Οι κλασικές Γαλλικές Κρέπες
(γιά περίπου 25 μέτριες κρέπες)
photos
ερασι τέχνης
θα χρειαστούμε :
250 γραμ αλεύρι
3 αυγά
400 ή 500 ml γάλα
μιά πρέζα αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
25 γραμ λειωμένο βούτυρο
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ μπωλ και κάνουμε στη μέση μιά λακουβίτσα.
Χτυπάμε τα αυγά, τα ρίχνουμε στη λακούβα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την πρέζα αλάτι κι αρχίζουμε να ενσωματώνουμε τα αυγά στο αλεύρι.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα, διαλύοντας τα γρομπάκια απ' το αλεύρι.
Φτιάχνουμε έτσι έναν μέτριο χυλό, όχι πηχτό, μήτε όμως πολύ νερουλό.
Ο χυλός μας, πρέπει να είναι λείος.
Στο τέλος ρίχνουμε μέσα το λειωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε και τ' αφίνουμε λιγάκι να σταθεί. Υπολογείστε περίπου να σταθεί ένα μισάωρο ή μία ώρα, αλλά αν βιάζεστε και δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κατευθείαν.
Παίρνουμε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι, το αλείφουμε ελαφρά με βούτυρο και το βάζουμε να κάψει πάνω στην εστία.
Με ένα φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ ή με μιά μικρή κουτάλα παίρνουμε λίγο απ' τον χυλό, τον ρίχνουμε στο τηγάνι, αν χρειαστεί το στριφογυρίζουμε γιά να πάει παντού και αφίνουμε την κρέπα να ψηθεί απ' τη μιά μεριά.
Μόλις ψηθεί από τη μιά, πολύ εύκολα με ένα πηρούνι την γυρίζουμε να ψηθεί κι απ' την άλλη.
Γιά να ρίξουμε στο τηγάνι την επόμενη κρέπα, πρέπει κάθε φορά να ξαναβουτυρώνουμε ελαφρά.
Αν δεν έχουμε συνηθίσει να φτιάχνουμε κρέπες, μπορεί στην αρχή να καταστρέψουμε μιά ή δυό, ως να βρούμε ακριβώς τον τρόπο τους.
Γίνονται πάντως εύκολα, είναι πολύ γευστικές και τις τρων μικροί μεγάλοι.
Τις κρέπες τις γεμίζουμε με ό, τι αγαπάμε και με ό, τι φανταστούμε...
Καθώς είναι ζεστές μπορείτε από πάνω να ρίξετε μέλι, ζάχαρη, να στρώσετε νουτέλα ή μαρμελάδα.
Μπορείτε να τις γεμίσετε με τυρί, ζαμπόν και να τις βάλετε γιά λίγο στο φούρνο, ως να λιώσει το τυρί.
Αν θέλετε να τις σερβίρετε σε τραπέζι, μπορείτε να έχετε έτοιμη μιά ελαφριά μπεσαμέλ, να βάλετε μέσα ό, τι υλικό έχετε ετοιμάσει, σπανάκι με φέτα ή κιμά ή κοτόπουλο ή λαχανικά ή, ό, τι εσάς σας αρέσει, να γεμίσετε μία μία, να τις ακουμπήσετε σε ένα βουτυρωμένο ταψί, να ρίξετε από πάνω λίγη κρέμα γάλακτος και να τις ψήσετε γιά λίγο στο φούρνο.
Αν η γέμιση την οποία βάζουμε στις κρέπες είναι ψημένη, φυσικά δεν χρειάζεται να τις βάλουμε στον φούρνο.
Είναι πολύ γευστικές και γίνονται ανάρπαστες.
Στη Γαλλία, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, - ως εθνική τροφή - τις βρίσκεις παντού, σε κάθε γωνιά, όπως, ας πούμε, εδώ το σουβλάκι...
Σε κάποιες περιοχές, γιά παράδειγμα στην Βρετάννη, επειδή παλιά δεν υπήρχε σε αφθονία το λευκό αλεύρι, το φαγητό του φτωχού ήταν κρέπα φτιαγμένη με σκούρο αλεύρι, όχι από λευκό σιτάρι...
Έτσι τις τρων ακόμα και σήμερα, γαλέττες από μαύρα αλεύρια και είναι νοστιμότατες.
Αν τις προορίζουμε γιά γλυκές, μπορούμε αν θέλουμε, να τρίψουμε μέσα στον χυλό ξύσμα από φρέσκο λεμόνι ή πορτοκάλι. Να τις αρωματίσουμε με όποιο λικέρ θέλουμε.
Κάποιοι, ρίχνουν μέσα στον χυλό και μπύρα, γιά να γίνει πιό αφράτος.
Ακόμα, γιά να σας διευκολύνω, θέλω να πω ότι μπορούμε να φτιάξουμε το χυλό στο μπλέντερ ή με μίξερ χειρός.
Μην φοβηθείτε να τις φτιάξετε, είναι πανεύκολες.
Καλήν επιτυχία
σας εύχομαι !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου