Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

αρνάκι κοκκινιστό με χυλοπίτες


αρνάκι κοκκινιστό στην κατσαρόλα
photos ερασι τέχνης

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας κόψει το αρνάκι σε μερίδες.
Το ξεπλένουμε, το βάζουμε στην κατσαρόλα, ανάβουμε φωτιά και ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε μέσα 1 ξερό κρεμμύδι. Τα γυρίζουμε λίγο να πιούν το νεράκι τους και κατόπιν ρίχνουμε ελαιόλαδο. Τα ξαναγυρίζουμε γιά λίγα λεπτά, ψιλοκόβουμε μέσα μιά σκελίδα σκόρδο και σβύνουμε πρώτα με ξύδι και ύστερα με κρασάκι.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μέσα λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι, 1 ξυλάκι κανέλα και 1 φυλλαράκι δάφνη.





Ενώ το φαγητό σιγά - σιγά βράζει, προσθέτουμε ντομάτα, μιά πρέζα ζάχαρη και νεράκι.





Κλείνουμε καλά την κατσαρόλα και αφίνουμε το αρνάκι σε σιγανή φωτιά, να μαλακώσει και να μελώσει.

Όταν το κρέας γίνει το βγάζουμε με ένα πηρούνι και το κρατάμε ζεστό στην άκρη.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα τις χυλοπίτες.
Αφίνουμε να βράσουν μόνο γιά 1 - 2 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά και τις αφίνουμε σκεπασμένες πάνω στο μάτι.


Το φαγητό θα χυλώσει μόνο του.

Το σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο τυράκι, αμέσως μόλις γίνει, γιά να είναι μελάτο και όχι στεγνό.





καλήν επιτυχία
σας εύχομαι !







Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

γεμιστά με κιμά

ντομάτες γεμιστές με κιμά
photos
ερασι τέχνης




θα χρειαστούμε :

ντομάτες κόκκινες, ώριμες
πράσινες πιπεριές
προαιρετικά, αν θέλουμε, μπορούμε να γεμίσουμε και πράσινα κολοκύθια και μελιτζάνες
ρύζι γιά γεμιστά (όχι σπειρωτό)
μοσχαρίσιο κιμά
λίγες πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο φρέσκο μαϊντανό
λίγο δυόσμο
αρκετή τριμμένη ντομάτα (1 κουτί)
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
λίγη τριμμένη φρυγανιά


πρώτα πλένουμε τα λαχανικά, τα ανοίγουμε, τα αδειάζουμε, τα τοποθετούμε στο ταψί και τ' αφίνουμε στην άκρη, σκεπασμένα με τα καπάκια τους.
την ψίχα, που αδειάσαμε από τις ντομάτες, την βάζουμε στο μπλέντερ και την κάνουμε πολτό.



βάζουμε τον κιμά σε ένα κατσαρολάκι και ανάβουμε τη φωτιά. Σιγά - σιγά ανακατεύουμε και σπάμε τους σβώλους του.
τρίβουμε μέσα ένα ξερό κρεμμύδι και περιμένουμε λίγο να πιούν τα υγρά τους.


προσθέτουμε ελαιόλαδο, τα γυρίζουμε λίγα λεπτά, τρίβουμε μέσα μιά σκελίδα σκόρδο, προσθέτουμε τον πολτό από τις ντομάτες και 1 κ. του γλυκού ζάχαρη.
αν οι ντομάτες μας δεν είναι πολύ ζουμερές προσθέτουμε μέσα και 1/2 κουτί ακόμα χυμό ντομάτας.


 πάνω σε χαμηλή φωτιά αλατοπιπερώνουμε, τρίβουμε μέσα δυόσμο και ψιλοκόβουμε μαϊντανό.
αν έχουμε ψίχα από κολοκύθι και μελιτζάνα την ψιλοκόβουμε μέσα στον κιμά.




τέλος, το κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ρύζι.
το ρύζι φουσκώνει με το ψήσιμο, γι αυτό δεν χρειάζεται να βάλουμε πολύ. 1 κ. της σούπας γιά κάθε κομμάτι που θα γεμίσουμε, είναι καλό.


δοκιμάζουμε αν είναι σωστό το αλατοπίπερο, με ένα κουτάλι γεμίζουμε ένα - ένα τα λαχανικά και τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.


καθαρίζουμε μερικές πατάτες, τις κόβουμε όπως γιά ψητό και τις βάζουμε σε λεκανίτσα.
ρίχνουμε εκεί μέσα το υπόλοιπο μισό κουτί ντοματάκι, αλατοπίπερο και ελαιόλαδο, να βραχούν καλά οι πατάτες. κατόπιν, με το χέρι μας τις παίρνουμε μία - μία και τις μπήγουμε ανάμεσα στα γεμιστά.

με ένα κουτάλι ρίχνουμε τον χυμό από ντομάτα και λάδι πάνω από όλα τα γεμιστά.
αλατίζουμε από πάνω και ραντίζουμε το φαγητό με λίγη τριμμένη φρυγανιά.


ψήνουμε σε ζεσταμένο φούρνο τουλάχιστον γιά 2 ώρες στους 180', ως να ψηθεί καλά το φαγητό.




* άλλος τρόπος γιά να φτιάξουμε τα γεμιστά με κιμά, είναι να τα γεμίσουμε με όλα τα υλικά ωμά (δηλ. ωμός ο κιμάς, το κρεμμύδι κ.τ.λ.).
το γευστικό αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου το ίδιο ! νομίζω, γιά να γίνει "σωστό" το φαγητό χρειάζεται όλη η παραπάνω διαδικασία.


Καλό και Δημιουργικό να είναι
το 2015
σας εύχομαι !