Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

βλήτα γιαχνί με σκορδαλιά, παραδοσιακή συνταγή

Βλήτα Γιαχνί με Σκορδαλιά

- παλιά συνταγή της ορεινής Κορινθίας -

photos
ερασι τέχνης



την συνταγή
μου έδωσε η φίλη μου, η κυρία Ντίνα

"έτσι, μου είπε, έφτιαχνε το φαγητό η πεθερά μου,
έτσι το φτιάχνουν πάντα σ' αυτόν τον τόπο ..."


θα χρειαστούμε :

βλήτα
μερικά τρυφερά κολοκυθάκια
1 ξερό κρεμμύδι
φρέσκες ντομάτες τριμμένες
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

μερικές σκελίδες σκόρδο
ξύδι
αλεύρι 2 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα


παίρνουμε τα βλήτα, καθαρίζουμε τα χοντρά κοτσάνια, κρατάμε τα τρυφερά χόρτα.
τα πλένουμε πολλές φορές και τα χοντροκόβουμε.

σε κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, κόβουμε μέσα το ξερό κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε.
προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα.
όταν αρχίσει να βράζει η ντομάτα ρίχνουμε μέσα κομμένα τα κολοκύθια και τα βλήτα.
αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, αφίνουμε το φαγητό να βράζει σε χαμηλή φωτιά ξέσκεπο, γιά να εξατμιστούν τα πολλά υγρά του.



θα είναι έτοιμα περίπου σε 15 '


στο μεταξύ,
βάζουμε στο μπλέντερ 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο,
1/2 κρασοπότηρο ξύδι,
σκόρδο όσο αντέχουμε - η κυρία Ντίνα βάζει ολόκληρο το κεφάλι του σκόρδου (!) , εγώ έβαλα μόνο δύο σκελίδες - και το χτυπάμε.
μόλις αυτό γίνει πολτός, ρίχνουμε μέσα δυό γεμάτα κουταλάκια αλεύρι και ξαναχτυπάμε στο μπλέντερ.
γίνεται έτσι ένα είδος σκορδαλιά.
δοκιμάζουμε, μήπως χρειάζεται λίγο ακόμα λάδι ή ξύδι.

ρίχνουμε αυτήν τη σκορδαλιά πάνω από τα βλήτα που βράζουν , 



κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά αριστερά , 




σβήνουμε τη φωτιά γιά να μην πιάσει το αλεύρι στον πάτο της κατσαρόλας
και σκεπάζουμε το φαγητό.

έτσι, θα σιγοβράσει μόνο του λίγο ακόμα.


σας εγγυώμαι, γίνεται ένα μερακλίδικο φαγάκι ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό.
απλό, φτωχικό, παραδοσιακά Ελληνικό - κάτω απ' τ' αυλάκι :) 
και πεντανόστιμο !





να το δοκιμάσετε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου