Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

μάφινς με μαρμελάδα πορτοκάλι

.
Μάφινς (muffins)
.
photos ερασι τέχνης
.
.
αυτήν την πολύ καλή συνταγή, βρήκα στην παρακάτω διεύθυνση :

http://mariplateau.blogspot.com/2011/09/blog-post_30.html
.
.
Μάφινς με μαρμελάδα πορτοκάλι !

.
κι αφού μαρμελάδα πορτοκάλι
φτιάξαμε (απ' τη μοναδική μας πορτοκαλιά),
ε, είπα, να τα σιάξω κι αυτά...
.
.
χρειάστηκαν :
.
2 κούπες αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν
1/3 της κούπας ζάχαρη
1 κούπα γάλα
1/4 της κούπας λιωμένο βούτυρο (έβαλα φρέσκο)
2 αυγά
1/2 κούπα μαρμελάδα πορτοκάλι ή λεμόνι
1/4 κουταλάκι αλάτι
.
.
άναψα πρώτα το φούρνο να ζεσταθεί, στους 200'.
σε μιά λεκανίτσα χτύπησα τ' αυγά με τη ζάχαρη, και πρόσθεσα το γάλα, τη μαρμελάδα και το λιωμένο βούτυρο, χτυπώντας πάντα.
σιγά σιγά, πρόσθεσα το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
.
* βουτύρωσα καλά το σκεύος με τις θήκες γιά μάφινς,
με μικρή κουτάλα μισογέμισα κάθε θήκη (δεν τις γεμίζουμε ως απάνω)
και τα έψησα στο φούρνο, γιά 20 - 25 λεπτά.
.
νάτα !


.
τα άφισα 10' να σταθούνε μέσα στη φόρμα,
μετά τα έβγαλα ένα ένα,
τα ακούμπισα πάνω σε σχάρα γιά μισή ώρα, ως να κρυώσουν λίγο
κι έπειτα σε πιατέλα,
.
12 ομορφοψημένα, τρυφερά μάφινς,
που μοσχοβολάν πορτοκάλι !
.


.
* αν δεν έχουμε την ειδική φόρμα, αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ ειδικά χαρτάκια θήκες, μέσα στα οποία ψήνουμε.
.
.
καλήν επιτυχία,
σας εύχομαι !
.
.
.
.
.










Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Παύλοβα

.
Παύλοβα
.
.
photos ερασι τέχνης
.
.


-το εξαιρετικό γλυκό !-
.


το εμπνεύστηκε ένας Αυστραλός ζαχαροπλάστης
του ξακουστού ξενοδοχείου Esplanade
κατά την περιοδεία της Ρωσίδας χορεύτριας
Anna Pavlova
στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
.
γι αυτό, η αυθεντική "Παύλοβα"
έχει φρούτα Αυστραλίας,
ακτινίδιο και passion fruit.





.
η βασική ιδέα, είναι μαρέγκα, κρέμα και φρέσκα φρούτα ...
.
.
.
η συνταγή

.
μαρέγκα :
.

χτυπάω καλά στο μίξερ 5 ασπράδια αυγών (τα αυγά, καλύτερα να τα έχω βγάλει νωρίτερα απ' το ψυγείο).
σιγά σιγά προσθέτω μέσα 2 φλυτζάνια ζάχαρη άχνη, 2 βανίλλιες κι ελάχιστες σταγόνες λεμόνι.
* γίνεται μιά λευκή, σφιχτά δεμένη κρέμα.
βάζω σε ταψί λαδόκολλα, στρώνω πάνω με κουτάλι ή με χωνί στρογγυλές βάσεις μαρέγκα ή αν θέλω, φτιάχνω μικρότερους μπεζέδες.
προσοχή θέλει το ψήσιμο ! ψήνω τις μαρέγκες στους 100 βαθμούς για 2 ώρες (η ψημένη μαρέγκα πρέπει να είναι στεγνή απ' έξω και κάπως μαλακή, μαστιχωτή μέσα)
τα αφίνω να κρυώσουν μέσα στο φούρνο
* αν βαριέστε όλην αυτήν τη διαδικασία, υπάρχουν ζαχαροπλαστεία που φτιάχνουν μαρέγκες βάσεις γιά τούρτα ή μπορείτε να παραγγείλετε να σας φτιάξουν-


* όταν ΔΕΝ μου γίνεται μιά σφιχτή, δεμένη κρέμα, αλλά λίγο πιό νερουλή (πράγμα που συμβαίνει καμιά φορά με τη μαρέγκα...), βάζω σε ένα στρογγυλό ταψάκι λαδόκολλα και ρίχνω μέσα τον ... χυλό . Ψήνω 2 ώρες στους 100 κι η βάση μαρέγκας φουσκώνει και ψήνεται το ίδιο καλά, χωρίς πρόβλημα... .





κατόπιν, χτυπάμε κρέμα chantilly.
εννοείται, ότι ΔΕΝ χρησιμοποιούμε έτοιμη chantilly, απ' αυτές που υπάρχουν σε σωληνάρια ...
η γεύση στο προϊόν που χρησιμοποιούμε δεν πρέπει να είναι τεχνητή, αλλά αυθεντική και ντελικάτη...
γιά chantilly, μπορούμε να χτυπήσουμε κρέμα γάλακτος στο μιξερ, όπου αργά αργά προσθέτουμε λίγη ζάχαρη άχνη και σκόνη βανίλλια.
αν δεν θέλω chantilly από ζωϊκή κρέμα, υπάρχει και φυτική, την αφίνω λίγες ώρες στο ψυγείο και κατόπιν τη χτυπάω με λίγο γάλα, ζάχαρη άχνη και βανίλλια, ως να αφρατέψει.
.
.
στο μεταξύ έχω πλύνει τις φράουλες, τις έχω κόψει και τις έχω στραγγίσει πάνω σε χαρτί κουζίνας.
* το στράγγισμα σε χαρτί κουζίνας είναι βασικό, γιά να μη νερουλιάσει το γλυκό
.
στρώνω σε πιατέλα το γλυκό,
στρώση μαρέγκες,
στρώση σαντιγύ,
στρώση φράουλες
πάλι μαρέγκες,
σαντιγύ,
φράουλες
.
* όταν δεν έχουμε ολόκληρο πάτο - βάση τούρτας μαρέγκα, αλλά έχουμε μικρότερους μπεζέδες, νομίζω είναι καλύτερα να τους σπάζουμε ελαφρά, όταν τους στρώνουμε στο γλυκό.





.
καλή ανοιξιάτικη επιτυχία
στο ανάλαφρο, δροσερό,
ανοιξιάτικο γλυκό !
.
.
.

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

χαλβάς

.
χαλβάς σιμιγδαλένιος και Πολίτικος
.
στη Δάφνη,
που μου τα εξήγησε με υπομονή ...
.
.
.
photos ερασι τέχνης
.
γιά τη συνταγή του χαλβά,
αρκεί να θυμόμαστε να μετράμε ως το 4 !
.
1 κούπα λάδι
2 σιμιγδάλι
3 ζάχαρη
4 νερό
.
τόσο απλό !
παρ' όλ' αυτά, έχει κι ετούτο τα μικρά μυστικά του...
.
θα χρειαστούμε ακόμα :
1 ξύλο κανέλας
κανέλα σκόνη
4-5 γαρυφαλάκια
λεπτά ξυσμένη τη φλούδα ενός λεμονιού
ολόκληρη τη φλούδα ενός άλλου λεμονιού
και προαιρετικά
ολόκληρα άσπρα αμύγδαλα και χοντροκομμένα καρύδια

