Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

gratin Dauphinois

.
gratin dauphinois
.
photos
ερασι τέχνης
.
.

.
.
.
Η Dauphiné είναι μια απ’ τις πιο παλιές Γαλλικές επαρχίες, βρίσκεται νοτιοανατολικά, στις Άνω Άλπεις κι έχει πρωτεύουσα τη Grenoble.
Λόγω της θέσης της στην περιοχή, η κουζίνα της Dauphiné έχει επιρροές τόσο ορεινές (από τις Άλπεις), όσο και από την Μεσόγειο.
.
.

Το gratin dauphinois,
στην ουσία είναι ένα συνοδευτικό πιάτο, τυπικά γαλλικό και όχι ακριβό.
γίνεται με λεπτές κομμένες πατάτες, που βράζουν σε γάλα και κρέμα και κατόπιν μπαίνουν στο φούρνο για να ροδίσουν.
.
Η αυθεντική συνταγή :
.
καθαρίζω τις πατάτες
* δεν τις ρίχνω σε νερό, τις φέρνω όσο γίνεται σε λιγότερη επαφή με νερό, γιατί χρειάζεται όλο τους το άμυλο, ώστε να ενωθούν κατόπιν τα υλικά και να δέσει η κρέμα στο φαγητό.

.
με κοφτερό μαχαίρι, τις κόβω σε ροδέλλες. προσέχω να έχουν περίπου το ίδιο πάχος, γιά να βράσουν το ίδιο...
.
.
τις βάζω σε βαθουλό σκεύος - αν έχω αντικολλητικό (το γάλα έχει την ιδιότητα να κολλάει, όταν βράζει).
ψιλοκόβω μέσα και 2 σκελίδες σκόρδο (δεν χρειάζεται να το λιώσω)
.
.
στο μεταξύ, τρίβω ένα pyrex με μιά σκελίδα σκόρδο και το βουτυρώνω καλά
.
.
καλύπτω τις πατάτες με φρέσκο γάλα και τις βάζω να βράσουν σε σιγανή φωτιά
.
.
αλατίζω, τρίβω με τον τρίφτη μοσχοκάρυδο και φρέσκο πιπέρι με τον μύλο.
.
.
ανακατεύω διαρκώς με ξύλινη κουτάλα γιά να μην πιάσει το γάλα
και βράζω σιγανά γιά 20' - 30', ίσα να βράσουν οι πατάτες
.
.
το τελευταίο δεκάλεπτο, ρίχνω μέσα μιά κρέμα γάλακτος, κι αφίνω να σιγοβράσουν μαζί και να δέσουν τα υλικά.
το άμυλο απ' τις πατάτες δένει τα υλικά και φτιάχνει μιά πηχτουλή σάλτσα
.
.
.
όταν οι πατάτες βράσουν, ρίχνω το φαγητό στο βουτυρωμένο ταψάκι,
ρίχνω από πάνω μερικά κομματάκια φρέσκο βούτυρο
και βάζω σε προθερμασμένο φούρνο να ψήσω, στους 200'
.
.
περίπου σε 40', το φαγάκι είναι ροδοψημένο και το κατεβάζω.
.
.
.
.
* κάποιοι, όταν το βάζουν στο φούρνο,
ρίχνουν από πάνω και τριμμένη γραβιέρα.
κανονικά, το gratin dauphinois, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ τυρί.
.

καλήν επιτυχία
σας εύχομαι !
.
.

2 σχόλια: