Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Μαύρο σταφύλι με κουκούτσι, ωραία μαρμελάδα !

photos
ερασι τέχνης





Σχετική μαρμελάδα έχουμε ξαναπροτείνει, .

Την βελτίωσα όμως !
και (σημαντικό) την απλοποίησα !

Μάζεψα πάλι απ' την κληματαριά ένα σφιχτό, ψιλόρωγο μαύρο σταφυλάκι.
Βιολογικό, σχεδόν άγριο...




Δεν μου κάνει καρδιά να τ' αφίνω να χάνεται πάνω στο κλήμα, παρ' όλο που είναι γεμάτο κουκούτσια, και με δυσκολεύει...
Η γεύση του είναι καλή. Γλυκούτσικο και σπιρτόζο. Ίσως να είναι ξινόμαυρο, ίσως κάποια άλλη ποικιλία. Δεν γνωρίζω...

Μιά φορά, είχα λιώσει το σταφύλι με τις μπουνιές .
Άλλη φορά, το είχα λιώσει με το presse légumes γιά να πάρω τον καθαρό του πολτό.




είναι κουραστικά όμως γιά τα χέρια και τα δυό παραπάνω συστήματα...

έτσι, μιάς και η ανάγκη τέχνας κατεργάζεται, είπα σήμερα να δοκιμάσω αλλιώς...

χώρισα πρώτα τις ρώγες απ' τα κοτσάνια

έριξα κατόπιν όλες μαζί τις ρώγες στον κάδο του μίξερ και το άφησα να τις αλέσει γιά 2-3 λεπτά.

έτσι απλά πήρα όλον τον πολτό του σταφυλιού.

έριξα τον πολτό μέσα σε μεγάλο σουρωτήρι, έχοντας βάλει από κάτω μιά καθαρή λεκανίτσα. 
μέσα στο σουρωτήρι έμειναν όλα τα κουκούτσια και οι φλοίδες. 

έτσι :







τα ζούπηξα και λίγο με το χέρι μου και στράγγισαν εντελώς. όλος ο καθαρός χυμός του σταφυλιού έμεινε μέσα στην λεκάνη.
φυσικά, αυτός ο τρόπος δεν με δυσκόλεψε καθόλου. είναι απλούστατος.

μέτρησα κατόπιν σε μεγάλη κατσαρόλα 4 ποτήρια χυμό σταφυλιού, 
3 ποτήρια ζάχαρη, 
έβαλα μέσα κι ένα ξύλο κανέλας και το έφερα σε βρασμό.
δεν πήρε πολλήν ώρα να ωριμάσει η μαρμελάδα... περίπου μισή...
προς το τέλος έριξα μέσα λίγο ουίσκι κι έστιψα 1 λεμόνι.

είχα έτοιμα, αποστειρωμένα βαζάκια κι έβαλα την μαρμελάδα μέσα, κατά την γνωστή μέθοδο...
δοκίμασα και μισή μικρή κουταλιά. θαρρώ έγινε μιά εξαιρετικά καλή μαρμελάδα σταφύλι, το ουίσκι "ακούγεται" ελαφρά, έγιναν μόλις δύο βαζάκια αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία, θα την ανοίξω τον χειμώνα στην πρώτη ευκαιρία, δίπλα σε τυριά και σε ψωμάκια.




καλό
σε ό, τι κάνετε !






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου