Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

αρνάκι ή κατσίκι γεμιστό, στο φούρνο


 εορταστικό αρνάκι ή κατσικάκι
γεμιστό στο φούρνο 


 γεμίζουμε το αρνάκι ή το κατσίκι, όλον τον κορμό,  από τον λαιμό και κάτω, μέχρι τα μπούτια - όχι τα μπούτια, ούτε το κεφαλάκι.


χρειαζόμαστε : 

- το σώμα από το αρνάκι, ολόκληρο, άσπαστο (από τον λαιμό, ως τα μπουτάκια)
- τη συκωταριά του και (ανάλογα με την ποσότητα που χρειαζόμαστε...) ίσως άλλη μία συκωταριά ή  μοσχαρίσιο κιμά
- αρκετά φρέσκα κρεμμυδάκια και άνιθο
- φυτίνη και ελαιόλαδο
- λίγο ρύζι
- κάστανα (τον χειμώνα γιά ευκολία παίρνουμε ψημένα απ' τον καστανά - είναι και πιό νόστιμα...)
- σταφίδες
- κουκουνάρι
- λίγο κεφαλοτύρι  τριμμένο ή σε μικρά κομματάκια
- λίγο κρασί
- λεμόνια
- λίγες σκελίδες σκόρδο
- αλατοπίπερο
- προαιρετικά (αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό) κληματόβεργες 



πλένουμε καλά το σώμα του αρνιού, το αλατοπιπερώνουμε μέσα - έξω, αν θέλουμε μπήγουμε εξωτερικά παντού λίγα σκορδάκια, του βάζουμε λεμόνι και ρίγανη μέσα - έξω, το αλείφουμε με φυτίνη και ελαιόλαδο και το αφίνουμε στην άκρη να περιμένει.    


ζεματάμε γιά 5' - 10' λεπτά τη συκωταριά, σε άφθονο νερό που βράζει.
την σουρώνουμε και μόλις κρυώσει λίγο, την ψιλοκόβουμε - τα κομμάτια πρέπει να είναι πιό χοντρά από της μαγειρίτσας.

σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και φυτίνη (η φυτίνη δίνει ωραίο άρωμα στο φαγητό και το ελαιόλαδο βοηθάει το βούτυρο να μην παγώνει) 
ψιλοκόβω τα φρέσκα κρεμμυδάκια (και την πρασινάδα τους), τα γυρίζω ελάχιστα μέσα στο λάδι, προσθέτω και τη συκωταριά ή τον κιμά, τα τσιγαρίζω λίγο, σβύνω με κρασί, προσθέτω το ρύζι, σπάω λίγο με τα χέρια μου τα κάστανα και τα προσθέτω, αλατοπιπερώνω (προσοχή στο αλάτι γιατί θα βάλουμε και το κεφαλοτύρι), ρίχνω τη σταφίδα, το κουκουνάρι και το αφίνω γύρω στα 10' - 15' να βράσει, ως να γίνει το ρύζι.
το κατεβάζω απ' τη φωτιά και προσθέτω το κεφαλοτύρι.   

παίρνω το σώμα του αρνιού, το κρατάω ξαπλωμένο σταθερά πάνω στον πάγκο και με το χέρι μου ή με κουτάλα γεμίζω όλο το εσωτερικό του.
γιά να μη φύγει η γέμιση από μέσα, καλύπτω τα ανοίγματα με αλουμινόχαρτο ή το δένω με σπάγκο ή το ράβω με χοντρή βελόνα (η βελόνα δεν είναι η ειδικότητά μου !  δεν τη συνιστώ, αν δεν ξέρετε... το πιό εύκολο, μου είναι το αλουμινόχαρτο)


αν έχουμε κληματόβεργες, ρίχνουμε μέσα στο ταψί ένα ποτήρι νερό, βάζουμε από πάνω ένα καλό στρώμα κληματόβεργες κι ακουμπάμε πάνω το αρνί που γεμίσαμε, χωρίς τίποτε άλλο.
το αρνί όταν ψήνεται έτσι, στραγγίζει όλα του τα ζουμιά, δεν ακουμπάει στο υγρό, ξεροψήνεται και γίνεται περίπου σαν το σουβλιστό.
φυσικά χρειάζεται ψήσιμο σε σιγανό φούρνο (στο 180') γιά αρκετές ώρες, ώστε να ψηθεί και μέσα...
αν το δούμε και καίγεται γρήγορα, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
όταν θα είναι σχεδόν έτοιμο, το γυρίζουμε με προσοχή πάνω στις κληματόβεργες γιά να ροδίσει κι απ' την άλλη πλευρά (με πετσέτες στα χέρια μας, γιά να μην καούμε)    


αν δεν έχουμε κληματόβεργες, βάζουμε κανονικά το γεμιστό αρνάκι στο ταψί, με λεμόνια, νερό και λάδι, κόβουμε πατάτες ψητού, τις περνάμε με τα χέρια μας σε μιά λεκανίτσα με λάδι, μουστάρδα, λεμόνια, αλατοπίπερο, ρίγανη και τις ρίχνουμε γύρω γύρω στο κρέας.

ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο, αργά και σταθερά.

όταν θέλουμε να σερβίρουμε το φαγητό, αδειάζουμε προσεκτικά τη γέμιση του αρνιού σε ένα μεγάλο μπωλ.
γίνεται ανάρπαστη ! 
το αρνάκι δεν κόβεται φέτες με το μαχαίρι. το σερβίρουμε ολόκληρο σε πιατέλα και το σπάμε σε μερίδες επί τόπου , πάνω στο τραπέζι, με τα χέρια μας.





υγεία εύχομαι σε όλους !
υγεία και καλό
γιά όλον τον κόσμο !







 

2 σχόλια:

  1. Θα ζήσεις πολλά χρόνια!!πριν 2 λεπτά σε σκεφτόμουν και μόλις ήρθα προς τον υπολογιστή βλέπω την ανάρτηση σου!!
    Καλές γιορτές με Υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    σε ευχαριστώ, Ξανθή, για τις γλυκές ευχές :)

    ε, τώρα, το να ζήσω πολλά χρόνια, λίγο χλωμό το βλέπω... :)

    υγεία, αγάπη και προκοπή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή