Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017

ακτινίδιο μαρμελάδα

Θαυμάσια μαρμελάδα Ακτινίδιο !

photos
ερασι τέχνης



Η φίλη μου η Μαρία, μου έφερε ακτινίδια από την Νάουσα !

Το ακτινίδιο ! Πηγή απίστευτων βιταμινών, ευεργετικός καρπός γιά τον οργανισμό ! 



Τα στόλισα σε ένα ωραίο καλαθάκι μαζί με άλλα φρούτα της εποχής και τα χάρηκα έτσι γιά δυό μέρες...



Κατόπιν σκέφτηκα να φτιάξω μαρμελάδα.
Είναι γιατί εγώ δεν μπορώ να φάω ωμό ακτινίδιο. Μου δημιουργεί αλλεργία...
Είπα λοιπόν, γιά πρώτη φορά να τα βράσω...
Έτσι προέκυψε αυτή η αληθινά θαυμάσια μαρμελάδα !


Χρησιμοποίησα :

1.5 περίπου κιλά ακτινίδιο
6 μήλα που υπήρχαν στο ψυγείο
το ξύσμα και χυμό από 2 ζουμερά πορτοκάλια
το ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
1.800 γραμμάρια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλα
2 βανίλιες





Πρώτα έτριψα και πήρα το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια και τα 2 λεμόνια.



Κατόπιν έβαλα σε μιά λεκανίτσα νερό, έστιψα μέσα το 1 λεμόνι,
καθάρισα τα ακτινίδια ολόκληρα, τα μήλα στα τέσσερα
και τα έριξα στο νερό γιά να μη μαυρίσουν.

Έστιψα τα 2 πορτοκάλια και πήρα 1 ποτήρι χυμό.




Σούρωσα το νερό απ' τα φρούτα και το πέταξα.
Έβαλα τα φρούτα στο μίξερ και τα έλιωσα.
Ο καθαρός πολτός που πήρα ήταν 2 κιλά.

Έριξα τον πολτό σε βαθειά κατσαρόλα με 1.800 γραμ. ζάχαρη,
1 ξύλο κανέλα
κι ένα ποτήρι νερό.
Έφερα σε βρασμό κι όταν ο πολτός άρχισε να βράζει και φούσκωσε άρχισα να ξαφρίζω.
Χρειάζεται καλό ξάφρισμα, γιά λίγα λεπτά.
Αφού τελειώσει το ξάφρισμα, να ρίξετε μέσα τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονοπορτόκαλου και τη βανίλια.




Χαμηλώστε τη φωτιά, ανακατέψτε συχνά κι αφήστε να βράσει λίγην ώρα. 
Δεν θα πάρει πολύ, ως να ωριμάσει η μαρμελάδα. 
Στο τέλος ρίχνουμε μέσα και τον χυμό από το 1 λεμόνι.

Βάζουμε κατόπιν την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια και γυρίζουμε ανάποδα ως να κρυώσουν.


Γίνεται πραγματικά θαυμάσια σε γεύση, μάλλον συντελούν σ' αυτό και τα μήλα, τα αρωματικά και τα λεμονοπορτόκαλα.

Αν έχετε ακτινίδια, να το δοκιμάσετε !




να είναι καλό
ό, τι κάνετε !










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου