Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

προβατίνα

προβατίνα 

- ή αλλιώς "χοντρό" -

στην κατσαρόλα !






αν ζείτε σε περιοχή που το είδος ευδοκιμεί και συνηθίζεται
ή, αν έχετε δικό σας καλό χασάπη που εμπιστεύεστε, 
ζητήστε του κρέας χοντρό γιά κατσαρόλα και δοκιμάστε το !


δεν μπόρεσα
 να σας στείλω φωτογραφίες της συνταγής,
γιατί η φωτογραφική μηχανή χάλασε...
θα περιγράψω όμως με λεπτομέρεια...

θα χρειαστούμε :

προβατίνα κομμένη σε ωραίες μερίδες
φρέσκες ντομάτες γιά σάλτσα (μπορείτε αν θέλετε και λίγο πελτέ)
ελαιόλαδο
μερικές σκελίδες σκόρδο
2-3 ξερά κρεμμύδια
κρασί ή ένα σφηνάκι ρακή
1 ξύλο κανέλα
1 δαφνόφυλλο
λίγους κόκκους μαυροπίπερο και μπαχάρι
αλατοπίπερο




πρώτα πλένουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος.

το βάζουμε σε κατσαρόλα σκέτο, με αρκετό νεράκι, το φέρνουμε σε βρασμό και ξαφρίζουμε σχολαστικά. 
το αφίνουμε έτσι να βράσει γιά μιάν ώρα, κατόπιν το σουρώνουμε μέσα σε ένα σκεύος, γιά να κρατήσουμε το ζωμό του βρασμού.
αφίνουμε γιά λίγο το κρέας στο σουρωτήρι, να στραγγίξει εντελώς.

ξεπλένουμε πρώτα την κατσαρόλα που βράσαμε το κρέας, γιά να απομακρύνουμε τυχόν τρίμματα και μικρά κοκκαλάκια.
βάζουμε κατόπιν μέσα ελάχιστο λάδι, γιατί το πρόβειο είναι το ίδιο παχύ, και ρίχνουμε να τσιγαρίσουμε τα κομμάτια που έχουμε στραγγίξει.

κόβουμε μέσα και τα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τα γυρίζουμε λίγο, σβήνουμε με το κρασάκι ή την ρακή, ρίχνουμε την ντομάτα, τη δάφνη, τους κόκκους πιπέρι και μπαχάρι, μιά πρέζα ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, με μιά κουτάλα ρίχνουμε απ' τον ζωμό που έχουμε κρατήσει, το φέρνουμε να πάρει δυνατό βρασμό κι αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα, να βράζει στην πιό χαμηλή θερμοκρασία σκεπασμένο γιά δυό τουλάχιστον ακόμα ώρες.

παρακολουθούμε, και αν ο ζωμός στην κατσαρόλα λιγοστέψει πολύ, προσθέτουμε απ' αυτόν που έχουμε κρατήσει.
στο τέλος του βρασμού, πρέπει να έχουμε μιά καλή σάλτσα κοκκινιστού.

όταν τσιμπάμε το κρέας με το πηρούνι κι είναι πολύ μαλακό, είναι έτοιμο.

νομίζω, σαν συνοδευτικό, του ταιριάζουν τα ζυμαρικά, κριθαράκι, χυλοπίτες κ.τ.λ.

αν θέλουμε, τραβάμε το κρέας έξω, σε μιά πιατέλα, προσθέτουμε στην σάλτσα από το ζωμό του και ρίχνουμε εκεί μέσα να βράσουν το κριθαράκι, οι χυλοπίτες ή τα μακαρόνια. 
πρέπει να θυμόμαστε, ότι το ζυμαρικό, π.χ. το κριθαράκι, αν μείνει γιά ώρα μέσα στην κατσαρόλα, πίνει όλο το ζουμί και, κατά τη γνώμη μου, το φαγητό χαλάει...
γι αυτό, το βράζουμε λίγην ώρα πριν το σερβίρουμε και το κρατάμε al dente μέσα σε λίγο ζουμάκι, γιατί φουσκώνει μόνο του...


το πρόβειο κρέας, υγιεινό λένε, φτιάχνει ένα καλό φαγητό, κατά παράδοση σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
αν σας αρέσουν οι δοκιμές, όταν το βρείτε, δοκιμάστε το !



καλό
σε ό, τι κάνετε !







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου