Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

γεμιστά με κιμά

ντομάτες γεμιστές με κιμά
photos
ερασι τέχνης




θα χρειαστούμε :

ντομάτες κόκκινες, ώριμες
πράσινες πιπεριές
προαιρετικά, αν θέλουμε, μπορούμε να γεμίσουμε και πράσινα κολοκύθια και μελιτζάνες
ρύζι γιά γεμιστά (όχι σπειρωτό)
μοσχαρίσιο κιμά
λίγες πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο φρέσκο μαϊντανό
λίγο δυόσμο
αρκετή τριμμένη ντομάτα (1 κουτί)
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
λίγη τριμμένη φρυγανιά


πρώτα πλένουμε τα λαχανικά, τα ανοίγουμε, τα αδειάζουμε, τα τοποθετούμε στο ταψί και τ' αφίνουμε στην άκρη, σκεπασμένα με τα καπάκια τους.
την ψίχα, που αδειάσαμε από τις ντομάτες, την βάζουμε στο μπλέντερ και την κάνουμε πολτό.



βάζουμε τον κιμά σε ένα κατσαρολάκι και ανάβουμε τη φωτιά. Σιγά - σιγά ανακατεύουμε και σπάμε τους σβώλους του.
τρίβουμε μέσα ένα ξερό κρεμμύδι και περιμένουμε λίγο να πιούν τα υγρά τους.


προσθέτουμε ελαιόλαδο, τα γυρίζουμε λίγα λεπτά, τρίβουμε μέσα μιά σκελίδα σκόρδο, προσθέτουμε τον πολτό από τις ντομάτες και 1 κ. του γλυκού ζάχαρη.
αν οι ντομάτες μας δεν είναι πολύ ζουμερές προσθέτουμε μέσα και 1/2 κουτί ακόμα χυμό ντομάτας.


 πάνω σε χαμηλή φωτιά αλατοπιπερώνουμε, τρίβουμε μέσα δυόσμο και ψιλοκόβουμε μαϊντανό.
αν έχουμε ψίχα από κολοκύθι και μελιτζάνα την ψιλοκόβουμε μέσα στον κιμά.




τέλος, το κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ρύζι.
το ρύζι φουσκώνει με το ψήσιμο, γι αυτό δεν χρειάζεται να βάλουμε πολύ. 1 κ. της σούπας γιά κάθε κομμάτι που θα γεμίσουμε, είναι καλό.


δοκιμάζουμε αν είναι σωστό το αλατοπίπερο, με ένα κουτάλι γεμίζουμε ένα - ένα τα λαχανικά και τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.


καθαρίζουμε μερικές πατάτες, τις κόβουμε όπως γιά ψητό και τις βάζουμε σε λεκανίτσα.
ρίχνουμε εκεί μέσα το υπόλοιπο μισό κουτί ντοματάκι, αλατοπίπερο και ελαιόλαδο, να βραχούν καλά οι πατάτες. κατόπιν, με το χέρι μας τις παίρνουμε μία - μία και τις μπήγουμε ανάμεσα στα γεμιστά.

με ένα κουτάλι ρίχνουμε τον χυμό από ντομάτα και λάδι πάνω από όλα τα γεμιστά.
αλατίζουμε από πάνω και ραντίζουμε το φαγητό με λίγη τριμμένη φρυγανιά.


ψήνουμε σε ζεσταμένο φούρνο τουλάχιστον γιά 2 ώρες στους 180', ως να ψηθεί καλά το φαγητό.




* άλλος τρόπος γιά να φτιάξουμε τα γεμιστά με κιμά, είναι να τα γεμίσουμε με όλα τα υλικά ωμά (δηλ. ωμός ο κιμάς, το κρεμμύδι κ.τ.λ.).
το γευστικό αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου το ίδιο ! νομίζω, γιά να γίνει "σωστό" το φαγητό χρειάζεται όλη η παραπάνω διαδικασία.


Καλό και Δημιουργικό να είναι
το 2015
σας εύχομαι !









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου