παιδιά, η θειά μας η Αμερσούδα, σαν πήγαμε να την επισκεφτούμε στο νησί της, τη Νιό. Με δικό της μέλι! Το φόρτωσε το φίλεμα ο γιός της ο Βαγγέλης στη ράχη του γαϊδάρου, και το παστέλι - πεσκέσι κατέβηκε απ' τη χώρα στον γιαλό με το γαϊδούρι .



Τις προάλλες χώθηκα μέσα σε μιά πορτοκαλιά γιά να μαζέψω τα πορτοκάλια.
Κατάσκισα με τ' αγκάθια τα χέρια μου, μα μάζεψα φρέσκα πορτοκάλια από έρμο, μοναχικό δεντράκι, μοναδικό !
Ζωμό μέσα αυτά τα πορτοκάλια δεν έχουν καθόλου, αλλά η ευωδιά απ' τη φλούδα τους είναι βάλσαμο! Κάπως σκέφτηκα να τα αξιοποιήσουμε...
Έκανα με τη φλούδα τους μιαν ωραία, ελαφρά πικρούτσικη μαρμελάδα. Τα εσπεριδοειδή !
Έπειτα σκέφτηκα να βάζω τρίμμα τους, όπου μπορώ...



Είχα και καλό μέλι.

Ύστερα είχα και μιά διάθεση γιά λίγη γλύκα.
Σκέφτηκα τότε το παστέλι !


Γιά παστέλια έχουμε διάφορες συνταγές, πολλές είναι παραπλήσιες, μα εμένα με βοήθησαν πολύ οι καλές σημειώσεις, κυρίως γιά τις αναλογίες, και οι επεξηγήσεις, που βρήκα σ' αυτό εδώ το blogcretangastronomy.
Έτσι προχώρησα.


Πρώτα, οργάνωσα τα υλικά μου.
Θεωρώ βασικό πράγμα την οργάνωση της σκέψης, του χρόνου, του χώρου και των υλικών, ειδικά αν ξεκινάς να φτιάξεις κάτι καινούργιο, ό, τι κι αν είναι αυτό... Να έχεις δηλαδή, όσο γίνεται, στο μυαλό σου με τη σειρά τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις... Τουλάχιστον εμένα αυτό με βοηθάει...



Σουσάμι, τρίμμα πορτοκαλιού, μέλι, Ελληνικό φιστίκι (τύπου αράπικο)



Τα αράπικα φιστίκια τα αγοράζουμε ψημμένα, ανάλατα και φυσικά τα αποφλοιώνουμε.


Έψησα στο φούρνο αμύγδαλα που είχα μαζέψει και σπάσει, το φθινόπωρο.
Τα αμύγδαλα δεν χρειάζεται να τα παραψήσουμε και να τα μαυρίσουμε...
Φυσικά υπάρχουν στις κάβες καλά αμύγδαλα ψημένα, αν θέλουμε να αποφύγουμε την ταλαιπωρία... Ανάλατα πάντα.
Κι ένα ξύλο κανέλα.
Λίγη σκόνη κανέλα, αν θέλουμε.
Λίγα ψημένα, ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, αν θέλουμε.
Μπορούμε να βάλουμε και ανάλατα, ψημένα, χοντροσπασμένα φουντούκια.
Ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά, σκέτο σουσάμι.



ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ !


Με βοήθησαν οι ποσότητες, όπως ακριβώς τις βρήκα εδώ:  cretangastronomy

- 1/2 κούπα μέλι

- 1,5 κούπα, από τα ξηροκάρπια που θέλουμε ή σκέτο σουσάμι
- τρίμμα από φρέσκο πορτοκάλι ή λεμόνι
- προαιρετικά ένα ξυλαράκι κανέλα και μιά στάλα κανελογαρύφαλλα

αυτό είναι όλο κι όλο.

βολεύει αυτή η ποσότητα, είναι σωστή γιά σπιτικό παστελάκι.

σουσάμι αγόρασα έτοιμο, καθαρό,
φιστίκι αράπικο ανάλατο, ψημένο (το καθαρίζουμε μόνοι μας)
αμύγδαλα μπορούμε να πάρουμε ψημένα, ανάλατα και να τα χοντροσπάσουμε στο μούλτι ή να τα αφίσουμε ολόκληρα
ομοίως φουντούκια
αν θέλουμε ψίχα από φιστίκι Αιγίνης ψημένο κι ανάλατο

εγώ πειραματίστηκα πρώτα με παστέλι :

μέλι - σουσάμι

ύστερα με
μέλι - σουσάμι - φιστίκι αράπικο

κι ύστερα με
μέλι - σουσάμι - αμύγδαλο - φιστίκι Αιγίνης

είδα ότι, όταν χρησιμοποιούμε ξηρούς καρπούς, καλό είναι να βάζουμε πάντα μέσα κι ένα μέρος σουσάμι, γιατί λειτουργεί σαν συνδετικός ιστός.



ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ

Προετοιμάζουμε αρχικά μιά λαδόκολλα. Με το πινέλο την αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο.





Βάζουμε σε στεγνό τηγάνι 1,5 κούπα σουσάμι και το γυρίζουμε διαρκώς πάνω στη φωτιά, ώστε να ψηθεί λίγο και να στεγνώσει, χωρίς να μαυρίσει.
Το κατεβάζζουμε απ' τη φωτιά και το αφίνουμε να περιμένει.




Τρίβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Βάζουμε σε βαθουλό κατσαρόλι 1/2 κούπα μέλι.
- Αν το μέλι μας είναι σφιχτό, γιά να το διαχειριστούμε και να το μετρήσουμε ευκολότερα, μπορούμε πρώτα να το ζεστάνουμε γιά να μαλακώσει (ελάχιστα δευτερόλεπτα) , στα μικροκύματα. -
Ανάβουμε τη φωτιά.
Αν θέλουμε βάζουμε μέσα 1 ξύλο κανέλα.
Προσθέτουμε το τρίμμα πορτοκάλι.
Αφίνουμε το μέλι να βράσει γιά 2-3 λεπτά. Να μην καεί και σκληρύνει.
Αν θέλουμε το παστελάκι να μας βγει πιό τραγανό, θα προσθέσουμε μέσα στο μέλι και 1-2 κοφτές κ.σ. ζάχαρη.

Προσθέτουμε το καβουρδισμένο μας σουσάμι, ανακατεύοντας διαρκώς, ως να ξεκολλάει όλο μαζί από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. 1 με 2 λεπτά θα πάρει...



Το χύνουμε πάνω στην λαδωμένη κόλλα.
Λαδώνουμε ελαφρά τον πλάστη του φύλλου ή ένα κουτάλι και το απλώνουμε στο πάχος που θέλουμε. Προτιμώ λεπτό.




Πριν κρυώσει εντελώς, λαδώνουμε ένα καλό μαχαίρι και το κόβουμε.



Ακουμπάμε το παστέλι πάνω σε χαρτί κουζίνας να φύγει το λάδι ,
το σηκώνουμε αμέσως γιά να μην κολλήσει πάνω στο χαρτί
και το αφίνουμε να κρυώσει εντελώς.




ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΡΑΠΙΚΟ

Ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία, με αναλογία 
1/2 κούπα μέλι, 
1/2 κούπα σουσάμι (δεν ξεχνάμε να καβουρδίσουμε το σουσάμι !) και 
1 κούπα καθαρισμένο φιστίκι.





Ακριβώς τα ίδια γιά το

ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ






Όταν τα παστελάκια μας κρυώσουν εντελώς, τα αποθηκεύουμε καλύτερα σε σιδερένιο κουτί, εναλλάξ σε στρώσεις, με λαδόκολλα ανάμεσά τους. Διατηρούνται καλά έτσι.




Μέλισσα - μέλισσα, μέλι γλυκύτατο ! - το θυμάστε αυτό το παιδικό μας παιχνίδι ;!

Γλύκισμα παραδοσιακό, υγιεινό, υψηλής διατροφικής αξίας το μέλι και οι ξηροί καρποί,
κρατσανιστό ή πιό μαλακό, 
εύκολα γίνεται αν το προσέξουμε, μην το φοβάστε, επιχειρήστε το !



καλό
σε ό, τι κάνετε !








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου