Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Εκμέκ

Καταϊφι Εκμέκ
photos ερασι τέχνης

χρειαζόμαστε :

γιά το σιρόπι

4 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
3 φλ. τσαγ. ζάχαρη
1/2 λεμόνι
1 ξύλο κανέλα

γιά την κρέμα

2 φακελάκια κρέμα Άνθος Αραβοσίτου Γιώτης, γεύση βανίλια (όχι στιγμής !)
6, 5  φλ. τσαγ. γάλα
12 κουτ. σούπας ζάχαρη
3-4 κόκκους Χιώτικη μαστίχα
2 αυγά 
3 κ.σ. φρέσκο ζωϊκό βούτυρο (τύπου Κερκύρας)

και

1 πακέτο φύλλο καταϊφι (περίπου 1/2 κιλό)
1/2 φλ. τσαγ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
1/2 φλ. τσαγ. λευκά αμύγδαλα
1/2 φλ. τσαγ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
2 κουτάκια φυτική σαντιγύ από το ψυγείο
κανέλα
άχνη


Προετοιμασία του γλυκού

- Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι, γιά να προλάβει να κρυώσει.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό, την ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και την μισή κούπα λεμόνι, βράζουμε γιά 5' - 6', το κατεβάζουμε και όπως είναι το αφίνουμε στην άκρη να κρυώσει.

- Σε μικρό τηγανάκι βάζουμε τα άσπρα μύγδαλα με έναν κόμπο φρέσκο βούτυρο και τ΄αφίνουμε ίσα - ίσα να πάρουν χρώμα.


Τα αφίνουμε κι αυτά να κρυώσουν λίγο.

- Στο multi ρίχνουμε δυό κουταλιές από την ζάχαρη της κρέμας μαζί με τους σπόρους της μαστίχας (όχι παραπάνω σπόρους μαστίχας, για να μην πικρίσει). Ανοίγουμε την ταχύτητα και τα αφίνουμε γιά 1', ως να γίνουν σκόνη. Βάζουμε αυτήν τη σκόνη  σε ένα πιατάκι γιά να την χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

- Στο multi αφού αδειάσουμε την ζάχαρη-μαστίχα, χωρίς να το ξεπλύνουμε βάζουμε μέσα τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης , και τους δίνουμε μόνο ένα γύρισμα, γιά να τα χοντροκόψουμε.

- Χτυπάμε καλά τα δυό κουτάκια με την κρύα σαντιγύ , προσθέτουμε ζάχαρη άχνη και λίγο γάλα, ως να αφρατέψει η κρέμα. Την βάζουμε στο ψυγείο να περιμένει.

- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180' ή 200'.
Βουτυρώνουμε με βιτάμ το μεγάλο ταψί του φούρνου μας. (όταν πρωτοέφτιαξα το εκμέκ, χρησιμοποίησα το μεγάλο μου pyrex, στη συνέχεια όμως είδα ότι τα 450 - 500 γραμ. φύλλο καταϊφι είναι πάρα πολύ και ότι ο πάτος του γλυκού γίνεται χοντρός... έτσι κατέληξα πως αυτή η ποσότητα καταϊφι χρειάζεται να απλωθεί στο μεγάλο μας ταψί του φούρνου).

Ανοίγουμε το πακέτο το φύλλο καταίφι κι αρχίζουμε μα τα χέρια μας να το ξεμπλέκουμε.
Το φύλλο καταϊφι δεν χρειάζεται να το φοβόμαστε ,το ξαίνουμε με τα χέρια, ως να το ξεμπλέξουμε εντελώς . Δεν μας πειράζει που σπάει σε μικρότερα κομμάτια.
Όταν ξεχωρίσουμε το φύλλο τελείως, το στρώνουμε στο ταψί, το ραντίζουμε με την μισή κούπα φρέσκο βούτυρο, ρίχνουμε πάνω λίγη σκόνη κανέλα, μιά ελαφριά στρώση χοντροκομμένα αμύγδαλα - φιστίκια και το βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί.
Ανάλογα με τον φούρνο μας, το καταϊφι γιά να ψηθεί καλά χρειάζεται περίπου 40' ή 50'.




- Στο μεταξύ, όσο ψήνεται το καταϊφι, φτιάχνουμε την κρέμα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα 5 φλ. του τσαγ. γάλα, την σκόνη ζάχαρη - μαστίχα και την υπόλοιπη ζάχαρη  να βράσουν. Σε βαθύ μπωλ ανακατεύουμε και διαλύουμε καλά 1, 5 φλ. του τσαγ. κρύο γάλα, με το περιεχόμενο από τα 2 φακελάκια κρέμα Γιώτη. Έχουμε έτοιμα, χτυπημένα τα 2 αυγά. Στο γάλα που αρχίζει να βράζει ρίχνουμε σιγά - σιγά κι ανακατεύοντας ασταμάτητα το μείγμα της κρέμας και κατόπιν τα χτυπημένα αυγά . Δεν σταματάμε να ανακατεύουμε, ως να πήξει η κρέμα. Την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε μέσα τις 3 κουταλιές μυρωδάτο βούτυρο.
Αφίνουμε την κρέμα στην άκρη, να κρυώσει λίγο.




- Ελέγχουμε αν ψήθηκε το καταϊφι, που πρέπει να το βγάλουμε καλά ροδοκοκκινισμένο.
Μόλις το κατεβάσουμε, καθώς καίει του ρίχνουμε απάνω με την κουτάλα της σούπας το σιρόπι, που έχει ήδη κρυώσει.
Το αφίνουμε λιγάκι, να "τραβήξει".
Κατόπιν, στρώνουμε από πάνω την κρέμα.


Στρώνουμε και την σαντιγύ



Kαι πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φιστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα.



Το καταϊφι στην βάση πρέπει να είναι καλοψημένο και μελωμένο.
Η κρέμα πρέπει να έχει άρωμα βανίλια, μαστίχα και φρέσκο βούτυρο.
Τέλος, η σαντιγύ να είναι ανάλαφρη, με τα φιστίκια Αιγίνης , που είναι από μόνα τους μοναδικός καρπός !


αν το φτιάξετε,
να γίνει καλό !







Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014

μαρμελάδα ροδάκινα


μαρμελάδα από λευκόσαρκα, ζουμερά ροδάκινα !
photos ερασι τέχνης


κατακαλόκαιρο στον τόπο με το ευλογημένο κλίμα, παντού φρούτα, περίφημα, ζηλευτά φρούτα !
ας τα διατηρήσουμε, όπως μπορούμε, γιά τον χειμώνα, που έρχεται ... 


έβαλα στο μπλέντερ όσα λευκόσαρκα ροδάκινα είχα, έβαλα κι ένα μεγάλο μήλο και τα άλεσα μαζί.
βγήκαν 4 ποτήρια πολτός.

Τα έριξα σε βαθειά κατσαρόλα, με 1 ποτήρι νερό, 4 ποτήρια ζάχαρη, 3 φύλλα αμπαροριζα απ' τη γλάστρα κι ένα γερό σφηνάκι λικέρ μανταρίνι , από το περσινό.

Τα έβρασα πρώτα σε δυνατή φωτιά γιά λίγο ανακατεύοντας διαρκώς και μετά χαμήλωσα αρκετά την φωτιά, γιατί "πιάνουν".


Χρειάστηκαν περίπου 40' γιά να δέσει καλά η μαρμελάδα.
Στο τέλος έστιψα μέσα κι ένα λεμόνι.

Στο μεταξύ αποστείρωσα στον φούρνο βαζάκια, έριξα μέσα την καυτή μαρμελάδα, τα γύρισα ανάποδα γιά αρκετές ώρες, ως να κρυώσουν καλά.

voilà,
η μυρωδάτη, γευστική μαρμελάδα ροδάκινο, που την φυλάμε γιά τον χειμώνα.





καλό, 
σε ό, τι φτιάχνετε !











Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014

Δροσερή πατατοσαλάτα


η πατατοσαλάτα της Άσπας
photos ερασι τέχνης


6 μέτριες πατάτες

2 ξυνόμηλα

1 μικρό βαζάκι κάπαρη

1 μικρό βαζάκι αγγουράκι τουρσί

1 μεσαίο βάζο μαγιονέζα

1 κεσέ στραγγιστό γιαούρτι

1 κ.σ. δυνατή μουστάρδα Dijon

Προαιρετικά για το γαρνίρισμα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

 

Βράζω τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, τις σουρώνω, τις κόβω κομμάτια και τις αφήνω στην άκρη να κρυώσουν.

Σε μπωλ αναμειγνύω καλά την μαγιονέζα με το γιαούρτι και την μουστάρδα.

Ξεπλένω με νερό τα αγγουράκια και την κάπαρη, τα στραγγίζω καλά, κόβω τα αγγουράκια, πλένω τα ξυνόμηλα και τα κόβω κομματάκια (χωρίς να αφαιρέσω την φλούδα τους).

Ενώνω όλα μαζί τα υλικά – εκτός από το φρέσκο κρεμμύδι - , ανακατεύω και βάζω την πατατοσαλάτα στο ψυγείο.

Όταν σερβίρω ρίχνω από πάνω το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.

 

* Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στην σαλάτα και σφιχτά αυγά, κομμένα στα 4. 

 

 καλό

σε ό, τι κάνετε ! 



Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014

μαρμελάδα tutti frutti

 

Μαρμελάδα Tutti Frutti

 γιατί όχι ;  

photos ερασι τέχνης 

 

τα πρωινά του καλοκαιριού στην Ελλάδα *, την ζητάνε τη μαρμελάδα από φρέσκα ζουμερά, μυρωδάτα φρούτα, πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι.  

δοκίμασα σήμερα κι έφτιαξα μαρμελάδα, με ό, τι φρούτα υπήρχαν στο ψυγείο...

άλεσα μαζί δυό καλές φέτες πεπόνι, δυό μελωμένα σύκα, δυό λευκόσαρκα ροδάκινα, δυό αχλάδια, σταφύλι ακούκουτσο. 

βγήκαν 3,5 μεγάλα ποτήρια πολτός.

τα έριξα στην κατσαρόλα με 3,5 ίδια ποτήρια ζάχαρη και 1/2 ποτήρι νερό. έτριψα μέσα τον φλοιό από λεμόνι ακέρωτο και το έβρασα σιγά - σιγά, περίπου γιά 1/2 ώρα, ως να δέσει η μαρμελάδα.

 

 

τα τελευταία λεπτά έριξα μέσα τον χυμό από 1 λεμόνι και προς το τέλος λίγο grand marnier**.

στο μεταξύ, αποστείρωσα στον φούρνο μερικά βαζάκια

κι όταν κατέβασα την μαρμελάδα την έριξα στα καυτά βάζα, έκλεισα καλά, γύρισα ανάποδα και τα άφισα έτσι όλη μέρα, ως να κρυώσουν εντελώς.

έγινε μιά καλή, φρουτένια μαρμελάδα, γευστική και μυρωδάτη.

 

 

*ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο,

με ευλογημένο κλίμα και καρπούς !

συζητώντας με την Χατούνα, που έχει έρθει από μεγάλη, κρύα χώρα, μου έλεγε ότι τους καρπούς που παράγουν τα δέντρα τους το καλοκαίρι, τους φτιάχνουν υποχρεωτικά μαρμελάδες, κομπόστες και τουρσιά, γιά να τα συντηρήσουν και γιά να έχουν καρπούς και τον χειμώνα !...

 

**αντ' αυτού, θα μπορούσαμε να βάλουμε οποιοδήποτε φρουτένιο λικέρ ή να βράσουμε μέσα στα φρούτα κι ένα ξυλάκι κανέλα. 

 

να είναι καλό ό, τι φτιάχνετε !