.
πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι.
σε κατσαρόλι βάζουμε 3 κούπες ζάχαρη ( μπορούν, αν θέλουμε, να μην είναι γεμάτες ),
4 κούπες νερό (να μην είναι ξέχειλες), 1 ξύλο κανέλας, 4-5 γαρυφαλάκια και τη φλούδα από ένα λεμόνι.
το αφίνω να πάρει μιά βράση, γίνεται ελαφρύ σιρόπι και το βάζω γιά λίγο στην άκρη, όπως είναι.
.
.
σε βαθειά κατσαρόλα ρίχνω 1 ποτήρι λάδι (ή μισό φρέσκο βούτυρο - μισό λάδι) - όχι ξέχειλο ποτήρι
και το αφίνω να κάψει, χωρίς να καπνίσει και να μαυρίσει.
.
μόλις κάψει, ρίχνω μέσα 2 ποτήρια σιμιγδάλι (καλύτερα να είναι 1,5 ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι και 1/2 ποτήρι ψιλό)
κι ανακατεύω διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.
προσθέτω κι αρκετά λευκά, ολόκληρα μυγδαλάκια και συνεχίζω να γυρίζω με την ξύλινη κουτάλα, ως να καβουρντιστεί ελαφρά το σιμιγδάλι και να σκουρύνει ελαφρά το χρώμα του.
προς το τέλος του καβουρδίσματος, αν θέλω προσθέτω και χοντροκομμένα καρύδια και γυρίζω λίγο ακόμα.
.
.
κατεβάζω την κατσαρόλα απ' τη φωτιά.
βγάζω απ' το σιρόπι τα γαρύφαλλα, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού,
και με μιά κουτάλα της σούπας ρίχνω σιγά σιγά το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι.
προσέχω να μη ζεματιστώ, γιατί πιτσιλάει
.
το υλικό μου μέσα στην κατσαρόλα είναι σχεδόν σαν σούπα.
ρίχνω μέσα το ξύσμα από ένα φρέσκο λεμόνι
και το ξαναβάζω σε σιγανή πρός μέτρια φωτιά, να βράσει.
.
.
με την ξύλινη κουτάλα μου, γυρίζω συνέχεια κι ανακατεύω,
ως να δέσει το υλικό, και να ξεκολλάει απ' τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
.
.
κατόπιν το βάζω σε φόρμα,
το πατάω σφιχτά μ' ένα κουτάλι, γιά να μη χάσει το σχήμα όταν το ξεφορμάρω
κι έπειτα τουμπάρω τη φόρμα σε πιατέλα, του δίνω λίγο αέρα απ' το πλάϊ μ' ένα μαχαιράκι
και το γλυκό ξεφορμάρεται όμορφα.
.
ραντίζω πάνω λίγη κανέλα - σαν άνθος της κανέλας - La Flor de la canela
μοσχοβολάει αυτός ο χαλβάς !
.
.
καλήν επιτυχία
σας εύχομαι !
.
la flor de la canela
.
.


.
.
.
.
.

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

gratin Dauphinois

.
gratin dauphinois
.
photos
ερασι τέχνης
.
.

.
.
.
Η Dauphiné είναι μια απ’ τις πιο παλιές Γαλλικές επαρχίες, βρίσκεται νοτιοανατολικά, στις Άνω Άλπεις κι έχει πρωτεύουσα τη Grenoble.
Λόγω της θέσης της στην περιοχή, η κουζίνα της Dauphiné έχει επιρροές τόσο ορεινές (από τις Άλπεις), όσο και από την Μεσόγειο.
.
.

Το gratin dauphinois,
στην ουσία είναι ένα συνοδευτικό πιάτο, τυπικά γαλλικό και όχι ακριβό.
γίνεται με λεπτές κομμένες πατάτες, που βράζουν σε γάλα και κρέμα και κατόπιν μπαίνουν στο φούρνο για να ροδίσουν.
.
Η αυθεντική συνταγή :
.
καθαρίζω τις πατάτες
* δεν τις ρίχνω σε νερό, τις φέρνω όσο γίνεται σε λιγότερη επαφή με νερό, γιατί χρειάζεται όλο τους το άμυλο, ώστε να ενωθούν κατόπιν τα υλικά και να δέσει η κρέμα στο φαγητό.

.
με κοφτερό μαχαίρι, τις κόβω σε ροδέλλες. προσέχω να έχουν περίπου το ίδιο πάχος, γιά να βράσουν το ίδιο...
.
.
τις βάζω σε βαθουλό σκεύος - αν έχω αντικολλητικό (το γάλα έχει την ιδιότητα να κολλάει, όταν βράζει).
ψιλοκόβω μέσα και 2 σκελίδες σκόρδο (δεν χρειάζεται να το λιώσω)
.
.
στο μεταξύ, τρίβω ένα pyrex με μιά σκελίδα σκόρδο και το βουτυρώνω καλά
.
.
καλύπτω τις πατάτες με φρέσκο γάλα και τις βάζω να βράσουν σε σιγανή φωτιά
.
.
αλατίζω, τρίβω με τον τρίφτη μοσχοκάρυδο και φρέσκο πιπέρι με τον μύλο.
.
.
ανακατεύω διαρκώς με ξύλινη κουτάλα γιά να μην πιάσει το γάλα
και βράζω σιγανά γιά 20' - 30', ίσα να βράσουν οι πατάτες
.
.
το τελευταίο δεκάλεπτο, ρίχνω μέσα μιά κρέμα γάλακτος, κι αφίνω να σιγοβράσουν μαζί και να δέσουν τα υλικά.
το άμυλο απ' τις πατάτες δένει τα υλικά και φτιάχνει μιά πηχτουλή σάλτσα
.
.
.
όταν οι πατάτες βράσουν, ρίχνω το φαγητό στο βουτυρωμένο ταψάκι,
ρίχνω από πάνω μερικά κομματάκια φρέσκο βούτυρο
και βάζω σε προθερμασμένο φούρνο να ψήσω, στους 200'
.
.
περίπου σε 40', το φαγάκι είναι ροδοψημένο και το κατεβάζω.
.
.
.
.
* κάποιοι, όταν το βάζουν στο φούρνο,
ρίχνουν από πάνω και τριμμένη γραβιέρα.
κανονικά, το gratin dauphinois, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ τυρί.
.

καλήν επιτυχία
σας εύχομαι !
.
.

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Μπουγάτσα

.
τέλεια γλυκειά, σπιτική μπουγάτσα !
.
photos ερασι τέχνης
.

.
χρειαζόμαστε

1 πακέτο φύλλο μπακλαβά
1 βιτάμ (250 γραμ.)
1 kgr γάλα
2 βανίλλιες
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά
κανέλα
άχνη ζάχαρη
.
.
βουτυρώνω καλά ένα στενόμακρο ταψί
.
.
ακουμπάω μέσα ολόκληρο το πακέτο το φύλλο, όπως το βγάζω απ' τη συσκευασία
.
κατόπιν το χαράζω μ' ένα κοφτερό μαχαίρι,
κόβω και ρίχνω από πάνω 1 βιτάμ σε κομμάτια
.
.
και το βάζω σε θερμασμένο φούρνο, στους 200', περίπου για 1/2 ώρα, ως να ροδίσει αρκετά το φύλλο.
το βγάζω απ' το φούρνο.
.
.
στο μεταξύ, έχω χτυπήσει 1 κιλό γάλα με δυό κούπες ζάχαρη, δυό βανίλλιες και 4 αυγά.
.
μόλις βγάλω απ' το φούρνο το μισοψημένο φύλλο, με κουτάλα χύνω από πάνω το μίγμα με το γάλα, να πάει παντού
.
.
και το ξαναβάζω αμέσως στο φούρνο, στους 200', γιά μιαν ώρα - ως να φουσκώσει και να ξεροψηθεί από πάνω η μπουγάτσα.
μόλις το κατεβάσω, ραντίζω απάνω ζάχαρη άχνη και κανέλα
.

.
αυτή γίνεται μία θαυμάσια, εύκολη, γλυκειά μπουγάτσα.
αν έχουμε στο ψυγείο ένα πακέτο φύλλο μπακλαβά, μπορούμε να την φτιάξουμε αμέσως, όταν όλοι είναι μαζεμένοι.


.
.
καλήν επιτυχία,
σας εύχομαι !
.
.
.
.
.