Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

καλαμάρια ψητά

καλαμάρια γεμιστά, ψητά
photos
ερασι τέχνης


μιλήσαμε κι άλλοτε γιά γεμιστά καλαμάρια.

σήμερα η συνταγή είναι διαφορετική. 
κάνουμε άλλη γέμιση και άλλο ψήσιμο. 



παίρνουμε καλαμάρια ή θράψαλα, όχι πολύ μικρά, τα καθαρίζουμε, τους βγάζουμε και το εσωτερικό κοκκαλάκι, τα πλένουμε.

τα πιπερώνουμε εσωτερικά και τα γεμίζουμε με τυρί φέτα, κομμάτια φρέσκιας ντομάτας και, αν θέλουμε, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο.


κλείνουμε καλά το άνοιγμά τους με μιά γερή οδοντογλυφίδα.


σε αυτήν τη φάση, αν θέλουμε να τα ψήσουμε στη σχάρα, στα κάρβουνα ή στο γκρίλ, τα λαδώνουμε απ' έξω καλά με το χέρι μας και τα βάζουμε να ψηθούν πάνω σε καυτή σχάρα.

τα καλαμάρια δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο, γιατί θα σκληρύνουν.
μόλις πάρουν χρώμα απ' τη μιά πλευρά, τα γυρίζουμε γιά 2 - 3 λεπτά κι απ' την άλλη.

όταν ψήνουμε καλαμάρια στη σχάρα, μοσχομυρίζει ο τόπος !


αν δεν τα θέλουμε εντελώς στεγνά,
μπορούμε να τα ψήσουμε σε ένα αντικολλητικό σκεύος.

αλείφουμε το σκεύος με μιά στάλα ελαιόλαδο, 
ανάβουμε δυνατή φωτιά να κάψει κι ακουμπάμε μέσα τα γεμιστά καλαμάρια.



σε δυό λεπτά, μόλις πάρουν χρώμα από τη μιά, τα γυρίζουμε κι απ' την άλλη,
ψιλοκόβουμε μέσα μιά φρέσκια ντομάτα,
μιά σκελίδα σκόρδο
και τ' αφίνουμε γιά άλλα δυό λεπτά σε δυνατή φωτιά, να πιούν εντελώς τα υγρά τους.


αν θέλουμε σβύνουμε με μιά στάλα ούζο,
τρίβουμε με το χέρι μας από πάνω λίγη φέτα,
τρίβουμε πιπέρι
και ψιλοκόβουμε φρέσκο μαϊντανό.



Εξ ίσου καλοκαιρινός και χειμωνιάτικος μεζές.
καλό
σε ό, τι κάνετε !











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου