Κυριακή, 6 Απριλίου 2014


αλμυρά κουλουράκια 
- της μαμάς μου -
photo
ερασι τέχνης


1, 5 ποτήρι λάδι
1/2 πακέτο βούτυρο φρέσκο
8 ποτήρια farin up
2 κουταλάκια αλάτι
3 κ. σ. ζάχαρη
2 αυγά ολόκληρα
* ούζο ή μαστίχα 1, 5 φλυτζανάκι του καφέ
λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι
προαιρετικά λίγο γλυκάνισο, σουσάμι, λαδόκολλα γιά το ψήσιμο


Ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι και το βούτυρο.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε. Γίνεται μιά ζύμη όχι ελαστική. Αν χρειαστεί, βρέχουμε τα χέρια μας και προσθέτουμε  ελάχιστο ακόμα αλεύρι.

Τα κουλουράκια αυτά , (επειδή η ζύμη δεν είναι ελαστική), κανονικά τα πλάθουμε στρογγυλά σαν Ο, όπως δουλεύουμε την πλαστελίνη.


Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα, τα περνάμε με χτυπημένο αυγό (άσπρο και κρόκο), αν θέλουμε τα ραντίζουμε με σουσάμι
και τα ψήνουμε στους 200', ως να πάρουν καλό χρώμα.




* έβαλα ούζο γιά υγρό,
αλλά επειδή ήθελα να μυρίζουν και λίγο μαστίχα, έτριψα στο multi  5-6 κόκκους μαστίχα, με το γλυκάνισο και τη ζάχαρη.

επίσης, έκανα την μισή δόση.
μου βγήκαν μιά λαμαρίνα. 








2 σχόλια:

  1. Καλημέρα είδα αλμυρά και ήρθα!!
    Καλό Πάσχα να δεν τα ξαναπούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    γειά σου, καλή μου Ξανθούλα :)

    δεν πολυγράφω...

    χωρίς κέφια...

    θα τα πούμε,
    σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή