Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017

Πίτα Πωγωνίσια - Κασόπιτα !

Πίτα Ηπειρώτικη, από το Πωγώνι !



Την πίτα έφτιαξε η φίλη μου η Depy.

Την αυθεντική συνταγή, της έδωσε η κυρία Λύκα, 
που είναι από το Πωγώνι !


Υλικά :

1 φλυτζάνι λάδι
2 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 πακέτο (1/2 κιλό) φαρινάπ
1/2 κιλό φέτα
1 περίπου φλυτζάνι νερό



Χτυπάμε πρώτα καλά το λάδι με τα αυγά, να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε κατόπιν το γιαούρτι, να ενωθεί κι αυτό και μετά το αλεύρι, συνεχίζοντας να χτυπάμε ως να γίνει ένας χυλός λείος, ούτε σφιχτός, ούτε πολύ νερουλός.
Αν ο χυλός είναι σφιχτός, προσθέτουμε σιγά-σιγά νεράκι, ως να τον φέρουμε εκεί που θέλουμε. (Θα χρειαστεί όπωσδήποτε νερό, περίπου 1 ή και 1,5 κούπα...)

Με το χέρι μας τρίβουμε τη φέτα και την σπάζουμε σε μικρά κομματάκια.
Την ρίχνουμε μέσα στον χυλό. 

Παίρνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου. Υπολογίζουμε το μέγεθος του ταψιού, όταν ρίξουμε το υλικό μας μέσα, να μην είναι πιό ψηλό από 1,5 - 2 πόντους, γιατί η πίτα πρέπει να γίνει σχετικά λεπτή.

Βουτυρώνουμε το ταψί και το αλευρώνουμε ελαφρά, όπως κάνουμε στο κέϊκ, γιά να μη μας κολλήσει η πίτα στο ταψί ή, απλά λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί.
Φυσικά, η φίλη μου η Depy κι εγώ, που είμαστε πρακτικές και ... εκτιμούμε την ευκολία (!), προτείνουμε, αντί γιά βουτύρωμα, να στρώσουμε μέσα στο ταψί λαδόκολλα και να ρίξουμε τον χυλό πάνω στη λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο 200', γιά 45' περίπου λεπτά, ως να δούμε να ξεροψηθεί η επιφάνεια της πίτας.

Όταν την κατεβάσουμε, κόβουμε σε κομμάτια και... απολαμβάνουμε !




Πρόκειται γιά μιά αυθεντική, καλή και εύκολη συνταγή !
Σας παροτρύνω να την φτιάξετε, 
δίνοντας μιά προσοχή στις λεπτομέρειες.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου