Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Πώς συντηρούμε τα λεμόνια

Πώς διατηρούμε φρέσκα, τα πολύτιμα ΛΕΜΟΝΙΑ


photos
ερασι τέχνης
.

Με φίλεψαν λεμόνια, από σπιτικό περβολάκι.
Ολόφρεσκα, μυρωδάτα, ζουμερά, αράντιστα κι ακέρωτα λεμόνια.
Πώς να αξιοποιήσω τέτοιον ευλογημένο καρπό ; 
Όποιος χρειαζόταν λεμονάκια, ήρθε και πήρε. Μου έμειναν όμως αρκετά.

Τα χοντρόφλουδα λεμόνια 
τα ανακάτεψα με πέντε πορτοκάλια που έκοψα τις προάλλες στην εξοχή και τα είχα μαζέψει μες στο πουλόβερ μου. 
Και τους δυό μαζί καρπούς έβαλα. 



Την πούλπα τους
την έκανα ομοίως μαζί, μαρμελάδα λεμονο πορτόκαλο.
Ξυνούτσικη φυσικά, μα αν δεν σας πειράζει το ξυνούτσικο, είναι πολύ μυρωδάτη. Υγιές και δροσερό παρασκεύασμα.

Τέλος, κράτησα τα πιό λεπτόφλουδα και ζουμερά λεμόνια, 
γιά να δούμε πώς φτιάχνονται και συντηρούνται αλλιώς.
Το "αλλιώς" σημαίνει πως θα τα διατηρήσουμε όχι στην κατάψυξη, αλλά σε φυσική κατάσταση μέσα στο ψυγείο μας, γιά αρκετούς μήνες, φρέσκα, δίχως να αλλοιωθούν.

Μαροκινή είναι αυτή η βασική συνταγή. Marrakech !
Citrons confits à la marocaine(Cuisine pied-noir)
Limone confit, Ιταλιάνικο.
Citrons beldià la cuisine Sepharad, όπου beldi εις την Λατινικήν το Citrus Lemon (Κιτρολέμονο), Γαλλιστί Citron Bergamotte (Περγαμόντο) 

Μη μας ζαλίζουν όμως όλ' αυτά, εδώ πρόκειται απλά, γιά λεμόνια συντηρημένα με αλάτι (και τον χυμό τους), όπως τα συντηρούν, κατά παράδοση, αρκετές κουζίνες.


Θα δώσω τρείς συνταγές.
Είναι τρείς συνταγές εύκολες, παραπλήσιες, το ίδιο κοινές, τις έφτιαξα και τις τρείς, έκαμα τα λεμόνια και με τους 3 τρόπους, μα τελικά εγώ προτιμώ, σαν πιό εύχρηστη, την τρίτη από τις συνταγές που θα σας δώσω.



Πώς συντηρούμε φρέσκα λεμόνια

ΣΥΝΤΑΓΗ 1η

Αποστειρώνω τα γυάλινα δοχεία.
Στον πάτο του δοχείου βάζω μιά στρώση χοντρό αλάτι.



Πάνω στο ξύλο κοπής κόβω τις δύο άκριες από κάθε λεμόνι κι έπειτα το κόβω σε τεταρτιμόρια ή σε χοντρουλές φέτες.


Τοποθετώ τις φέτες πάνω στο αλάτι και με το χέρι μου τις πιέζω αρκετά, να βγάζουν το ζουμί τους.


Από πάνω ρίχνω πάλι μιά στρώση αλάτι.


Πάλι φέτες, που τις πιέζω με την παλάμη μου, ως να γεμίσει το δοχείο.
Τις καλύπτω εντελώς με χοντρό αλάτι.
Σκεπάζω από πάνω με ελαιόλαδο και κλείνω καλά το δοχείο.


Τοποθετώ στο ψυγείο.
Τα λεμόνια θα είναι έτοιμα γιά χρήση σε τρείς βδομάδες.




ΣΥΝΤΑΓΗ 2η

Αποστειρώνω τα γυάλινα δοχεία.
Χαράζω βαθειά το κάθε λεμόνι στα τέσσερα, δίχως να το χωρίσω εντελώς.
Με το χέρι μου βάζω χοντρό αλάτι και στις 4 πλευρές που έκοψα.


Βάζω ένα ένα ολόκληρα τα λεμόνια στο δοχείο, πιέζοντας τα αρκετά, ώστε να είναι σφιχτά στριμωγμένα, το ένα λεμόνι με το άλλο.


Τέλος, ρίχνω από πάνω μιά στρώση αλάτι, κλείνω σφιχτά το δοχείο και το βάζω στο ψυγείο.


Τα λεμόνια θα είναι έτοιμα γιά χρήση σε τέσσερις εβδομάδες.




ΣΥΝΤΑΓΗ 3η

Αποστειρώνω τα γυάλινα δοχεία.
Κόβω κάθε λεμόνι σε τεταρτιμόρια ή σε χοντρουλές φέτες.



Με το χέρι μου πιέζω κάθε φέτα (όπως στίβουμε τα λεμόνια) κι έπειτα την ρίχνω μέσα στο δοχείο.
Έτσι οι φέτες λεμονιού κολυμπάνε μες στον χυμό τους.
Από πάνω ρίχνω 2 κουταλάκια του γλυκού χοντρό αλάτι.


Πάλι στίβω τις επόμενες φέτες μέσα στο δοχείο,
πάλι από πάνω 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
Τέλος, απογεμίζω το δοχείο με χυμό λεμονιού (να σκεπαστούν οι φέτες).




Κλείνω καλά και τοποθετώ στο ψυγείο.



Τα λεμόνια θα είναι έτοιμα γιά χρήση σε τέσσερις εβδομάδες.



Λέω πάλι, ότι και οι τρείς αυτές συνταγές είναι το ίδιο κοινές, εμένα όμως με βόλεψε περισσότερο αυτή η τελευταία.

Όταν τα λεμόνια είναι έτοιμα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όπου θέλουμε, 
π.χ., τα βάζουμε στην κοιλιά του κοτόπουλου που θα ψήσουμε 
ή τα ψιλοκόβουμε σε σαλάτες που χρειάζονται λεμόνι, 
ή τα βάζουμε στο ψητό του φούρνου 
ή σε ψητά ψάρια, 
σε ψητά λαχανικά, 
ή ψιλοκόβουμε στην βινεγκρέτ ή, όπου αλλού χρειαστούμε.

Αν θέλουμε μπορούμε να ξεπλύνουμε τα κομμάτια από το αλάτι, αλλιώς χρειάζεται να προσέξουμε, να μην αλατίσουμε επιπλέον το φαγητό. 




να είναι καλό,
ό, τι κάνετε !








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου